Da li privatni psihijatar moze prepisati metadon za skidanje sa heroina? Da li to uopste prepisuju psihijatri?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ne moze i ne sme , nema leka za narkomane to je vec vise puta dokazano i ko se u to zlo uvukao on je vec sebi opalio metak u glavu samo sto toga nije svestan.
Ne moze i ne sme , nema leka za narkomane to je vec vise puta dokazano i ko se u to zlo uvukao on je vec sebi opalio metak u glavu samo sto toga nije svestan.
Metadon nikako nije gori, poenta je da se zavisnost "preusmeri" na metadon, jer je kasnije lakse skidanje nego sa heroina. Kojim blokatorima se vrsi skidanje? U to nisam upucen.
Sto se tice teme, nisam siguran ali mislim da kod nas privatni psihijatri nemaju takve mogucnosti.
Ne kazem da je gori nego da moze da postane gori. Mnogi metadon zloupotrebljavaju, a cesto lakse i jeftinije do njega i dolaze, u tom smislu je gori, to je ustvari heroin br 2, a blokatora ima mnogo, danas cesto i u formi implanta, ali kolko znam pre toga mora da se izvrsi detoksikacija organizma, a to se radi i u mnogim privatnim klinikama.
Mogu da dam link:http://www.lorijen.co.rs/
Ne postoji izlecen narkoman dakle zalud je sva medicna , taj koji se uvukao u tu budalastinu jednostavno je skinut sa spiska onih koji su zivi i to svojevoljno.To nije bolest nego izbor onog koji je odlucio da se unisti na taj nacin dakle na te likove ne treba trositi resurse nego taj zaludno baceni novac treba preusmeriti za lecenje normalnih ljudi.
Ali i dalje ne razumem na kakve tacno blokatore mislis. Sta tacno oni blokiraju? Da li ti mislis na blokatore μ receptora, tj. takozvane opioidne antagoniste?
Nisam mislio na odrzavanje metadonom, koje moze da traje godinama, nego na skidanje sa fizickih kriza od heroina koje traju max. 7 dana valjda...
Sto se tice toga da li je metadon heroin br2, nije, mnogo je blazi (od dobrog heroina) sto se tice euforicnog efekta, a krize koje izaziva kad se navuces na njega mislim da sam procitao negdje da su dosta teze od heroinskih
ne, nego sam mislio, zar nije logicnije da postoje "pain management" doktori koji odredjuju to ko ce na skidanje metadonom, da to ne rade psihijatri? (Zbog gore navedenih razloga.) I na osnovu cega bi to psihijatar odredio koliko mg metadona nekome treba? Ima li neki instrument za mjerenje bola, i je li obucen za to?
Jedna anesteziologinja mi je pricala da postoje neke mjere kad odredjuje koji ce opioid ili opijat (od opijata se tu moze dati jedino morfin) da da za opstu anesteziju od mnostva mogucih, valjda pritisak, puls, psihogalvanski refleks nisam siguran je li rekla ali mislim da jeste (to je elektircna provodljivost koze koja se mijenja cak i u zavisnosti od raspolozenja covjeka!)Bol je subjektivan osećaj tako da nema validnih merenja njegovog intenziteta.Postoje skale za merenje bola:vizuelna,verbalna i numerička.Vizuelnu procenjuje lekar,verbalno se izjašnjava sam pacijent na pitanja Bola nema uopšte do Najači mogući bol a numerička je skala od 1 do 10 gde se opet pacijent izjašnjava.Inače na ovom problemu radi tim lekara gde je obavezno prisutan i psihijatar.
Drogerasi se drogiraju zarad cistog luksuza i obesti a ne zarad medicinskih razloga zato ih ne treba ni leciti.