Da li siromaštvo utiče na dostojanstvo čoveka?

Poruka
22.606
Pitanje je u naslovu.:aha:

Evo zbog čega i pitam, ovde se stalno susrećemo sa postovima tipa ‚‚radim daj šta daš jer nemam izbora‚‚ .... e sad, ako čovek ima neko svoje dostojanstvo i kaže neću da radim ‚‚daj šta daš‚‚ neću da se neko iskaljuje na meni samo zato što mu se može jer sam školovan za to i to, uložio sam svoje vreme, rad i energiju u to....ali ga siromaštvo baca na kolena i pristanak na bilo šta....ajd sad da ne dužim svima je valjda jasno šta sam htela da kažem.:telefon:

Evo zbog čega i pitam, ovde se stalno susrećemo sa postovima tipa ‚‚radim daj šta daš jer nemam izbora‚‚ .... e sad, ako čovek ima neko svoje dostojanstvo i kaže neću da radim ‚‚daj šta daš‚‚ neću da se neko iskaljuje na meni samo zato što mu se može jer sam školovan za to i to, uložio sam svoje vreme, rad i energiju u to....ali ga siromaštvo baca na kolena i pristanak na bilo šta....ajd sad da ne dužim svima je valjda jasno šta sam htela da kažem.:telefon:

pa brate ta situacija ti je ovde u Srbiji standardna... pa nishta onda, bahat kriminal, shta drugo...

Siromastvo svakako negativno utice na coveka i ne udara samo na dostojanstvo,vec na mnogo jos stosta.U neprilici da zaradimo dovoljno da pokrijemo neke osnovne zivotne troskove,kao sto su recimo stanovanje i hrana,cesto puta smo u situaciji da ne biramo posao koji bi nam doneo zadovoljavajuce resenje,nego se prihvatamo poslova za koje nismo mislili da cemo ikada raditi i to za pare koje nam nista ne resavaju konacno,nego samo produzuju agoniju.Najgore od svega sto covek mora da radi tada za ljude kojima inace nikad ne bi rekao ni,,Zdravo!" u zivotu,jer nisu po nicem na nekom njegovom nivou.Desavalo mi se to prvih godina izbeglistva u Srbiji,kao i u dve poslednje godine zivljenja u Hrvatskoj.Cutis,jer ti treba neophodno taj dinar,a u tebi sve kipi,lomi se i rusi,pitas se da li uopste postupas ispravno ili se u tebi nesto slomilo,da ne znas ni sam kadase taj momenat desio,pa si dosao do dna drustvene lestvice.Mislim da su to jako bolni udarci,koje psiha jos dugo pamti,ali i da je to deo zivota,na neki nacin mozda je to i dobro za neka vremena koja dolaze,covek se ocelici,nauci mnogo cemu i postane jaci.Verujem da svugde na svetu,bez obzira da li je to Istok ili Zapad,siromasna sredina ili bogata;ljudima se desava da skliznu kola nizbrdo,zivot nam nije pod kontrolom i moramo da progutamo deo svog dostojanstva zarad samog opstanka.

znas ekonomsko socijalna prava ,kao ljudska prava su prava trece generacije,i zavise od odrzave do drzave...a urodjeno dostojanstvo nema veze sa poslom kojim se bavis...

Postovi "radim sta radim, ***" su tu jer nismo vaspitani da mislimo dugorocno. Dostojanstvo nije isto sto i bogatstvo. Svaki posao je za coveka, divim se ljudima koji su spremni da precute kad treba i kad ne da porodici koju vole nista ne manjka. Svako bi voleo da sutne direktora u debelu guzicu every now and then.
Covek u dugovima je spreman da radi za manje novca i losiji posao jer nema izbora. Nazalost, ljudi vole da se zaduzuju i kad treba i kad ne. I onda vise nemaju izbora vec da kazu "e ***".

Back