Kako izgleda implementacija DNS-a u pravoj firmi?
Kako sam ja to shvatio je da se u forward lookup zoni nalazi zona domena sa svojim SOA,NS, A ili AAAA, MX... unosima. Ako neki od dns klijenata npr trazi adresu facebook.com, kako sam ja shvatio, DNS ce prvo pogledati u svome cache-u, pa u forward ili reverse lookup zoni (u zavisnosti sta je uneseno domen ili ip adresa) i ako vidi da to ne pripada toj zoni on ce to poslati dns serverima koji su navedeni u kartici forwarders ili ako ih oni ne rese ili nisu uneti, poslace serverima root hints upit. Naravno, ovo ce biti preskoceno ako je upit poslat na domen koji se nalazi u contitional forwarders.
Da li DNS moze u forward zonama da bude zaduzen za dva ili vise domena ili je bolje da za to bude poseban primary zone server koji ce ovaj da gadja preko conditional forwarders? Citao sam takodje da na forwaring dns serverima ne trebaju da stoje forwarding zone, vec da to treba da stoji na drugim pozadninskim dns serverima. Znaci, unutrasnji dns server bi sve upite koji nisu u njegovoj zoni trebao da salje tom forwarderu koji bi onda slao root serverima ili serverima koji su navedeni u contitional forwarding? Kako to u realnosti funkcionise?
Kako su to firme organizovale?
Sto se tice DHCP-a
Pretpostavljam da se naprave npr 5 razlicitih scope-ova koji se objedine u jedan superscope. Na jednom scopeu se stave npr client masine, na drugi serveri, na treci npr laptopovi, a na zadnji npr se koristi za masovni deployment OS-a. Sad, kako DHCP zna na kom je scope-u koji klijent? Da li se to postavi vise rutera pa se fizicki odvoje mreze ili se nesto radi na switchevima i vlanom? Doci cu do tog dela sigurno, ali ne znam kako da ga realizujem u LAB okruzenju?
Imam dva scope-a, na jednom mi je lab, a drugi bi hteo da postavim klijente za mass deployment. Tu se samo pojavljuje problem kako ce ti clienti da vide moj AD, DHCP, WDS server.... Malo mi to nije bas najjasnije. Ako se neko ovime bavi, neka samo opise kako je to kod Vas uradjeno u nekoj firmi.
Pozz