Da li policija može da prepozna maskirane pljačkaše?

KOLEGA IVAN

Poznat
Poruka
8.216
Gledam nedavno Uviđaj na RTS-u i pričaju o pljačkama zlatara i prodavnica i viddeo-nadzoru u istim objektima i kaže 1 policijski inspektor da mnogi razbojnici da ne bi bili otkriveni pokrivaju lice tako što se maskiraju tj. stavljaju čarape na glave. Ali ako objekat ima video-nadzor, reče inspektor "ima tu još nešto" ali nije pričao o detaljima. Po njegovoj priči shvatio sam da policija na osnovu snimka sa video-nadzora može da prepozna pljačkaše i razbojnike čak i kad su maskirani. Pretpostavljam na osnovu njihove građe, visine, boje glasa, načina hoda i slično. A sećam se takođe kad sam pre 10-15 godina gledao neku dokumentarnu emisiju na televiziji i rekli su da su u Australiji otkrili neku tehniku kako da pronađu lopova koji je obio vašu kuću na osnovu otisaka stopala koje je on ostavio za sobom. Jer svi mi osim otisaka prstiju imamo i otisak stopala.

Šta mislite o ovome, da li je tačno to što su rekli u Uviđaju i da li policija na osnovu snimka sa sigurnosne kamere može da prepozna i pronađe čak i maskirane napadače tj. da im u tom slučaju čarapa ništa ne pomaže? Ako je to stvarno tako, to je super i to znači da vlasnici radnji i lokala treba samo da instaliraju dobar video-nadzor u svoje objekte i mogu da budu mirni.

Ako se potrvi ova štura priča inspektora na televiziji, to je onda apal za sve vlasnike radnji da ne štede na video-nadzoru i da ga instaliraju što pre ako to dosad nisu uradili. Ja mislim da bi policija i TV trebalo maksimalno da pričaju o ovome javno jer bi to bilo pravo upozorenje za sve lopove i pljačkaše da odustanu od razbojništva jer ako ne budu uhapšeni na licu mesta, biće uhapšeni kasnije na osnovu snimaka sa video-nadzora!

Ako si dobro maskiran nema tog video nadzora koji moze otkriti tvoj identitet.

Mnogi lopovi se lose maskiraju tipa lazni brkovi, sesir pa ih prepozna murija pogotovo ako su "povratnici" ucinjenih krivicnih dela.

To za otisak stopala, to je otisak obuce, recimo ti ucinis neko krivicno delo ostavis otisak dok si se kretao, ostavis im broj cipela i dizajn sare, a ni tad te ne mogu pronaci ako im jos kakav dokaz ne ukaze da si to ti, mozes da budes osumnjiceni pa prilikom pretresa tvoje kuce nadju te cipele i uporede velicinu i saru pa moze da im posluzi kao dokazni material, a takav dokazni material je slab i pada na sudu ako nemaju jos nekakve dokaze.

Back