Да ли је самоубиство решење?

Nije rešenje. I molim te, nemoj opravdavati čin samoubistva. Forum ne činimo samo mi, članovi, na forumu imamo goste. Ne znamo kako se ko od njih oseća.

U Pravilniku foruma Krstarica zabranjeno je:

• promocija ili pozivanje na ubistvo, samoubistvo, povređivanje ili samopovređivanje

Slučajno znam jednu osobu kojoj su ostale teške posledice nakon pokušaj samoubistva. Zato te, ponovo, po ko zna koji put molim da ideš u Dom zdravlja kod psihijatra. Zaista su svi psih odlični.
Pa pitao je da li je to rešenje, faktički jeste, jer si rešio problem koji te je mučio. E sad, da l je dobro rešenje, to je drugo pitanje.

Pa pitao je da li je to rešenje, faktički jeste, jer si rešio problem koji te je mučio. E sad, da l je dobro rešenje, to je drugo pitanje.

Forum ne čitamo samo mi članovi, već i gosti.

Zamisli da tvoj post pročita neko mlad koji ima crne misli. Ne možemo da ohrabrujemo ljude da to učine, da opravdavamo čin samoubistva.

Molim te da više ne insistiraš na tome, jer ću morati da ti brišem post.

Nije rešenje. I molim te, nemoj opravdavati čin samoubistva. Forum ne činimo samo mi, članovi, na forumu imamo goste. Ne znamo kako se ko od njih oseća.

U Pravilniku foruma Krstarica zabranjeno je:

• promocija ili pozivanje na ubistvo, samoubistvo, povređivanje ili samopovređivanje

Slučajno znam jednu osobu kojoj su ostale teške posledice nakon pokušaj samoubistva. Zato te, ponovo, po ko zna koji put molim da ideš u Dom zdravlja kod psihijatra. Zaista su svi psih odlični.
Морам добро да пазим. Није ми то сада доступно, не могу да плаћам здравствено осигурање из свог џепа, и не могу да причам уживо, једино бих могао да се дописујем. Три пута сам ишао код психијатара и ништа ми нису помогли, само сам изгубио време.

Три пута сам ишао код психијатара и ништа ми нису помогли, само сам изгубио време.

Da li si razgovarao sa psihijatrom? Da li si pio lekove koji su ti prepisani?

Tebi ne može psihijatar da nađe bolji posao, devojku, društvo za izlazak.

Može da ti pomognu u smislu promene tvog negativnog stava prema životu i ljudima sa kojima kontaktiraš.

Sećam se da si u jednom postu na ovom forumu napisao da mrziš ljude.

Možda nastupaš odbojno, na distanci prema kolegama, jer se žališ i na njih.

Sve dok imaš stav "meni niko ne može da pomogne" ne možeš da nađeš ni društvo a ni devojku.

" Ja mogu da nađem i bolji posao i devojku i društvo", pokušaj da razmišljaš u tom pravcu.

Tebi ne može psihijatar da nađe bolji posao, devojku, društvo za izlazak.

Može da ti pomognu u smislu promene tvog negativnog stava prema životu i ljudima sa kojima kontaktiraš.

Možda nastupaš odbojno, na distanci prema kolegama, jer se žališ i na njih.

Sve dok imaš stav "meni niko ne može da pomogne" ne možeš da nađeš ni društvo a ni devojku.

" Ja mogu da nađem i bolji posao i devojku i društvo", pokušaj da razmišljaš u tom pravcu.

Predlažem da se ova tema obriše jer laičko i nestručno davanje savjeta može da vodi do neželjenih posljedica.

Nije na nama da dajemo SAVJET na bilo koji način u ovako ozbiljnoj situaciji.
Osoba može jednu riječ ovdje da shvati kao vjetar u ledja u neželjenom pravcu.

Hvala

Predlažem da se ova tema obriše jer laičko i nestručno davanje savjeta može da vodi do neželjenih posljedica.

Ovde sam već jednom postavila post iz Pravilnika foruma Psihologija, mogu i da ponovim:

U slučaju suicidalnih misli, savetujemo da se hitno javite dežurnim psihijatrima i psiholozima:

Kontakti vezani za prevenciju samoubistava:

• Nacionalni servis za zaštitu mentalnog zdravlja Republike Srbije – telefon 0800/309309, svakog dana od 0-24h (Klinika za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“), svi pozivi su anonimni i besplatni
  • Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva – telefon: 011/7777000, svakog dana od 0-24h, svi pozivi su anonimnii besplatni, kao i prethodno navedeni broj 0800/309309, opcija 1
  • SOS linija Centar Srce – telefon: 0800-300-303, vanja@centarsrce.org, svakog dana od 14-23h, svi pozivi su anonimni i besplatni
Ovo su kontakti važnih ustanova u kojima možete dobiti pomoć ukoliko se par nedelja osećate bezvoljno, tužno, depresivno:

