Da li je sve bas tako?

Roda kljuca beskonacno dugo, zahvaljujuci tome sto pretvara toplotnu energiju iz okoline u mehanicki rad, koji se manifestuje kljucanjem rode, na odredjenom putu.
Pa roda samim tim padom kroz vazduh vrsi trenje, i pritom proizvodi energiju ujedno i za sebe.

A energija koja proizilazi iz trenja na osovini oko koje se roda okrece, jeste taj visak energije koji se moze iskoristiti.
Ne znam da li sam dobro shvatio...

Ali bi bilo mnogo jeftinije i jednostavnije primeniti princip vetrenjace, koja ujedno proizvodi mnogo vise energije od tvog mehanizma..

Obe rade po slicnom principu

Jedna "roda" bi morala da bude nekoliko desetina puta veca od vetrenjace da bi proizvela identicnu kolicinu energije, a to je neisplativo

U pravu si sreca je najveci faktor, ljudska vrsta je kao nastala samo zato sto je jednom primatu genetskom GRESKOM oslabio vilicni misic i tim smanjio pritisak na lobanju i omogucio rast mozga....

Sreca se ogleda i u postojanju nekoga na odredjenom mestu u odredjeno vreme....U vreme kada se dogadjaju kataklizmicke promene........(npr.pad asteroida u Meksickom zalivu, kojim su prema danasnjoj teoriji nestali veliki gmizavci, je samo stvar srece)

Poslednja izmena:
Mislim da je stvar vrlo jasna, cim iskoristis rad te ptice, cela prica ce pasti u vodu.
Samo, sto nikad neces moci da ga iskoristis.....
I to je to....

Pa izgleda da i ti ne znas, osnovne postavke fizike....
AKO nesto merljivo postoji, onda se to definiciji MOZE iskoristiti(pricamo o radu kao fizickoj velicini).....
a nacin na koji ce se to uraditi uopste nije ni bitan, ni vazan.
Bitno je da je MOGUCE.........
I tu je kraj svakoj daljoj raspravi, posebno o "cinjenicama" koje sam ovde cuo, tipa:Sav rad se koristi za pokretanje rode, te je nemoguce to iskoristiti.

Roda verovatno još uvek kljuca :)
... A on knjigu ne pronadje :)
Šteta... baš bih otišla u Beč, da vidim taj srebrno-zlatni poslužavnik. I "maznem" taj recepAt za smućkati zlato, pa da se po perpetuum mobile - principu obogatim ;).
He,he, ala je naivnog kralja zeznuo premazani alhemičar :lol:

Back