Ogi1117
Početnik
- Poruka
- 21
Čuo sam da kada neko slomi ruku i ona lepo zaraste postane jača.Ovo mi je veoma zanimljivo posto ne vidim razlog zasto bi bilo tako
Bez negativnih komentara!

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Čuo sam da kada neko slomi ruku i ona lepo zaraste postane jača.Ovo mi je veoma zanimljivo posto ne vidim razlog zasto bi bilo takoBez negativnih komentara!
Kako ne vidis zasto bi bilo tako?
Mozda, sto je to evolutivna osobina organizma da ugradi vise kalcijuma tu, jer mu je tu ocito bila slaba karika, pa da bi bilo jos jace sledeci put. To je moja hipoteza.
A ono sto znam je da to jeste slucaj npr sa misicnim tkivom - Kada misicna vlakna u nasem misicu pocepamo vezbanjem (npr teskim anaerobnim dizanjem tegova), i ako posle unesemo proteine odn aminokiseline, nase telo ce dobar deo tih aminokiselina ugraditi u ta pokidana misicna vlakna, koja ce hipertrofirati, i postati jos deblja i jaca nego sto su bila, pa ce sledeci put biti adaptirana da podignu taj isti teret a da ne puknu (mirorupture), i samim tim je to evolucija - mogucnost adaptacije na spoljasnje stimuluse i podsticaje.
Cak postoje razne hipoteze da prilikom vezbanja se moze deisti i hiperplazija misicnog tkiva (deljenje misicnih vlakana, stvaranje novih + debljanje, sto je samo odlika ljudi do 8 godina, a posle prestaje, cini mi se).
- - - - - - - - - -
Ima tu puno mitova i legendi, ja tacno znam iz kog ugla si ti postavio pitanje (borilacke vestine), ali ima i neceg sto se ne moze poreknuti.
Npr ovaj Buakav je 2-3 puta laksi od mene, a definitivno ima cvrscu kost noge od mene i tebe jedno 30 puta.
Nama bi se polomila noga posle prvog puta.
Dakle, mikrotraume definitivno jacaju telo, jer se ono evolutivno adaptira zahtevima spoljasnje sredine. E sad, sve to treba raditi veoma pametno i oprezno. Jer, postoje samo 2 mogucnosti - ili ce se nesto polomiti, unistiti, napraviti hronicno stanje i izaci iz skupa - zdravlje u skup - bolest, poremecaj, ili ce ojacati i postati superiornije nego sto je bilo.
Kljuc je u balansu izmedju ova dva, u tankom hodu izmedju 2 krajnosti. Od previse mekanog treninga nece biti nekih vecih rezultata, a od sirovinskih nekih laickih pokusaja moze covek da zaradi neke hronicne bolesti tipa artritisi i sl....
Dakle, kljuc je u zlatnoj sredini i postupnosti, tokov velikog niza godina.
ne moze da postane jaca, jer sve zavisi i da li je kost 100% namestena da bude kao ranije.
meni se slomio prst i rekli su mi ne mogu da rade operaciju da ne bi infekcija unistila zglob, i tako je kost zarasla ali nije u istoj poziciji kao ranije, dakle, kao stepenik se napravio da bi povezao kost, i sad je to kao jace nego pre? oprem dobro. cak i da su radili operaciju, povezali bi zicama da se kost dobro spoji, ali kad je polomljeno ne moze nikad da bude kao ranije, dakle nije tacno. cak je pitanja sta znaci, jaca kost, jednostavno, prirodno je najbolje, sve ostalo je dodatak koji onemogucava funkcionisanje organizma na tom mestu. dakle, i kad zaraste kost na prstu, na primer, prst nije funkcionalan kao ranije, moras raditi vezbe da ga vratis u normalno funckionisanje, itd, ali nece nikad biti 100% isto kao ranije. meni je prst sada funkcionalan 70-80% kao ranije. isto bi bilo i da su radili operaciju, spajanje kosti ne dovodi do 100% funkcionalnosti.
evo procitaj ovde o funckionalnosti nakon 3 meseca i pogledaj kako izgleda kad je slomljeno, nema sanse da bude dobro kao ranije a kamoli da bude jace:
http://synapse.koreamed.org/ViewImage.php?Type=F&aid=403098&id=F3&afn=104_JKFS_24_2_163&fn=_0104JKFS
Čuo sam da kada neko slomi ruku i ona lepo zaraste postane jača.Ovo mi je veoma zanimljivo posto ne vidim razlog zasto bi bilo takoBez negativnih komentara!