Da li posle loma kost postane jača?

Čuo sam da kada neko slomi ruku i ona lepo zaraste postane jača.Ovo mi je veoma zanimljivo posto ne vidim razlog zasto bi bilo tako :) Bez negativnih komentara!

Kako ne vidis zasto bi bilo tako?

Mozda, sto je to evolutivna osobina organizma da ugradi vise kalcijuma tu, jer mu je tu ocito bila slaba karika, pa da bi bilo jos jace sledeci put. To je moja hipoteza.

A ono sto znam je da to jeste slucaj npr sa misicnim tkivom - Kada misicna vlakna u nasem misicu pocepamo vezbanjem (npr teskim anaerobnim dizanjem tegova), i ako posle unesemo proteine odn aminokiseline, nase telo ce dobar deo tih aminokiselina ugraditi u ta pokidana misicna vlakna, koja ce hipertrofirati, i postati jos deblja i jaca nego sto su bila, pa ce sledeci put biti adaptirana da podignu taj isti teret a da ne puknu (mirorupture), i samim tim je to evolucija - mogucnost adaptacije na spoljasnje stimuluse i podsticaje.

Cak postoje razne hipoteze da prilikom vezbanja se moze deisti i hiperplazija misicnog tkiva (deljenje misicnih vlakana, stvaranje novih + debljanje, sto je samo odlika ljudi do 8 godina, a posle prestaje, cini mi se).

- - - - - - - - - -

Ima tu puno mitova i legendi, ja tacno znam iz kog ugla si ti postavio pitanje (borilacke vestine), ali ima i neceg sto se ne moze poreknuti.

Npr ovaj Buakav je 2-3 puta laksi od mene, a definitivno ima cvrscu kost noge od mene i tebe jedno 30 puta.

Nama bi se polomila noga posle prvog puta.

Dakle, mikrotraume definitivno jacaju telo, jer se ono evolutivno adaptira zahtevima spoljasnje sredine. E sad, sve to treba raditi veoma pametno i oprezno. Jer, postoje samo 2 mogucnosti - ili ce se nesto polomiti, unistiti, napraviti hronicno stanje i izaci iz skupa - zdravlje u skup - bolest, poremecaj, ili ce ojacati i postati superiornije nego sto je bilo.

Kljuc je u balansu izmedju ova dva, u tankom hodu izmedju 2 krajnosti. Od previse mekanog treninga nece biti nekih vecih rezultata, a od sirovinskih nekih laickih pokusaja moze covek da zaradi neke hronicne bolesti tipa artritisi i sl....

Dakle, kljuc je u zlatnoj sredini i postupnosti, tokov velikog niza godina.

Kako ne vidis zasto bi bilo tako?

Mozda, sto je to evolutivna osobina organizma da ugradi vise kalcijuma tu, jer mu je tu ocito bila slaba karika, pa da bi bilo jos jace sledeci put. To je moja hipoteza.

A ono sto znam je da to jeste slucaj npr sa misicnim tkivom - Kada misicna vlakna u nasem misicu pocepamo vezbanjem (npr teskim anaerobnim dizanjem tegova), i ako posle unesemo proteine odn aminokiseline, nase telo ce dobar deo tih aminokiselina ugraditi u ta pokidana misicna vlakna, koja ce hipertrofirati, i postati jos deblja i jaca nego sto su bila, pa ce sledeci put biti adaptirana da podignu taj isti teret a da ne puknu (mirorupture), i samim tim je to evolucija - mogucnost adaptacije na spoljasnje stimuluse i podsticaje.

Cak postoje razne hipoteze da prilikom vezbanja se moze deisti i hiperplazija misicnog tkiva (deljenje misicnih vlakana, stvaranje novih + debljanje, sto je samo odlika ljudi do 8 godina, a posle prestaje, cini mi se).

- - - - - - - - - -

Ima tu puno mitova i legendi, ja tacno znam iz kog ugla si ti postavio pitanje (borilacke vestine), ali ima i neceg sto se ne moze poreknuti.

Npr ovaj Buakav je 2-3 puta laksi od mene, a definitivno ima cvrscu kost noge od mene i tebe jedno 30 puta.

Nama bi se polomila noga posle prvog puta.

