- Poruka
- 388.920
ni ja kada neka protrci 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da, sve redom.. inače obožavam lubenice i čini mi se da bi ih mogao jesti u bilo koje doba dana.![]()
Sjemeke su eto kažu još i zdrave za nas, medjutim.. lubenica je ujedno i afrodizijak. MIslm da nećete pogoditi koji dio lubenice ima tu moć.![]()
moj si covekDa, sve redom.. inače obožavam lubenice i čini mi se da bi ih mogao jesti u bilo koje doba dana.![]()
Špica ili kora
(Koru ne jedemo)
Znaci
Špica
Sad će da je gulimo do zelenogZnači nije.. kora se svakako ne jede, ali ono bijelo do kore.. e to je to.![]()
Од ње се прави слатко.Znači nije.. kora se svakako ne jede, ali ono bijelo do kore.. e to je to.![]()
Ne pljujem semenke, nekad jesam.Pogledajte prilog 1388338
Lubenica je omiljeno letnje osveženje, ali kada su u pitanju njene semenke, sigurno da ih poput većine ljubitelja ovog voća bacate.
To je greška jer su semenke lubenice nutritivno bogate.
Semenke lubenice imaju malo kalorija i bogate su hranjivim supstancama. Mogu da se jedu i pečene. Tada su hrskave i mogu zameniti druge nezdrave grickalice.
Prvo, niskokalorične su. Velika šaka semenki lubenice teži oko 4 grama i sadrži samo 23 kalorije, što je daleko manje od kesice čipsa.
Ako želite da ih ispečete, isperite ih i osušite. Kada budu potpuno osušene, prelijte ih sa malo maslinovog ulja pa ravnomerno rasporedite u pleh za pečenje. Posolite, pa pecite u rerni zagrijanoj na 160 stepeni nekih 10 do 15 minuta. Slobodno se poigrajte začinima kao što su aleva paprika, cimet ili šećera.
Magnezijum
Semenke lubenice bogate su magnezijem. U porciji od četiri grama dobijate 21 miligram magnezijuma, što je pet posto preporučenog dnevnog unosa.
Magnezijum je neophodan za mnoge metaboličke funkcije u telu. Takođe, potreban je za održavanje moždanih funkcija i mišića, kao i za zdravlje imuniteta, srca i kostiju.
Gvožđe
Zatim, sadrže gvožđe, koje prenosi kiseonik kroz telo i pomaže telu u pretvaranju kalorija u energiju. Šaka semenki lubenice sadrži oko 0.29 miligrama gvožđa, odnosno oko 1.6 posto dnevne vrednosti.Semenke lubenice takođe su dobar izvor mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina – jedna velika šaka (4 grama) daje 0.3 odnosno 1.1 grama. Prema American Heart Association Trusted Source, ove su masti korisne u zaštiti od srčanog i moždanog udara te snižavanju nivo "lošeg" holesterola u krvi.
Cink
Na kraju, semenke lubenice su dobar izvor cinka, hranjive materije neophodne za imunološki sistem. U velikoj šaci semenki nalazi se četiri posto dnevnog preporučenog unosa cinka.
(ekapija)
To je bila standardna priča 80tihmene su plasili da ne bih zvakala zvaku zbog zuba da ce creva da mi se zavezu ako progutam zvaku ..![]()
Ja racunam da je vodena, jer ako je ostavis 2 dana nestace skoro sve....osusice se do bukvalno kozice...Ne mora se pisati u svakoj temi, pogotovo ako pojma nemaš!
Kora lubinece je sve samo nije vodena.
Slatko od kore lubenice traži dosta truda i odlično je!
Ma, 'ajde?!eJa racunam da je vodena, jer ako je ostavis 2 dana nestace skoro sve....osusice se do bukvalno kozice...
Prouči i napiši nam šta si video.Moglo bi pitanje, ali ima previse puritanaca, da li pojedene semenke vidite u izmetu ili ne...?
Ja krecem od pretpostavke da se nijedna ne provari....tj prodju kao kroz tunel....
Ne znam sta je u praksi...
To je vec sustinsko pitanje ove teme...?
Hajde ti bolje znas....Prouči i napiši nam šta si video.
Pa tako nekako. Nije baš da s namerom jedem semanke lubenice, ali serecimo da 80% ne jedem semenke lubenice ali za onih 20% koje mi promaknu ne pravim problem![]()
to belo oko kore ne mogu da jedem osim ako nije slatko od lubeniceZnači nije.. kora se svakako ne jede, ali ono bijelo do kore.. e to je to.![]()
Ја правила прошле године од мојих лубеница..to belo oko kore ne mogu da jedem osim ako nije slatko od lubenice![]()