Da li losa muzika utice na kolektivno stanje svesti?

Nisam pristalica cenzure, jer ajde da se vratimo jedno 50-60 godina u proslost kada su se slusali Doors-i ili Beatles-i.
Kako su tad matorci mislili da utice to na njih, ti cupavci, narkomani i alkoholicari? Sigurno ih nisu videli kao dobar uzor.

Ozzy Osbourne, Alice Cooper, Marilyn Manson svi oni su ljudi koje vecina roditelja, pa baram u moje vreme, bi gledala i krstila se uz reci "kakve ti narkomane i sektase slusas crno dete".
Naravno, ne mozemo staviti ove ljude u isti kos sa Indirom i ostalim "umetnicama i umetnicima" jer ovo su inteligentni ljudi, talentovati, ali opet poenta je ovde na "sta deca slusaju i kako to utice na njih, to nije bilo u moje vreme".

Razlika u generacijama postoji, a pop(ularna) kultura je bila i ostace glupost.

Paralelno tome kako mi gledamo te "grandovce" sa visine i kako su oni marionete jedne potrosacke industrije, isto tako sa visine moze gledati neko gledati nas i zgrozavati se kako se obicna raja poput nas opusta uz Nirvanu ili sta vec, kupujemo njihovu robu, idemo im na koncete, mantramo tekstove njihovih pesma kao u transu, dok naravno placamo za sve to (tako da smo na neki nacin i mi robovi jedne industrije), dok oni, kao visokointeligentna bica uzivaju u sabranim delima Betovena. Mac ima dve ostrice, bilo i bice.

Poslednja izmena:
Nisam pristalica cenzure, jer ajde da se vratimo jedno 50-60 godina u proslost kada su se slusali Doors-i ili Beatles-i.
Kako su tad matorci mislili da utice to na njih, ti cupavci, narkomani i alkoholicari? Sigurno ih nisu videli kao dobar uzor.

Ozzy Osbourne, Alice Cooper, Marilyn Manson svi oni su ljudi koje vecina roditelja, pa baram u moje vreme, bi gledala i krstila se uz reci "kakve ti narkomane i sektase slusas crno dete".
Naravno, ne mozemo staviti ove ljude u isti kos sa Indirom i ostalim "umetnicama i umetnicima" jer ovo su inteligentni ljudi, talentovati, ali opet poenta je ovde na "sta deca slusaju i kako to utice na njih, to nije bilo u moje vreme".

Razlika u generacijama postoji, a pop(ularna) kultura je bila i ostace glupost.

Paralelno tome kako mi gledamo te "grandovce" sa visine i kako su oni marionete jedne potrosacke industrije, isto tako sa visine moze gledati neko gledati nas i zgrozavati se kako se obicna raja poput nas opusta uz Nirvanu ili sta vec, kupujemo njihovu robu, idemo im na koncete, mantramo tekstove njihovih pesma kao u transu, dok naravno placamo za sve to (tako da smo na neki nacin i mi robovi jedne industrije), dok oni, kao visokointeligentna bica uzivaju u sabranim delima Betovena. Mac ima dve ostrice, bilo i bice.

Ovo prati vecinu i dan danas, ne samo muzicare vec svakog momka sa duzom kosom.

Manson je najneprijatniji za oko od ovih koje si spomenuo ali bilo je ranije i cudnijih primera.
Ovo su im najpoznatije pesme, nisu najbolje.

Nepravda, ali sta ces, znam te muke. :)

A zamisli sada neku konzervativnu sredinu kao sto je SAD, 60-te, Vijetnamski rat i revolucije koje je hipi pokret doneo.
Dajem glavu da su tada roditelji bili ova deca slusaju ove hipike, sutra ce i oni da se drogiraju, orgijaju i sta ne (a zvuci poznato sa ovim danas zar ne).

Oni malo konzervativniji bi rekli da i ovo sto danas imamo je sve posledica hipika i liberalnih struja, unistenje drustva, ali da ne idemo u tom smeru.

meni nije jasno kako znaju sve ove pesme novokomponovanih izvodjaca koji su totalno bezlicni,pesme nemaju nikakav text ni smisao,nista originalno ni prepoznatljivo za pamcenje

