Da li potrebe mnogih nadmašuju potrebe nekolicine?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.857
Misaoni eksperiment pod nazivom Problem voza se godinama koristi da vizuelno demonstrira ovo pitanje:

Zamislite da je tramvaj bez kontrole na putu da ubije petoro ljudi . Stojite pored skretnice koja može da preusmeri tramvaj na drugu prugu, spasavajući živote petoro ljudi. Ali evo problema:

Ako promenite rutu, tramvaj će udariti jednog radnika na novoj ruti.

… Dakle, pitanje postaje:

Da li je jedna smrt bolja od pet smrtnih slučajeva?

1660064235267.png

p.s. Naravno, mučno, teško, posle velikih etičkih rasprava - složili su se da jedan život nije toliko vredan u odnosu na preživljavanje nekoliko milijardi, cele ljudske vrste. Nije se radilo o njima - oni su svi znali da ionako idu u smrt - radilo se samo o tome da dođu do određene tačke živi i nešto urade, a onda su znali da ih ionako čeka smrt.

To je ubedljivo najbolja scena filma koji je sam po sebi sjajan, i sramota je što malo ljudi zna za njega. Dok sam gledala, meni je samoj bilo fizički loše, mada je rešenje bilo jasno u startu - ali i tako ga nije bilo lako doneti. Jako teška scena bez obzira na ishod i logiku.

Misaoni eksperiment pod nazivom Problem voza se godinama koristi da vizuelno demonstrira ovo pitanje:

Zamislite da je tramvaj bez kontrole na putu da ubije petoro ljudi . Stojite pored skretnice koja može da preusmeri tramvaj na drugu prugu, spasavajući živote petoro ljudi. Ali evo problema:

Ako promenite rutu, tramvaj će udariti jednog radnika na novoj ruti.

… Dakle, pitanje postaje:

Da li je jedna smrt bolja od pet smrtnih slučajeva?

Pogledajte prilog 1202500
U tom slucaju bi bio ubica, jer je tvojom odlukom doslo do smrti neke osobe.
Eh sada dal je bolja zavisi....

Back