Da li skromnost ponekad sabotira naš uspeh?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.941
TEMA.jpg

Skromnost se često vidi kao vrlina — znak odmerenosti, pristojnosti i poštovanja prema drugima. Ali... da li ponekad pređe granicu i počne da nas sputava? U trenutku kada potcenimo sopstvene sposobnosti, odbijemo priliku jer „nismo dovoljno dobri“, ili ne istaknemo svoj doprinos u timu — da li zapravo sabotiramo vlastiti uspeh?

Ponekad se iza skromnosti krije strah: strah da ćemo biti doživljeni kao arogantni, da ćemo se zameriti drugima, ili da ne zaslužujemo uspeh koji dolazi. A uspeh ne traži hvalisanje — ali zahteva svesnost o sopstvenoj vrednosti.

Da li ste nekada prećutali sopstveni uspeh i zažalili?

Kako se skromnost doživljava u profesionalnom okruženju, da li je ona prednost ili prepreka?

Da li je moguće biti samopouzdan bez da delujemo kao da se „hvalimo“?

Poslednja izmena:
Da li ste nekada prećutali sopstveni uspeh i zažalili?

Da. Prećutala sam i vrlo brzo se pokajala što nisam znala da ponovim da i ja imam velikog udela u uspehu. Jasno i glasno da ponovim.

Kako se skromnost doživljava u profesionalnom okruženju, da li je ona prednost ili prepreka?

Skromnost jeste vrlina i pozitivna osobina, ali je prepreka kada se radi o profesionalnom okruženju i o samom poslu.

Da li je moguće biti samopouzdan bez da delujemo kao da se „hvalimo“?

Moguće je. Ne treba mnogo da se hvalimo, na poslu npr, jer onda dobijemo i nova zaduženja. Može nekad da se kaže

" Ja to ne znam da uradim".

Postoje i situacije kada nam se za novo poslovno zaduženje unapred kaže da ćemo dobiti povišicu ili više slobodnih dana. Tada nije loše da se kaže

" Ja znam " ali da to "Ja znam" zaista bude znanje.

Back