Zato sto su glupi tekstovi laki za pamcenje.Zato sto se sve lepo brzo zaboravi,a to je zbog toga sto smo kolektivno osiromasili u dusi.I sve sto je staro,to je prevazidjeno,a sve sto je novo i moderno to je super,pa makar i da prde u sred pesme.Problem je,ponajvise,u tome sto se mladi ljudi srame nase domace,narodne muzike.Mi se sramimo svega sto je nase,zasto - ne znam.Pa jos kazu "A...to su seljaci" - pa sta smo mi drugo,da nismo mozda marsovci?Svako sa sela potice,ako nije on,roditelji su mu odatle,ako ne,onda babe i dede...Ljudi su vekovima stvarali i usavrsavali muziku i zvuk,da bi danas dosli do toga da onaj ko treba da peva,taj arlauce i zapomaze,ko da mu je neko stao na rep,dok ga prati orkerstar "A la serpa s loncem i oklagijom".Ako se tako nastavi,za 10-ak godina,muzika nece ni postojati.Poslusajte kako se pevalo pre 50-ak godina,pa cete shvatiti koliko su ljudi kreativno "zakrzljali" u odnosu na onu staru generaciju.Toliko zakrzljali da ne umeju jedan tekst za pesmu da napisu.

Zar ne moze i danas ovako lepo da se peva?Ovo je OGROMNA razlika izmedju nekad i sad,jer ove pesme su imale smisla.Onaj ko se stidi takve muzike,trebalo bi sam sebe da se postidi.

Nepravda, ali sta ces, znam te muke. :)

A zamisli sada neku konzervativnu sredinu kao sto je SAD, 60-te, Vijetnamski rat i revolucije koje je hipi pokret doneo.
Dajem glavu da su tada roditelji bili ova deca slusaju ove hipike, sutra ce i oni da se drogiraju, orgijaju i sta ne (a zvuci poznato sa ovim danas zar ne).

Oni malo konzervativniji bi rekli da i ovo sto danas imamo je sve posledica hipika i liberalnih struja, unistenje drustva, ali da ne idemo u tom smeru.

Tada su bili i organizovani protesti vernika koju su mislili da je KISS poslat od strane satane da unisti svet.

Da li si siguran?
Veliki broj pesama danas velica seks i alkohol. Bilo je toga i ranije ali ne kao danas kada je to prisutno svuda.
Mozda je i internet doprineo tome da se bolje vidi jer je sve na dohvat ruke i ne mora da se aktivnije trazi takav sadrzaj.

Tada su bili i organizovani protesti vernika koju su mislili da je KISS poslat od strane satane da unisti svet.

Da li si siguran?
Veliki broj pesama danas velica seks i alkohol. Bilo je toga i ranije ali ne kao danas kada je to prisutno svuda.
Mozda je i internet doprineo tome da se bolje vidi jer je sve na dohvat ruke i ne mora da se aktivnije trazi takav sadrzaj.

Mozda nas i vreme gazi malo, evo kada vidim tu popularnu muziku, samo seks, guzice, droga, alkohol, provod, u moje vreme toga nije bilo. :D Ok, jeste, ali mozda nismo primecivali, ili nije bilo u toj meri.
Mozda je i pre ta tematika bila rezervisana za tu vrstu muzike, a sada je na svakom koraku. A i slozicemo se, nije ista poenta ako je pesma o lecenom narkosu, protracenom zivotu, i "celo selo smrce belo" :fdlan:.

Na kraju ima i nesto u pojedincu kako ce reagovati na sve to, a za to je kljucno vaspitanje.

Poslednja izmena:
Mozda nas i vreme gazi malo, evo kada vidim tu popularnu muziku, samo seks, guzice, droga, alkohol, provod, u moje vreme toga nije bilo. :D Ok, jeste, ali mozda nismo primecivali, ili nije bilo u toj meri.
Mozda je i pre ta tematika bila rezervisana za tu vrstu muzike, a sada je na svakom koraku. A i slozicemo se, nije ista poenta ako je pesma o lecenom narkosu, protracenom zivotu, i "celo selo smrce belo" :fdlan:.

Na kraju ima i nesto u pojedincu kako ce reagovati na sve to, a za to je kljucno vaspitanje.

Bilo je ali u daleko manjoj meri. Tekstovi nikada nisu bili toliko provokativni i uglovnom su bili vezani za rok i metal podzanrove, takvih tekstova danas skoro i da nema u tim zanrovima.

Pesme Hurt i celo selo su povezane jedino time sto tekst govori o drogi.
U prvoj su sve lose stvari i ispovest bivseg korisnika (Trent Reznor) dok je druga njen hvalospev.

Ne znam koliko to ima veze sa vaspitanjem, u neke stvari se ne veruje dok se ne vidi svojim ocima.