Dakle, mikrotraume definitivno jacaju telo, jer se ono evolutivno adaptira zahtevima spoljasnje sredine. E sad, sve to treba raditi veoma pametno i oprezno. Jer, postoje samo 2 mogucnosti - ili ce se nesto polomiti, unistiti, napraviti hronicno stanje i izaci iz skupa - zdravlje u skup - bolest, poremecaj, ili ce ojacati i postati superiornije nego sto je bilo.

Kljuc je u balansu izmedju ova dva, u tankom hodu izmedju 2 krajnosti. Od previse mekanog treninga nece biti nekih vecih rezultata, a od sirovinskih nekih laickih pokusaja moze covek da zaradi neke hronicne bolesti tipa artritisi i sl....

Dakle, kljuc je u zlatnoj sredini i postupnosti, tokov velikog niza godina.

Hvala ti, ipak nisu ove moje modrice beskorisne :) Buakav nije normalan verovatno ima i dobru genetiku pogledao sam sad neke klipove uništava protivnike

Na osnovu čega bi postala jača? Nakon preloma stvara se kalus, koštana masa koja ponovo spaja prelomljene kosti.On se stvara uglavnom pete nedelje posle povrede ,u ovom procesu kalcijum pomaže da se obrazuje "čvrsta kost" koja se postepeno tokom nekoliko meseci ili godina ponovo uz pomoć vezivnog tkiva postaje u nornalna kost.

Poslednja izmena:
ne moze da postane jaca, jer sve zavisi i da li je kost 100% namestena da bude kao ranije.
meni se slomio prst i rekli su mi ne mogu da rade operaciju da ne bi infekcija unistila zglob, i tako je kost zarasla ali nije u istoj poziciji kao ranije, dakle, kao stepenik se napravio da bi povezao kost, i sad je to kao jace nego pre? oprem dobro. cak i da su radili operaciju, povezali bi zicama da se kost dobro spoji, ali kad je polomljeno ne moze nikad da bude kao ranije, dakle nije tacno. cak je pitanja sta znaci, jaca kost, jednostavno, prirodno je najbolje, sve ostalo je dodatak koji onemogucava funkcionisanje organizma na tom mestu. dakle, i kad zaraste kost na prstu, na primer, prst nije funkcionalan kao ranije, moras raditi vezbe da ga vratis u normalno funckionisanje, itd, ali nece nikad biti 100% isto kao ranije. meni je prst sada funkcionalan 70-80% kao ranije. isto bi bilo i da su radili operaciju, spajanje kosti ne dovodi do 100% funkcionalnosti.
evo procitaj ovde o funckionalnosti nakon 3 meseca i pogledaj kako izgleda kad je slomljeno, nema sanse da bude dobro kao ranije a kamoli da bude jace:
http://synapse.koreamed.org/ViewImage.php?Type=F&aid=403098&id=F3&afn=104_JKFS_24_2_163&fn=_0104JKFS

Poslednja izmena:
ne moze da postane jaca, jer sve zavisi i da li je kost 100% namestena da bude kao ranije.
meni se slomio prst i rekli su mi ne mogu da rade operaciju da ne bi infekcija unistila zglob, i tako je kost zarasla ali nije u istoj poziciji kao ranije, dakle, kao stepenik se napravio da bi povezao kost, i sad je to kao jace nego pre? oprem dobro. cak i da su radili operaciju, povezali bi zicama da se kost dobro spoji, ali kad je polomljeno ne moze nikad da bude kao ranije, dakle nije tacno. cak je pitanja sta znaci, jaca kost, jednostavno, prirodno je najbolje, sve ostalo je dodatak koji onemogucava funkcionisanje organizma na tom mestu. dakle, i kad zaraste kost na prstu, na primer, prst nije funkcionalan kao ranije, moras raditi vezbe da ga vratis u normalno funckionisanje, itd, ali nece nikad biti 100% isto kao ranije. meni je prst sada funkcionalan 70-80% kao ranije. isto bi bilo i da su radili operaciju, spajanje kosti ne dovodi do 100% funkcionalnosti.
evo procitaj ovde o funckionalnosti nakon 3 meseca i pogledaj kako izgleda kad je slomljeno, nema sanse da bude dobro kao ranije a kamoli da bude jace:
http://synapse.koreamed.org/ViewImage.php?Type=F&aid=403098&id=F3&afn=104_JKFS_24_2_163&fn=_0104JKFS

Manje vise za ostatak teksta sto si napisao, njega ne komentarisem niti na njega ovde odgovaram, nego iskljucivo ovo boldovano....

