Da li nastaviti studije?

Još jedan od načina da se uspešno studira je izbor dobrog cimera ili cimerke. Ako stanuješ sa štreberom, njegova ambicioznost i odgovornost podstiču. U svakom slučaju, za studiranje i rad bilo koje vrste neophodni su jaki motivi.

Pozdrav svima.
Imam jedan problem i rekao bih da je psihicki.
Sledece nedelje imam dva ispita, nisam nesto spremao, samo sam citao knjige, ali nemam volje ni zelje da to naucim. Vec par dana pokusavam, ucim 10 minuta i onda mi nesto padne na pamet, odem na Google i onda to kucam i tako sate provodim. Onda padne noc i krenem da se nerviram, da besnim kako nista nisam naucio. Inace tek sam krenuo na faks, prva sam godina, brucos, to si mi prvi ispiti. Kolokvijume i vezbe sam dobro odradio, prosek za svaki predmet 8-9.

U pocetku sam se bas zagrejao i nalozio, jedva sam cekao da krenem. Kad sam krenuo, poceo sam da ucim bukvalno prvi dan. Predavanja su mi bila zanimljiva i radio sam i ucio do prvih kolokvijuma. To sam dobro odradio i onda sam se opustio. Nisam dolazio na sva predavanja, jedino sto sam vezbe radio i ucio, posle sam u Decembru pao jedan kolokvijum, tek sam sad u januaru uradio popravni za njega. Posle toga sam se nekako ubedacio, nije mi vise toliko bilo zanimljivo, ucio sam teske volje, motivacija mi je pala. Sada razmisljam da li da nastavim, plasi me ishod samog ispita, a i zao mi je roditelja posto nisam bas sa parama, a i na samofinansiranju sam, pa me grize savest sto daju pare bezveze, pogotovo sto je otislo sad na prijave ispite, ali opet nisu to neke velike pare, mada mi je zao ipak.
U osnovnoj sam bio dobar djak, streber pravi, u srednjoj sam popustio, ali sam zavrsavao sa vrlo dobrim. Cak mi i jedan kolega na faksu rekao da sam streber, jer na svakim predavanjima hvatam beleske, ispisem celu svesku, mada to kasnije ni ne ucim kad dodjem kuci. To me i malo da kazem uvredilo, to sto mi je rekao, posto ne volim da me tako zovu.

Cak sam upao u filozofska razmisljanja, trazim neki smisao i faksa i zivota. Postao sam mrzovoljan, cesto padnem u neki bedak, mrzim sve oko sebe i samog sebe, pomislim kako bi bilo dobro da me nema, ionako nista nije vazno. Stomak me cesto boli, kao i glava, kazu moji od nerviranja.

Ne znam kako da motivisem sebe da nastavim, a stvrano me mrzi, mnogo sam lenj po tom pitanju. Kad me nesto zanima, onda me zanima i to traje neko vreme, jedno mesec dana, posle me smori, ohladim se i nadjem neku drugu zanimaciju. Ne znam da li da napustim studije, imam jos 2 ispita za februar, a stvarno me i to mrzi da ucim posle ovoga, voleo bih samo da se zavrsi, voleo bih odmor neki. Kad razmislim, ne vredi mi nista iako napustim, sama pomisao na siromastvo mi je uzasna, a i na neki tezak rad.

Cale kaze da nemam volje ni za sta, da nemam ni cilja u zivou, a i iskreno nemam. Tesko me je pokrenuti, mada mogu da radim i to dosta sa velikom preciznoscu i sve da bude perfektno.

Hvala unapred na svakom savetu.

to su entiteti, uticaji koji te odvlace od cilja, "misleci" da ti tako pomazu i olaksavaju.
nista te ne moze spasiti osim cilja. to je jedino sa cim trebas da uspostavis jak kontakt i nepobediv.
odgovoran si za sebe, imas izbor-spasiti se ili propasti, biraj!

skola u zivotu nije sve, ali dovoljno da je jedna od neophodnosti.

Da bi nesto postigli moramo to zaista i zeleti.Kad nesto zelimo celom svojom dusom , nasa zelja dalje prerasta u akciju .Bitno je imati cilj ,jasan i osvescen. Osobe bez cilja stalno lutaju. To je kao da smo krenuli negde , a zapravo ni sami ne znamo gde putujemo. U ovom slucaju cilj je zavrsiti faks i usvojiti znanje koje ide uz taj faks .To je odrediste. Kako stici do cilja ?Tako sto cemo savladati etapu po etapu , tj ispit po ispit. Pogledas gradivo za dati ispit, procitas kao sto bi procitao novine , onako informativno , da vidis o cemu se tu radi. Posto te ta materija zanima ,prelazis deo po deo i razjasnjavas sebi sta je najbitnije i to usvajas. Ako ti postane dosadno , shvati da svaki ispit nije samo ucenje neke materije , to je i savladavanje sebe , nadogradnja sebe , to je vise od buduceg radnog mesta ili plate.

Back