Bilo je ali u daleko manjoj meri. Tekstovi nikada nisu bili toliko provokativni i uglovnom su bili vezani za rok i metal podzanrove, takvih tekstova danas skoro i da nema u tim zanrovima.

Pesme Hurt i celo selo su povezane jedino time sto tekst govori o drogi.
U prvoj su sve lose stvari i ispovest bivseg korisnika (Trent Reznor) dok je druga njen hvalospev.

Ne znam koliko to ima veze sa vaspitanjem, u neke stvari se ne veruje dok se ne vidi svojim ocima.

Sto se vaspitanja tice mislio sam vise na ono "majmun vidi, majmun radi", sto sto ja slusam muziku u kojoj neko peva o drogama i orgijama ne znaci da cu ja da se upustim u te radnje. Stoji u nekom dobu klinackom to sve moze da izgleda cool, buntovnicki i sta ti ja znam, a muzika je uticaj hteli mi to da priznamo ili ne, posebno na mlade ljude, mada ne samo muzika, sve je uticaj. Bitno je samo hocemo li se povinovati uticaju ili ne.

Moze neko da slusa Cecu ili Karleusu a da ne prati to ponasanje, lupam u minicu na -25, tj. da nije ispran mozak kako ja to kazem. Bar ja znam mali broj takvih ljudi koji slusaju muziku koja je meni odbojna i koju ne mogu nikako da svarim, a skroz obicni ljudi.

Sto se vaspitanja tice mislio sam vise na ono "majmun vidi, majmun radi", sto sto ja slusam muziku u kojoj neko peva o drogama i orgijama ne znaci da cu ja da se upustim u te radnje. Stoji u nekom dobu klinackom to sve moze da izgleda cool, buntovnicki i sta ti ja znam, a muzika je uticaj hteli mi to da priznamo ili ne, posebno na mlade ljude, mada ne samo muzika, sve je uticaj. Bitno je samo hocemo li se povinovati uticaju ili ne.

Moze neko da slusa Cecu ili Karleusu a da ne prati to ponasanje, lupam u minicu na -25, tj. da nije ispran mozak kako ja to kazem. Bar ja znam mali broj takvih ljudi koji slusaju muziku koja je meni odbojna i koju ne mogu nikako da svarim, a skroz obicni ljudi.

Problem je sto ima podrsku drugih majmuna u tome sto radi.
Bilo je kolektivnih protesta roditelja koji su zeleli da ogranice rad nocnih klubova kako njihova deca ne bi bila tamo po celu noc. To im se cinilo kao lakse resenje nego da kazu detetu da dodje kuci u odredjeno vreme i da ga kazne ako dodje u cik zore pijano i ne zna gde je.

Smesno je to, zabranimo ovo, zabraniomo ono, a kada zaista roditelj treba da kaze detetu "Ne" onda tajac. Lepo kazes detetu nemoj to i to, nemoj da ides tu i tu, nemoj da sedis do kasno.

Ja ne znam sta je roditeljima problem da kazu detetu "Ne!", je l' se plase da se dete ne naljuti i da kaze "ko te sisa matori, ti ces da mi kazes sta cu da radim" ili sta znam? I to je propust u vaspitanju, red i disciplina prave coveka.
Lako je to sa normalnom decom, finom, ali imas ti i onih koji ne postuju autoritet, ne sisaju 2% roditelje, e takve je vec problem obuzdati.

Smesno je to, zabranimo ovo, zabraniomo ono, a kada zaista roditelj treba da kaze detetu "Ne" onda tajac. Lepo kazes detetu nemoj to i to, nemoj da ides tu i tu, nemoj da sedis do kasno.

Ja ne znam sta je roditeljima problem da kazu detetu "Ne!", je l' se plase da se dete ne naljuti i da kaze "ko te sisa matori, ti ces da mi kazes sta cu da radim" ili sta znam? I to je propust u vaspitanju, red i disciplina prave coveka.
Lako je to sa normalnom decom, finom, ali imas ti i onih koji ne postuju autoritet, ne sisaju 2% roditelje, e takve je vec problem obuzdati.

To je trebalo vaspitati na vreme a ne da se popusta u svemu dok ne odraste u nekoga kome ce jedino licno zadovoljstvo biti vazno u zivotu.

Imam druga sa kojim su jedva izlazili na kraj dok je bio klinac, sada je O.K. momak koji ce rado svakome pomoci ali nije preko noci postao takav.

