Da li obeležavate Dan zaljubljenih?

Markoni11

Poznat
Poruka
8.441
Običaj da se polovinom februara slavi praznik dan zaljubljenih ili Valentin dan potiče iz vremena antičke Grčke i Rima, kada su slavljena božanstva plodnosti i zaštitnici svetosti braka.Ovaj praznik se kod nas slavi jos i kao Sveti Trifun u narodu poznat kao zastitnik vinogradara.Da li slavite i obeležavate Dan zaljubljenih?

1613289244057.png

1613289268694.png

Običaj da se polovinom februara slavi praznik dan zaljubljenih ili Valentin dan potiče iz vremena antičke Grčke i Rima, kada su slavljena božanstva plodnosti i zaštitnici svetosti braka.Ovaj praznik se kod nas slavi jos i kao Sveti Trifun u narodu poznat kao zastitnik vinogradara.Da li slavite i obeležavate Dan zaljubljenih?

Pogledajte prilog 861127

Pogledajte prilog 861128
Ne.

Pogledajte prilog 861127

Pogledajte prilog 861128
,,,neće biti baš tako,,,jer i obadva Svetaca su Hrišćanska pa u veroispovesti se tretiraju jednako i katolicizmu i pravoslavlju s tim što jedan svetac je više slavljen na istoku a drugi na zapadu,,,
,,,za vreme Rimske vladavine 14 februar je bio praznik razvrata i pohote , kad je došlo vreme katolička crkva da bi ugasila taj Rimski paganski običaj uveli su u kalendar 14 tog februara dan ljubavi i darivanja , ali ne u današnjem smislu koji se polako pretvara u slavu kao u vreme Rima i prvobitna verska namena se u današnje vreme gubi ,,,
,,,uvođenjem praznika Sv.Valentajna trebalo je biti dan ljubavi u duhovnom smislu , ljubav ka bogu , ženi , majci , a ne kao ovo današnje,,,
,,,i obadva Svetaca su izgubili glave zbog svoje hristijanske vere u Boga i Hrista,,,
,,,kada se videlo da ovaj crkovni praznik gubi svoju prvobitnu zamisao , ukinut je i izbrisan kao praznik te ga zato i nema u zvaničnim crkovnim Hrišćanskim kalendarima , samo je Sv.Trifun ostao u pravoslavlju kao zaštitnik vinogradara i rastinja,,,
,,,sve drugo je komercijalizacija,,,

Pogledajte prilog 861127

Pogledajte prilog 861128
Ne slavim nijedan praznik...Dan kao i ostali dani...
Ako te se neko seti i želi da te se seti ,ne treba da čeka neki praznik...
a pogotovu mi je muka od osmog marta....

Poznata mi je ta Valentin prica.
Zaista divna prica- katolicka.

Hteli bi oni da je svi mi slavimo, isto kao sto bi hteli da smo mi katolici.
Pa koga uhvate.
Klasicna prica agresivnih religija koje bi samo da se sire, na bilo koji nacin.
"Internacionalni" dan zaljubljenih im je jedan od uspesnijih poduhvata.
Pa koga uhvate.

Kao nesto sto je van religije, odlicna nadopuna.
Ima nesto sto je jako pozitivno u svemu ovome.
Vodjene su zestoke rasprave da li treba da se ovaj "praznik" slavi ili ne i tada je moglo tacno da se vidi `ko su njihovi igraci.
Dobro je da se to zna. Treba ih drzati na oku.

Poslednja izmena:
Poznata mi je ta Valentin prica.
Zaista divna prica- katolicka.

Hteli bi oni da je svi mi slavimo, isto kao sto bi hteli da smo mi katolici.
Pa koga uhvate.
Klasicna prica agresivnih religija koje bi samo da se sire, na bilo koji nacin.
"Internacionalni" dan zaljubljenih im je jedan od uspesnijih poduhvata.
Pa koga uhvate.
Primio sam sve sakramente u katolickoj crkvi pa mi se s... od valentinova i od katolicke crkve generalno.
Ako je pravoslavcu do toga da "slavi" valentinovo neka ga "slavi", kao sto cu ja slaviti shintoisticki festival lanterni ako mi bude do toga.
Ionako su svi katolicki praznici postali do te mjere komercijalizirani da ja kad cujem Bozic pomislim na kamion s Coca Colom.
Katolicka crkva trenutno ima previse vlastitih problema da bi se bavila prodorom u pravoslavni svijet.
Buducnost, ako ikome pripada, onda je to islam.
Mladi, mnogobrojni, fanaticni.
Sve ce nas potracat, nece vise biti ni svinje ni vina na stolu.

Poslednja izmena od moderatora:

Back