Da li je slusanje muzike dobro ili lose..

Po meni je slušanje muzike izlečenje. Stvara duboke emocije, ume da utiče i negativno, ali mene uvek umiruje i ne mogu da zamislim dan bez muzike.
To sa debilnim refrenom je fora da je pesma pevljiva i da lako ulazi u uši, ali ne treba da brineš da nisi normalan jer si zapamtio tu pesmu. To je tako. Meni se dešava da mi u glavi kad se probudim zuji neka glupa pesma. Grozan osećaj.

Može da bude i dobro i lose. Npr nekada sam slušao jako tužne pesme, pa sam i ja maltene patio uz te pesme. Nekada ti neka muzika i neodgovara, zavisi kakvog si raspoloženja, a nekada pustiš radio da svira-nemože da utiče na tebe. Ima i muzike koja ti dosadi, pa moraš s vremena na vreme da osvežavaš svoj mp3 ili mp4

Nisam baš sigurna kuda vodi toliki upliv muzike u naše živote. Sećam se jednog prelepog teksta Mome Kapora u kome on govori kako muzika nije igrala skoro nikakvu ulogu u njegovom odrastanju. Slušali su je o vašarima ili nekim praznicima, a bogatije kuće su imale klavir ili neki drugi instrument.I naravno, postojala je frula ili neka vrsta tambure za siromašni puk.

Danas nas muzika definiše po mnogim osnovima. Daje nam pripadnost nekoj grupi, a to neretko znači i prezir prema suprotnom taboru. Ona nas određuje kulturološki i već prema muzici koju neko sluša gradimo sliku o dotičnoj osobi.

Ja sam osobno muzički rob. :lol: Imam neko osnovno muzičko obrazovanje i muzika je deo moje svakodnevnice. Kad sam prevazišla potrebu da dokazujem da su glupaci svi oni koji ne slušaju sve što i ja i kad sam počela da uživam u skoro svim muzičkim pravcima shvatila sam da me je muzika potpuno obuzela i da više ne mogu bez nje. Danas slušam skoro sve ..od džeza i bluza do narodnjaka, od popa do klasika..Jedino ne slušam elektroniku, to mi je ipak previše.

Da, svi moguci zanrovi su prosli i kroz moje usi.. u svemu ima pozitivnih stvari, danas sam i ja razmisljao da postoji taj problem sto mi se cini da ne mogu da se ukapiram na istim talasnim duzinama sa ljudima koji nisu slusali ne samo isti zanr i bendove, nego konkretne pesme koje u mojoj istoriji cine nesto znacajno.. takodje i obrnuto, i to kako neka pesma koju neko okaci na forumu i fb profilu te ucini da automatski disfalifikujes od statusa kandidata za neku ozbiljniju vezu ili prijateljstvo, nekad davno muzika nije bila toliko bitna, ili su manje vise svi na lokalnom nivou znali i slusali slicno.

Pitam se i da li namerno mediji popularizuju neku dosadnu blesavu muziku tipa neka crnkinja nesto kukumavce. kao i bluz dzez dens tehno rnb industrial.. i neki kic sund folk naravno, u tome ja jos ne vidim nista posebno. A neko to forsira namerno, na radio stanicama.. plus uspavanke neke, zato odavno izbegavam radio.. nekad davno je bilo puno kvalitetnije muzike na radio stanicama, mada je zato mozda bilo vise nekih nereda nemira ratova, pa su odlucili da uspavaju narod. Naravno poznate su i price o udbi koja je kreirala poznate domace pesme zarad psiholosko politickih efekta na svest gradjana.

Neko je izgleda izbrisao video na prethodnoj strani Dr Horovitza o 528Hz misteriji - ne znam na kakvu ozbiljnu zaveru sam spotakao, kad su vec tako brzo lokalni spijuni obavestii jutub da to izbrise. (sad cu ozbiljnije u inat njima razmatrati popularizaciju 528Hz )

Danas popodne sam vise od sat vremena preslusavao pesme sa svoje plejliste i zaista osecam se kao da sam uzeo neke droge... muzicka zavisnost je ozbiljan problem sa kojim se susrece moderno drustvo. jos mi se poneki stihovi vrte u glavi. bojim se da nekog ne zarazim i potencijalno mi unistim zivot, ako podelim

izbegavam da kuckam i postujem muziku zadnjih dana, da ne bih uticao na predstojece izbore... jer ne pripadam stranakma, ali ko zna ko me navodi da ovo pisem...nznm da li stranke koje rade za nemacku ,englesku, francusku, izraelsku, americku rusku ambasadu.. verujem da neki vracaju teme gde je moj avatar samo da bi uticali na podsvest korisnika/glasaca. u nedelju se mozete naci iznad listica i zaokruziti nekog, a zasto.. i da ne budete svesni.

al evo nekih od pesama koje pamtim u glavi jos

Kao mlad sam kapirao poneku rec, potom vremenom sam bio primoran da naucim engleski da bi razumeo sta pricaju u pesmama. sad ne znma jel to tema i da li je to dobro ili lose zasto ja imam jednu od disasocijativnih licnosti koja razmislja na engleskom.?! srecom italijanski i ruski mi nisu padali na pamet da ucim. a da ne pominjem francuske zabare, nemce i sve ostale. svakako znajuci vise jezika i razmisljajuci na nacin mentaliteta drugih imam sire vidike i perspektivu o zivotu od onih koji su vrteli samo domacu muziku npr, ipak to moze biti i mac sa dve ostrice.

