DA LI JE VUK KARADZIC BIO PREVARANT?

darko86

Zainteresovan član
Poruka
384
Nedavno sam u drustvu cuo komentarisanje coveka koji tvrdi da je Vuk Karadzic bio jedan od najvecih prevaranata medju srbima u svoje vreme!Sa neosporavanjem toga sto je ucinio za srpsku pismenost i sto je pojednostavio srpsko pismo,navodno je bio medju najvecim svercerima tog vremena i da je saradjivao sa svim sukobljenim stranama-austrougarskom,turskom i srpskom.

Iskren da budem,ne verujem u ovo jer zvanicniv cinjenica nigde nema,ali bih zeleo da cujem vase misljenje.

Nedavno sam u drustvu cuo komentarisanje coveka koji tvrdi da je Vuk Karadzic bio jedan od najvecih prevaranata medju srbima u svoje vreme!Sa neosporavanjem toga sto je ucinio za srpsku pismenost i sto je pojednostavio srpsko pismo,navodno je bio medju najvecim svercerima tog vremena i da je saradjivao sa svim sukobljenim stranama-austrougarskom,turskom i srpskom.

Iskren da budem,ne verujem u ovo jer zvanicniv cinjenica nigde nema,ali bih zeleo da cujem vase misljenje.

Прочитај књигу Милослава Самарџића...

У књизи постоје референце на које се позива, а ти узми па проверавај.... То је једно, а друго, није он лингвиста већ историчар, а треће и многи други су били против Вука, нпр. Меша Селимовић. Мислиш ли да су Вукови противници само онако без везе, противници, или постоји неки разлог...?

У књизи постоје референце на које се позива, а ти узми па проверавај.... То је једно, а друго, није он лингвиста већ историчар, а треће и многи други су били против Вука, нпр. Меша Селимовић. Мислиш ли да су Вукови противници само онако без везе, противници, или постоји неки разлог...?

Slusaj cudi me da istoricar moze da lupi da mi vise ne pisemo pismom i knjizevnom jezikom Svetog Save zbog Vuka. Kao da od svetog save nije bila resavska reforma koja se udaljila vise od jezika obicnog srpskog cobana nego raski stil. A jos vise cudi da covek nista ne prica da u 18. veku srpska crkva vise nije koristila srpske stilove staroslovenskog nego ruskuredakciju, tako da Sveti Sava nebi mogao da cita.

Nemam nista protiv umerene kritike kao sto je Mesa uradio, samo sam protiv jeftine polemike tipa uzeo je jezik cobana i stocara. Posto najveci deo Srba su bili cobani, stocari i seljaci kakav onda srpski jezik da bude. A i nije on izmislio srpsko-hrvatski jezik, jasno je da se od Karlovca pa do Vranja (ili do Morave ako oduzmemo torlacki) prica jedan jezik i svi se mi razumemo bez problema.

Paaaa ako je Rastko Nemanjić, pored problema sa seksualnom dezorijentacijom oko čega mu je vamilija jako zamerala, ipak imao mnogo veću glavobolju KAKO SRBE RASLOVENITI TE PRIKLJUČITI KOMERCIJALNOJ VEROISPOVESTI PISANOJ U 4 VARIJANTE, verovatno da ni Vuk Karadžić nije mogao tek tako da bupne pred nepismen narod promenu pisma. Kao ono, dragi nepismeni narode ja vam promenio ono što ionako nemate pojma... I dan danas imamo nepismeno stanovništvo a kamoli onda kada je tek po koji pop umeo a čita vlastodršcima službene prepiske izmedju carstava...

... nemojt zaboraviti da smo naselili Balkan u 6-om veku a ćirilicu naučili tek u 9-om tako što smo pokupili slova iz grčke azbuke. Ona tri veka razlike nepismenosti važe i dan danas - sve na reč, malo ko ima muda da se potpiše na nekom dokumentu koji donosi mnogo para...

... nemojt zaboraviti da smo naselili Balkan u 6-om veku a ćirilicu naučili tek u 9-om tako što smo pokupili slova iz grčke azbuke. Ona tri veka razlike nepismenosti važe i dan danas - sve na reč, malo ko ima muda da se potpiše na nekom dokumentu koji donosi mnogo para...

Неки кажу мало другачије...

Нити смо се доселили у 6. веку...
Нити смо ћирилицу научили у 9. веку, имали смо је и пре само се није звала ћирилица...
Нити смо шта узели од Грка, пре ће бити оно од нас.. Најстарије писмо је у Винчи, а не у Грчкој...

On je ziveo od ruske penzije, a pre sto su mu dali on je ziveo na grbaci Kopitara.

Све што је штампао, штампао је у Аустроугарској о трошку државе...
Копитар је био владин службеник (агент) задужен да прати и усмерава Вуков рад... и цензор. због тога су умотворине које је сакупио Вук скоро у потпуности очишћене од митолошких садржаја, који би могли бити повезница данашњих Срба са Србима од пре рецимо неколико хиљада година...

Све што је штампао, штампао је у Аустроугарској о трошку државе...
Копитар је био владин службеник (агент) задужен да прати и усмерава Вуков рад... и цензор. због тога су умотворине које је сакупио Вук скоро у потпуности очишћене од митолошких садржаја, који би могли бити повезница данашњих Срба са Србима од пре рецимо неколико хиљада година...

To samo moze covek da kaze koji veruje teorijama zavera i nezna Vukov rad.

Jedna od tacka sukoba Vuka i SPC je bio onaj da dosta srpskih obicaja mitoloski i paganski interpretira, naprimer da je slava ostala iz paganizma on je prvi reko.

Inace recnke je placao Mitropolit.

Inace kakav uspeh ima Austrougarska koja danas jos manje postoji, nego za vreme Vuka Karadzica. Ionako u tom vremenu su muku mucili za Madjarima i za Hrvatima, dok se u Srba tek polako budi zbog nedostatka pomoci Srba protiv Turaka, antihabsburgerske misljena.

Back