Da li pozajmljivati novac porodici ili prijateljima?

Da li trazite ili dajete pare na zajam prijateljima ili porodici, rodjacima itd...

Citao sam u nekim novinama da ljudi na zapadu ne daju pozajmice nikom, ni ti traze od drugih. Za to im sluzi banka....

Na Balkanu je drugacije...

Da li uzimate pare na zajam ili nekom dajete???

Kakva su vasa iskustva sa istim....

Bolje da se drzimo zapadnog stila,bar iz mog iskustva.
Cist racun duga ljubav.

Da li trazite ili dajete pare na zajam prijateljima ili porodici, rodjacima itd...

Citao sam u nekim novinama da ljudi na zapadu ne daju pozajmice nikom, ni ti traze od drugih. Za to im sluzi banka....

Pozajmljujem samo mami i najboljoj drugarici i one meni. Ostalima ne.

Ja sam imao priliku da se uverim a i da cujem od drugih jednu cudnu pojavu kad pozajmis pare....

Vecini kojima pozajmis pare ona to i ne spominju, sve misle da si zaboravio.

I kad posle nekog vremena pukne ti film i lepo pitas tu osobu da ti vrati ona se jos naljuti, kao sta imas da trazis pare, kao da nisu tvoje, a zaborave da si im pomogao kad si ima dao na zajam vec se ljute kad im trazis nazad.

Jedanput sam od nekoga trazio pare nazad i on je doneo ali kasnije je prestao da se druzi sa mnom i da me izbegava.

A jedan se naljuti sto sam ga nazvao u nedelju i pitao da mi vrati pare, kaze kako me nije sramota da ga zovem nedeljom popodne kad odmara i da trazim pare nazad.

Nekad je dug bio pitanje casti a sad tako se olako shvata...

Inace i ja nekad pozajmim ali ne od svakog ali me nervira da nekom budem duzan, cak mi neprijatno, nekad i spomenem sa tom osobom u razgovoru da mu dugujem novac i da se opet zahvaljujem sto mi je posudio.

1. ne daješ nikome ništa (ali to je kao ono "ko ništa ne preduzima taj nikada ne greši")
2. ako daješ, računaj kao da nećeš dobiti nazad. da ti to ne bi padalo teško, daj samo onome ko ti je baš drag.
3. ako neko nema/neće da ti vrati novac, pokušaj da to nadoknadiš nekim uslugama koje bi ti ta osoba učinila, možda čak i posle nekog dugog vremena.
4. nemoj raskidati prijateljstva (kakva su da su) već ako osećaš da te neko iskorišćava i ne poštuje, ti tu osobu na isti način tretiraj, koristi ih za nešto što tebi odgovara.

Poslednja izmena:
:) u zivotu sam samo par puta pozajmila i to samo zato sto sam bila teskoj situaciji a vratila sam pre vremena dogovora i zauvek sam zahvalna....redovno pozajmljujemo mojoj sestri i pomazemo je na razne nacine jer losije zivi od mene a ja osecam potrebu da joj pomognem na nacin na koji mogu....obe se drzimo dogovora i imamo cist racun jer smo obe takve....

Pozajmio prijateljima - omasili datum vracanja iz objektivnih razloga, vratili pare. Nisu se setili da malo "prekorace" iznos novca. Ali to su oni, ne mogu ja da ih vaspitavam pod stare dane...

Не то је поуздан начин да се посвађате, а и нема камате.
Само онима који нису ни род, ни пријатељи, али се треба обавестити о истима.
Не сму бити у некој директној вези с полицијом, мора постојати признаница у којој је напоменут датум враћања, али се не спомиње камата.
Иначе камата се, иако неспоменута, свакако подразумева, због чега би сте иначе дали позајмицу?
И најбитније морате физички бити јачи од зајмопримца, јасно је због чега.

Nikad i ni pod kojim uslovima, cak ni onda kad nismo imali ni za dva obroka dnevno.

Davala sam na zajam mnogima i rezultati razni, neko je to cenio, neko izneverio, neko posle bezao, neko pravdao ali u svim slucajevima znala sam da kako god se osecam osecam se bolje nego oni.

Pozajmim prijateljima kad god mogu.Ne puno,samo onaj iznos koji nece poremetiti nase kucne potrebe i koji mogu da im oprostim.Nikad nisam rekla do kad tacno da vrate,uvijek kazem vrati kad mozes i rijetko se desi da to bude neki dug period.Ako pravim prijateljima ne pomazemo i ako oni ne pomazu nama,na sta bi licio ovaj svijet?Mene su ucili da je sreca u dijeljenju onog sta imas,Nikad ne procam o tme kome sam i koliko dala.CIm dam ja halalim,ako ne vrate,oni se sigurno ojecaju gore nego ja.Pozajmljivala sam i ja i vracala.Sve je to zivot.

Pozajmljujem jer me je sramota da kazem da nemam a ljudi znaju da lazem, mada iskreno nisam imala vecih neprijatnosti, to su sve relativno mali iznosi pa i ako se otegne na pola godine godine da ne vrate, kada dobijem nazada to mi dodje kao neka vrsta ustedjevine, jer bi to vec davno potrosila da je bilo kod mene.

Back