Mislim da frekvencija tona nikako ne moze biti mnogo bitna, bitna je proporcija izmedju frekvencija u kompoziciji, i niko ne gleda frekvenciju, nego svi proporciju, odnos izmedju nota. A note ne karakterise samo frekvencija i glasnoca, nego i to koliko su jako odsvirane itd., i ono sto je slusaocu bitno, bio toga svjestan ili ne, ustvari je odnos izmedju svih karakteristika nota u kompoziciji. Naravno, neke kompozicije su odlicne i dobre su za crkvene orgulje ili hor, a neke su jednako odlicne ali su dobre za gitaru itd., treba prilagoditi instrument notama. Postoje i instrumenti sa tom mogucnoscu da se nota isprva cuje priguseno (nije isto sto i tiho) pa onda jasnije, itd.. - na primjer to odgusivanje note je moguce izvesti i na akusticnoj gitari.

Poslednja izmena:
Muzika je kultura a kultura oplemenjuje coveka. Secam se kada je bila izlozba Monea ovde u Sidneju ja se nisam mogla odlepiti od slika. Dok su mi recimo neka dela Salvadora Dalija ozbiljno drmala kavez. Imala sam srecu da vidim neka originalna dela Pikasa - eh sto je TO bio dozivljaj... A sta sam gledala - nabacane boje na parcetu obradjene tkanine.

Nekako slicno deluje i muzika. Neku ne mogu da podnesem ali neka me odvede daleko, na mnogo prijatna mesta.

A vi sa zaverama, Gebelsovim frekvencijama - olabavite ljudi, pobogu! Jedan od glavnih izvora unutrasnje nesrece je da mislite da se svet urotio protiv vas. Ako vec ne mozete da dokazete teorije zavere a ne mozete ni da dokazete da ste omiljeno i za svagda blagosloveno Bozije dete - sto ne verovati u ovo drugo onda?

You've got nothing to lose and everything to gain.

Zadnjih godinu dana.. izbegavam muziku da slusam kad sam sam ili za kompom, slusam svoje misli.
Na drugim mestima sve to neizbezno ulazi u podsvest. cesto cujem sebe kako pevam neki debilni refren.
Svakako da muzika melodija, pesma izaziva prijatnija osecanja i popravlja raspolozenje.... a opet uticu razne tudje reci misli ideje iskustva... na tok svojih misli. ako se smenjuju razlicite pesme izvodjaci, rolerkoster emocija, mozda je to i korisno.. ?
Sustinsko pitanje da li covek ima svoje misli ili je sve tudje, da li treba slusati muziku u svrhu isceljivanja, regeneracije, opustancije, budnosti ? a i tokom seksa? da li se to kad imas pozadinski ritam racuna kao grupni seks, npr. ako oplodis zenu da li ce to dete biti zaista tvoje ili ce neki pevac moci da ustvrdi pravo na njega.

muzika je lek za dusu.dokazano je da klasicna muzika popravlja raspolozenje,a bluz u ocaj i depresiju.

Grčki filozof Pitagora je prvi u istoriji lečio muzikom i još od tada je poznato da muzika ima umirujuće dejstvo na ljude, a danas se koristi i kao terapija koja je dobra za psihijatrijske bolesnike, popravlja raspoloženje, ali pomaže i u lečenju srca, hipertenzije, epilepsije…

Za bolesne,evo terapije :)

Johan Sebastijan Bah - Njegova muzika je dobra uz terapiju za snižavanje visokog krvnog pritiska
Đuzepe Verdi - Njegove note mogu da pomognu u lečenju migrene
Antonio Vivaldi - Dela ovog slavnog kompozitora pomažu u lečenju epilepsije
Mocart - Preporučljivo je da je slušaju muškarci sa erektilnom disfunkcijom
Antonjin Dvoržak - Zaključeno je da bi bilo dobro da ovu muziku slušaju osobe sa hipotenzijom
Mihail Glinka - Njegova muzika, zvanično je utvrđeno, prija dijabetičarima
Johanes Brams - Astmatičari bi trebalo da slušaju njegovu muziku
Čajkovski i Nofler - Preporučuje se osobama koje imaju kombinaciju srčane slabosti, hipertenzije i povišenog holesterola
Anunci Paul Mantovani i Grigovo „Jutro” - Trebalo bi da slušaju pacijenti koji imaju srčanu slabost i dijabetes
Van Gog - osobe koje imaju kombinaciju srčane slabosti, hipertenziju i gojazne su
Pa,sad...bolje da slušate muziku nego da bolujete :lol:

Back