Da li se vino kvari os vode?

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.670
Kad god hocu da sipamo vino u steklene flase, ako ostane koja kap vode u flasi - od prethodnog pranja - otac mi kaze da i poslednju kap vode iskapim iz nje da se vino ne bi pokvarilo. Meni to nema nikakve logike.

Vino je od alkohola, a alkohol je nastao vrenjem vocnjog (soka - vode), u biti i vino je po svom sastavu voda. Vino moze da se razblazi od vode, al da se pokvari u staklenoj boci od kapi sve vode - u to ne verujem, jer ce ga vino apsorbovati u sebe.

Dal ovo neko moze da mi pojasni?

Vino se ukiseli od Acetobacter bakterije. Ako je u toj vodi u flaši ostalo Acetobacter bakterija, vino će se pokvariti.

Zato je vrlo bitno da se flaše sterilizuju, a to obično podrazumeva izlaganje višim temperaturama.

Voda ga ne kvari, svakako, ali bakterije ga kvare, a one umeju da obitavaju u vodi.

Vino se ukiseli od Acetobacter bakterije. Ako je u toj vodi u flaši ostalo Acetobacter bakterija, vino će se pokvariti.

Zato je vrlo bitno da se flaše sterilizuju, a to obično podrazumeva izlaganje višim temperaturama.

Voda ga ne kvari, svakako, ali bakterije ga kvare, a one umeju da obitavaju u vodi.
Vino svakako mora sumporisano da se sipa u flase mada ima necim se ispiraju prazne flase pre punjenja. Kad sam ja flasirao samo sam ih dobro isprao vrelom vodom i to je sve. Par kapi vode ako ostane sigurno nece razblaziti vino do te mere da bude lako kvarljivo...

Ja sam radio sa gumenim cepovima , nesto mi plutani koje sam gledao nisu bili sigurni. Mada vidim moji zemljaci se ne zamaraju sa flasiranjem u staklo, ljudi sipaju u stare plasticne flase od dva litra... :roll:

Back