Araon
Elita
- Poruka
- 18.385
Nekad bese dostojanstveno izazvati nekog na dvoboj na smrt zbog trivijalnih gluposti. Ideja da je definicija dostojanstva uvek bila ista je apsurdna tvrdnja koja svedoci o potpunom nepoznavanju obicaja razlicitih kultura i drustava kroz istoriju.
Konkubine i kurtizane. Imale su mnoge talente i obaveze koje su podrazumevale i sirenje nogu aristokratiji. U njihovo doba je njihova profesija bila i dostojanstvena i moralna, a to sto se ti nekoliko stotina godina posle ne slazes sa tim samo zato sto si produkt vremena i kulture u kojima si rodjen i odrastao je apsolutno nebitno. Takodje je i nebitna tvoja projekcija tvojih subjektivnih sistema vrednosti na sve.
Oni koji imaju su se oduvek bahatili i uvek ce se bahatiti. A i vecina onih koji ne mogu da se bahate bi se rado bahatila da samo moze. I ti bi. Koncepti kao sto su dostojanstvo su stvoreni kako bi prosecna, siromasna i inferiorna vecina mogla da nadje samozadovoljstvo u svojoj nemastini.
Moj odnos prema sebi odredjujem ja a ne ti ili drustvo ili bilo ko drugi. A uporedio sam dostojanstvo sa verom kako bih ilustrovao besmislenost i trivijalnost tvoje tvrdnje.
Ne brini se ti za mene, tvoja implikacija da se valjam u moralnom mulju za mene ima potpuno identicnu tezinu kao sto bi imala pretnja vernika da cu goreti u paklu.
To ti samo govori koliko nisi upravu, jer se dostojanstvo i čast brane čak i po cenu života, jer upravo stvari koje vređaju čoveka dovode do toga, koliko god da je to tebi trivijalno. Sad zamisli svet bez dostojanstvenih ljudi, gde svi rade sve, gde je sve super, gde su svi ljigavi i bez kičme, gde puštaš da te gazi ko stigne jer ćeš reći "dostojanstvo je imaginarno", ti si zapravo samo beskičmenjak, ništa drugo.
Konkubina i kutizana su bile najobičnije prostitutke, kao i ove danas, samo što je to bila "elitna prostitucija", ni za današnje pevačice ne kažu prostitutke nego pevačice, i one imaju svoje obaveze, isto tako su "dostojanstvene", ali samo dok ih snimaju, tako da te priče i lupeže ostavi nekome drugom. I ne, ne bih vaspitavao svoje da budu konkubine i kurtizane, jer da je to tako kako ti pričaš u tom dobu sve žene bi bile to, a nisu, to je suština.
Uostalom, kaži ti meni šta je čovek bez časti i dostojanstva? Kakav si to čovek ako kod tebe sve prolazi, ako nemaš ništa čemu ćeš se usprotiviti i ako ideš samo protiv onoga što pali samo tvoje lično dupe?
Ljigavci na sve strane, tebi ovo vreme došlo kao ćelavom šamar.
- - - - - - - - - -
I nisi mi rekao hoćeš ti vaspitati ćerku da bude kurtizana? Hoćeš je voditi po bordelima da trenira?