Da li postite?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.429
Post može pomoći ljudima da smršaju, ali nova istraživanja sugerišu da takođe može povećati metaboličku aktivnost ljudi, generisati antioksidante i pomoći u preokretanju nekih efekata starenja.

Post je drevna zdravstvena intervencija prihvaćena zbog svojih efekata podmlađivanja. Poslednjih godina, istraživači su pokazali da su manje izazovni oblici posta, kao što je ishrana u ograničenom vremenu (TRE), jednako efikasni kao i duži post na vodi.

Naučnici sa Instituta za nauku i tehnologiju Okinave (OIST) i Univerziteta Kjoto identifikovali su 30 ranije neprijavljenih supstanci čija se količina povećava tokom posta i ukazuju na niz zdravstvenih koristi.

Iako crkva propisuje postove tokom godine, malo se ljudi toga pridržava.

The-Truth-About-Intermittent-Fasting.jpg

Kakva je situacija sa vama, da li postite povremeno?

Poslednja izmena:
i kad postim, to je slučajno jer mi se iz ovog ili onog razloga ne jede. A premišljam se već duže vreme da postim namerno, barem po jedan dan povremeno (kažu jednom nedeljno bi bilo dobro)

Možda nisam u pravu, ali ne smatram post da se pojede ''kilo'' hleba, tri tanjira graska, dve sardine itd itd.
Post shvatam kao totalnu umerenost , i kao što piše jedan obrok posle 15 sati do ''na sito'', a nemrs , zna se bez mesa , na vodi uglavnom.
...........................................................................................................................................................................................
No , nemojte me pitati da li postim, slagao bih Vas , a voleo bih da imam toliko unutrasnje odlučnosti da tako radim.

Post mi je ceo život. Uzdržavam se od mnogo čega što životinja u meni hoće. Postim praktično vrlo često, ali ne ono duhom.
Duhom je dovoljno što postim uzdržavanjem i pokajanjem, izvinjenjem za neke ishitrene i ružne reči.
Znam da nije dovoljno, ali... ko će ga znati šta je dovoljno?
Poste mnogi iz nemogućnosti da pribave hranu, ali ako u duhu nema svesti o postu, to ništa ne znači.

Vrste povremenog posta

• Vremenski ograničeni post ili metod 16:8

U ovom rasporedu, postili bi 16 sati i unosili kalorije u preostalih 8 sati. Ovaj oblik povremenog posta je relativno lako pratiti, jer većina ljudi to radi tako što započinju post noću, preskaču doručak i jedu prvi obrok u toku dana oko ručka.

• Modifikovani post ili dijeta 5:2

Jednostavnim rečima, dijeta 5:2 definiše kao bez ograničenja u hrani pet dana u nedelji, biciklizam sa dijetom od 400-500 kalorija preostala dva dana u nedelji.

• Naizmenični dnevni post

U alternativnom danu, post je prebacivanje između perioda konzumiranja nulte kalorijske hrane i stvarnog jedenja. Na primer – ponedeljak, sreda i petak bi se sastojali od posta, dok naizmenični dani ne bi imali ograničenja u ishrani.

Postoji još više varijacija ovih metoda, ali ove tri su najpopularnije i najprihvatljivije da biste stekli osećaj kako post funkcioniše.

Za telo je mnogo posla da pređe sa dnevnog režima varenja i obrade hranljivih materija na noćni način popravljanja, tako da telo ne počinje te popravke ozbiljno dok nije potpuno sigurno da smo završili sa jelom.

Otprilike 6 sati nakon što pojedemo ili popijemo naše poslednje kalorije, popravke počinju, i one se polako povećavaju, iz sata u sat, sve dok ne dostignu neku vrstu preopterećenja nakon još 6 sati, što će reći 12 sati nakon naše poslednje utrošene kalorije.

Post može pomoći ljudima da smršaju, ali nova istraživanja sugerišu da takođe može povećati metaboličku aktivnost ljudi, generisati antioksidante i pomoći u preokretanju nekih efekata starenja.

Post je drevna zdravstvena intervencija prihvaćena zbog svojih efekata podmlađivanja. Poslednjih godina, istraživači su pokazali da su manje izazovni oblici posta, kao što je ishrana u ograničenom vremenu (TRE), jednako efikasni kao i duži post na vodi.

Naučnici sa Instituta za nauku i tehnologiju Okinave (OIST) i Univerziteta Kjoto identifikovali su 30 ranije neprijavljenih supstanci čija se količina povećava tokom posta i ukazuju na niz zdravstvenih koristi.

Iako crkva propisuje postove tokom godine, malo se ljudi toga pridržava.

Pogledajte prilog 1271772
Kakva je situacija sa vama, da li postite povremeno?
Postim povremeno i sve velike praznike koji se poste,ali ceo post ne mogu zbog lekova koje pijem,em su jaki,em ih ima dista.

Uspio sam jednom da postim otprilike polovinu preporučenog APSOLUTNOG posta.
Bar što se tiče osnovnog,dakle,da ne ogovaram,ne osuđujem,da ne vrijeđam i ne nerviram se(ove dvije zadnje stavke mi se ponavljaju u uslovima gradske vožnje).Tokom te polovine ispravnog,tj potpunog posta praktikovao sam i uzdržavanje od seksa.I to mi je najteže palo pa sam na tom pravom postu izdržao svega 26 dana.Da sam nastavio ,vjerujem ne bih ostao u svojoj normali.
A post u smislu uzdržavanja od hrane životinjskog porijekla od 40+ nekoliko dana uspješno svega dva puta.I svakom bih preporučio.

Back