Pazi, za prelome, da li je bolje "prirodno" biti u homeostazi ili se lomiti svakog dana vestacki, tipa neko te lomi bejzbolkama, i moze da stoji - bolje je ovo prirodno....

Ali kada vidim tu istrosenu krilaticu "prirodno je najbolje" dobijem nagon za povracanjem, posebno jer je to omiljeno geslo raznih sarlatana i nadrilekara da ti uvale 101 glupost koja leci rak za rekordno kratko vreme i ostale neizlecive bolesti, a da sam nadrilekar stavio bih navodnike na neizlecivo.

Prirodno je najbolje fraza uopste ne sme da se koristi uopsteno, uopstavajuci, generalizovano, da se koristi kao opis za sve i svasta i da bude neka vodilja u svemu ako covek ne zna.

Jer samo pogledaj - i virusi i bakterije su prirodni, pa nam nisu dobri.
I povecana telesna temperatura tela je prirodna, za mikrokosmos covecijeg tela korisna, unistava uzrocnike koji napadaju nase telo, pa uopste nije dobro kada imas tu prirodnu temperaturu.
Mnogo je lepsa ona vestacka temperatura, koju izazove covek grejalicom npr pa mu vrucina i vrelo, znoji se.

Isto tako, PRIRODNE su i bolesti, izazivaci - spomenuh virusi, bakterije, a tu su i gljivice i protozoe i i cela "flora i fauna". Sve je to prirodno, pa je veoma veoma lose po nas, a nesto dobro - tipa - eserihija koli je nesto lose, dok su probiotik bakterije u nasim crevima nesto obro, a i jedno i drugo je PRIRODNO.
Kada pijes probiotik tablete, tablete su neprirodne, ali su mnogo korisnije za nas probavni trakt nego PRIRODNA eserihija koli.

Prirodno je i da ljudi nemaju sapun, toplu vodu, moderna kupatila, stapice za usi, makaze za secenje noktiju, kose, brijaci za brijanje pa da li ej to bolje? NIJE.

Higijenskim navikama i paznjom na tom polju smo maltene iskorenili puno zaraznih bolesti.

Morbili su npr prirodni. Vakcine su vestacke. Tvorevina neke tamo zivotinje iz reda sisara - homosapiensi neki. Pa opet, to vestacko je jedino sto nas odrzava u zivotu ako bi nas kao decu napali Morbili, decija paraliza i sl.

Na kraju i kancer nekog ljudskog organa coveka, koji daje metastaze na mnogim drugim organima, i umiranje coveka u najvecim mukama i bolovima je savrseno prirodno. Pa da li je to najbolje? Apsolutno ne.
Hemoterapija sa druge strane je nesto bas vestacki, nesto sto ne bi postojalo samo po sebi u prirodi kao aparat, terapija, pa opet da li je to nesto lose? Na papiru da, a u praksi - mnogima spasilo zivot, dok je onima koji bi sigurno umrli za par nedelja produzilo zivot neku godinu.

Dakle zamisli ti to majku mu - rak koji je savrseno prirodan je LOS po coveka i prekida mu zivot, smanjuej kvalitet, a nesto sto je vestacki kao hemoterapija, vestacki kuk, bajpas na srcu je nesto sto je DOBRO po coveka, produzuje mu zivot i daje neku nadu da nece smrt doci tako brzo, naglo, bolno, degradirajuce.

Dalje, mislis li da jedes nesto sto je zaista "prirodno" ? A sta ako ti kazem da do sada nisi nista u zivotu pojeo a da to nije GMO, odn genetski modifikovana hrana?

Prirodno je i da covek ima proliv. Pa je to izuzetno izuzetno LOSE, i mora se sto pre zaustavljati takvo stanje.

Ne nego sto se covek okrene i mucne malo glavom, shvata kako je krilatica "prirodno je najbolje" jedna izlizana fraza koja nista ne znaci u praksi i koja u velikom % slucajeva NIJE TACNA, ali ljudi koji ne upotrebljavaju mozak analiticno, skloniji su da ponavljaju nesto sto su negde culi da neko vice i ponavlja, pa tako i oni, ostane im neka fraza u secanju, i bez obzira sto nista zapravo ne znaju o tome, niti sta su time rekli, oni ce to ponavljati do besvesti mehanizmom - "what monkey see, monkey do".

Poslednja izmena:

Back