Ja sam odrastao uz repere i kasnije rock i metal, gothic neke jako dark varijante i sl., nisam zbog toga postao nekakav sektas, narkoman ili sta ti ja znam. Mizantrop, pa tu i tamo :), mada vise verujem da sam u toj muzici nasao neko utociste za svoje misli, tj. prepoznao sam se a ne promenio. Sada ni to ne slusam jer mi je teska za slusanje (pustim nekada, malo nostalgija), sto se i teksta, a i zvuka tice. Ne nosim ni dugu kosu vise, niti se stalno oblacim u crno, jednostavno klinacka faza koja je prosla u srednjoj.
Често сам чуо ову причу, као нешто сам слушао кад сам био млад, а сада ми је то као превазиђено и тешко за слушање. Мислим ок, свако од нас је слушао неку шупљу причу, која те привуче када си дете или млађи тинејџер, па те касније чак и блам, ако али ако неку музику слушаш као зрео човек, ај да кажемо као старији тинеџер и касније, то је већ друга прича и то не може да буде превазиђено и тешко за слушање.
Ја сам почео да слушам реп, било је ту у почетку њесра ствари, али било је на том почетку и ствари које и дан данас слушам, дакле евергрин.
Тада сам био искључив, па нисам хтео да слушам ни рок, мада тада је била алтернатива и гранџ популарна, а не класични рок, да не причамо да нисам хтео да чујем ни народњаке и турбо-фолк, али сам касније почео да истражујем и те правце, као и све друге могуће и схватио сам да сваки жанр музике има одличних ствари, неки мање, неки више, а то зависи од нашег сензибилитета.

Али да се одрекнем неког комплетног жанра (ок погрешних извођача и група тога је било, јер су били фејк) то не долази у обзир и не капирам људе који могу да прерасту неку музику, а да то није дечија музика или нека тинејџ музика.

Али имам проблем да прихватим нову музику, као што су старије генерације имале проблем са нашом музиком.

Ova tema je stara još malo pa devet godina, ali je aktuelna jer postoje pesme sa tim tekstovima koje voli "široka narodna masa".

Naslov teme je odličan i tačan. Ova muzika utiče na kolektivno stanje svesti. E, sad, ima i nas koji ne volimo kolektivizam, kolektiv koji sluša Cecu, Vecu, Mecu i mi ne gledamo "Zadrugu" i "Parove". Te rijaliti emisije gledaju oni koji uglavnom slušaju ovu "muziku".

Nisam bas neki muzicki strucnjak,ali citajuci danas ovaj clanak,zapitah se - da li je moguce da neko moze silovati sopstvene usi ovim nebulozama od tekstova:

http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/532809/OTKRIVAMO-O-cemu-one-pevaju-Bizarni-tekstovi-nasih-pevacica

Kakav li je mentalni sklop osoba koje slusaju to,koliko im je IQ?Kao da neko namerno zatupljuje ljude,kroz pustanje takvih gluposti.Mene,iskreno,takva muzika iritira,izaziva zgrazavanje,vredja bre inteligenciju... Zato sam i prestao da gledam TV.Koji god kanal da pustim,bombarduju nas tim glupostima.A gledam neki kreteni,kako se bacaju u trans dok slusaju Stoju,Karleusu,Soraju...Sta li im se vrzma po glavi dok slusaju to?Hteo sam ovu temu da postavim u muzickom delu krstarice,ali pre ce biti da joj je mesto ovde.Jer ipak mislim da muzika i psiha idu jedno sa drugim.Pitam se cak,da li odredjena vrsta muzike,moze odrediti karakter njenog slusaoca...

Ne znam kakav je mentalni sklop osoba koje to slušaju. Neko namerno zaglupljuje ljude-konzumente te muzike i konzumente onih rijalitija.

Sizofrenija je fina pesma, tekst je neizmerno glup, ostale i ne znam... Inace, moze da utice jedino na tupane kojima u glavu lako ubacis bilo sta, na pametnije ljude to nema uticaja.
Naslov mi se ne dopada, jer šizofrenija je ozbiljna psihička bolest i užasno je kad neko stavi takav naslov.

Tekstovi svih ovih pesama su grozni, ali zaista grozni..i strašni. Podstiču ljude na nasilje, na prvom mestu.

Ja slušam punk, volim klasiku, posebno Betovenova "Godišnja doba".. Volim i domaći pop-rock, ali one grupe i pesme koje su stare..a nekad sam raspoložena za starogradsku muziku. :)

I na kraju, muzika utiče na naše rasploženje ali i na neraspoloženje.

Back