Da li se sve sa laptop-a može menjati kao i na pc-u?

Prvenstveno mislim na matičnu, znam da može procesor, ram, grafička itd, da li se može matična tako lako menjati kao i na pc-u?

ploca za svaki model je drugacija(raspored konektora je razlicit , srafova itd) i generalno ne moze da se menja niti se isplati njeno menjanje . u laptopu nemas puno prostora i on je kompaktno upakovan . Procesor se moze menjati, ali ne na svim modelima. Sve zavisi od soketa . Negde ne mozes tako skinuti procesor Valja dodati da ako stavis jaci procesor onda mora i hladjenje da se uradi bolje jer on moze dobro da ohladi samo procesor za koji je predvidjen a ne i jace.Graficke karte samo kod jako skupih modela su odvojene od ploce. A ovako se dosta tesko menjaju i uspeh nije zagarantovan. Jedino sto je lako promenjivo je ram i disk. Diskovi na laptopovima su uzasno spori tako da performance stacu drasticno kupovinom jednog ssd

ploca za svaki model je drugacija(raspored konektora je razlicit , srafova itd) i generalno ne moze da se menja niti se isplati njeno menjanje . u laptopu nemas puno prostora i on je kompaktno upakovan . Procesor se moze menjati, ali ne na svim modelima. Sve zavisi od soketa . Negde ne mozes tako skinuti procesor Valja dodati da ako stavis jaci procesor onda mora i hladjenje da se uradi bolje jer on moze dobro da ohladi samo procesor za koji je predvidjen a ne i jace.Graficke karte samo kod jako skupih modela su odvojene od ploce. A ovako se dosta tesko menjaju i uspeh nije zagarantovan. Jedino sto je lako promenjivo je ram i disk. Diskovi na laptopovima su uzasno spori tako da performance stacu drasticno kupovinom jednog ssd

Mislim da nas opet zajebava, čovek je programer i izuzetno se dobro razume u računare.

Lepo mu covek rece, a negde cak ni ram ne moze da se menja, zalemljen je....
Mada moze autor da zahteva da se laptop pravi modularno ....ali videsmo kako to prodje u auto industriji , odmah sabotaza industrije...

- - - - - - - - - -

ja prodajem racunare programerima, pa znam da iako znaju dosta, ne znaju koliko treba jer mnogi dolaze kod mene da im ja prodam racunare....
Oni traze uvek isto ponasanje i rad 24/7

Bože moj ako se bavim pre svega internet programiranjem, to ne znači da znam o hardveru mnogo.
Najviše o hardveru sam i skontao kada sam se igrao asemblerom pre 3 godine.

Pretpostavio sam da je matična problem zbog kućišta samog lap topa.
Što je problem menjati procesor? Isti je princip kao i na pc-u, samo što je sve više natrpano pa je teže pristupiti.
Kakvi su slotovi na lap topu za kartice? Ako lap ima slot, ne vidim problem da zamenim grafičku kasnije?
Pretpostavljam da je slot manji i da je u ležećem položaju kao i ram.

Baš zbog programiranja i pitam, imam već dva lap topa, uzeo bih jedan jači, ali polovan, pa me zanima koliko ja tu mogu da menjam komponente.
Lap mi treba zbog toga što se manje umaram nego na pc-u.

Bože moj ako se bavim pre svega internet programiranjem, to ne znači da znam o hardveru mnogo.

Što je problem menjati procesor? Isti je princip kao i na pc-u, samo što je sve više natrpano pa je teže pristupiti.
Kakvi su slotovi na lap topu za kartice? Ako lap ima slot, ne vidim problem da zamenim grafičku kasnije?

Baš zbog programiranja i pitam, imam već dva lap topa, uzeo bih jedan jači, ali polovan, pa me zanima koliko ja tu mogu da menjam komponente.
sve što je slotovano to može da se menja

procitaj nesto o bga

У принципу може, али је ...неисплативо...:think:

Отприлике...као када купиш " колор ласер принтер "...па ти... зафале боје...:lol::lol::lol:

slažem se da je neisplativo ali opet to nije bilo pitanje već da li može ili ne
u principu proizvođači laptopova uzmu jedan model matičnih ploča za određenu seriju laptopova , e sada na njoj ima sve isplanirano za sve moguće nadogradnje ali nije sve ugrađeno od elemenata na nju sve zavisi kakav laptop kupuješ recimo primer netbook acer zg5 ima desetak verzija ali je bazna verzija sa 8gb ssd i zif socketom i 512 ddr2 integrisanom na matičnoj ploči , e sada na njenoj matičnoj imaš proširenja za memoriju , za sata hdd za još jedan wifi i sl a sve je to isto kod skupljih modela iste serije i već ugrađeno na nju.

Ti reče, da ti ide dobro progamerski posao. Ako je tako, uzmi neki, sa i3 ili i5 procesorom, neki daju i na 12 rata ....

To menjanje procesora ili grafičke, ako je to drugo uopše moguće je nesigurno, a zbog različitog tdp, mogući su problemi, gašenje, crkavanje tih integralnih kola .....

Baš gledam na sajtu geizhals, ima neki acer sa najnovijim i5 procesorom i 8 gb rama, 450 evra, što stvarno nije mnogo , ali to je austrija

Evo, sa sajta cpu world :

Q: Can I upgrade my Mobile Celeron N2840 CPU?

A: No. BGA processors, like this one, are soldered on a motherboard, as a result, upgrading or replacing them is very very difficult.

Poslednja izmena:
MBO: Zamjena matične ploče može ako je fizički identična. Dakle eventualno isti model ali zamjena Intel za AMD platformu i obratno. S tim da je tada potrebno i procesor zamjeniti.
Procesor; Zamjena procesora može jer su procesori generacijski kompatibilni. U slučaju gdje postoji slot to čak i nije neki problem. Postoje iznimke, četvorojezgreni proceosri koji imaju znatno veći TDP pa samim time mora potojati i podrška za znanto veće energetske zahtjeve. Kod BGA procesora zamjena je također moguća ali s obzirom na cijenu komponente i cijenu zamjene koju se ne može izvesti po SSM principu, isplativost zamjene je upitna.
Ram; nadogradnja rama je moguća kao i kod procesora ako postoji slot.
GPU; Također ako postoji slot zamjena je moguća ali video kartice s MMX utorom obični imaju svoj Vrom te je moguća zamjena ali samo u tom dijelu kompatibilnim grafičkima. Dakle Acer, MSI nisu komaptibilni s Toshibom mada su grafičke s istim slotom, Apple je priča za sebe. Zamjena BGA grafičkih čipova je moguća gdje postoji kompatibilnost između čipova te je čip podržan od strane BIOS-a, što je u stvari iznimno rijetko. HD3450 zamjeni s HD3470 laptop će i dalje raditi na taktu HD3450 te će karticu prepoznati kao takvu jer je tako određeno u biosu. Kod nekih modela (HP 4520s) je moguća zamjena s generacijom novijeg čipa te će ga bios prepoznati kao takvog ali suštinske razlike u performansama nema. Zamjena se u tom slučaju ne koristi kao nadogradnja nego za potrebe servisa, ukoliko čip zakaže.

Back