• Centar za mentalno zdravlje (besplatno, bez uputa i knjižice) – Beograđanka (20.sprat), Masarikova 5, Beograd; telefon: 011/ 3612-467; 064/8652520 (svakog radnog dana od 9-18h)
  • Klinika za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ – Višegradska 26, Beograd; telefon: 011/3636400
  • Institut za mentalno zdravlje, Beograd, Milana Kašanina 3 (Palmotićeva 37); telefon: 011/3307 500, radno vreme od 8-14h za prve preglede.
  • Napomena: bez prethodnog zakazivanja (moguće elektronsko zakazivanje kod izabranog lekara u Domu zdravlja), uz obavezni uput izabranog lekara ili lekara specijaliste psihijatrije drugih regiona Srbije, overen u nadležnom fondu)
  • Klinika za psihijatriju UKCS – Pasterova 2, Beograd; telefon: 011/3662090
  • Klinika za bolesti zavisnosti – Teodora Drajzera 44, Beograd; 011/3671429
  • KBC „Dragiša Mišović-Dedinje“ – Heroja Milana Tepića 1, Beograd; telefon: 011/3630600 /za mlade od 15- 24 godina i za odrasle/;
  • KBC Zvezdara – Preševska 31, Beograd; radnim danima od 7-14 h; telefon: 011/3810656
  • Besplatno psihološko savetovalište u Domu omladine Beograda – Makedonska 22/IV, Beograd; Dežurni psiholog: 064/3925300
Krstarica i njeni moderatori ne snose nikakvu odgovornost za sadržaj postavljen na forumu Psihologija.

Nije na nama da dajemo SAVJET na bilo koji način u ovako ozbiljnoj situaciji.
Osoba može jednu riječ ovdje da shvati kao vjetar u ledja u neželjenom pravcu.

Hvala
На коме је?
Видиш, мени су рецимо помогли нестручњаци, обични људи.

Против сам сваки забрана и брисања савјета. Ту замире разговор а некоме може то ваљати итекако. Ако смо макар само једноме помогли, добро је.

На коме је?
Видиш, мени су рецимо помогли нестручњаци, обични људи.

Против сам сваки забрана и брисања савјета. Ту замире разговор а некоме може то ваљати итекако. Ако смо макар само једноме помогли, добро је.
To sam napisala jer je “Skafander” objavio temu na kojoj se ponudio da ljudima pruži savjete. Čak mi se dopalo kako je fino meni odgovorio , rezonovao i pojasnio a onda mu je tema obrisana uz objašnjenje da se davanje savjeta kosi sa pravilnikom ovdje.
Uopšte nije bio nelulturan niti je ponudio loš savjet pa rek’o ako ćemo da budemo fer onda nek se brišu svi “savjeti”.
Bilo je tu još jedan ili par učesnika ali nisam baš čitala ostale postove do kraja jer mi nisu vodili nigdje.
Ja vjerujem da je Skafanderov savjet bio jednako “dobronamjeran” kao i ostalih učesnika na ovoj temi (na kojoj čak kažu da mu daju “dobronamjerne savjete”) pa se pitam po kom se to metodu sortiraju i brišu savjeti drugih.

Zato što u ogromnom broju slučajeva postoji izlaz, ali ga nesrećnik ne vidi u tom trenutku.
Tačno, samo da dodam da možda i vidi ali nije u mogućnosti da sprovede ideju.

U svakom slučaju, Šopenhauer je dao baš precizno objašnjenje:

"Volja je volja za život, a njen večni neprijatelj je smrt. Šopenhauer smatra i da samoubistvo nije negiranje volje i života. Svojim činom samoubica negira samo jedan vid života, i to onaj koji je njemu nepodnošljiv, a ne život po sebi. Zato je "uzaludan i lud akt, jer stvar po sebi - vrsta, i život, i volja uopšte - nesprečeno ostaje i dalje, kao što ostaje i duga ma kako se brzo smenjivale kaplje što je trenutno nose".

To sam napisala jer je “Skafander” objavio temu na kojoj se ponudio da ljudima pruži savjete. Čak mi se dopalo kako je fino meni odgovorio , rezonovao i pojasnio a onda mu je tema obrisana uz objašnjenje da se davanje savjeta kosi sa pravilnikom ovdje.
Uopšte nije bio nelulturan niti je ponudio loš savjet pa rek’o ako ćemo da budemo fer onda nek se brišu svi “savjeti”.
Bilo je tu još jedan ili par učesnika ali nisam baš čitala ostale postove do kraja jer mi nisu vodili nigdje.
Ja vjerujem da je Skafanderov savjet bio jednako “dobronamjeran” kao i ostalih učesnika na ovoj temi (na kojoj čak kažu da mu daju “dobronamjerne savjete”) pa se pitam po kom se to metodu sortiraju i brišu savjeti drugih.
Hvala ti.
Znaš po kom metodu sortiraju, po onom da slučajno ja ili ne znam ko ne zaradi nešto a ne oni. Ljubomora, nesposobnost, zavist, kompleks, sujeta, ego, sve najgore osobine...nesposobni su sposobni da onesposobe sposobne.
Nezamislivo im je da bi neko nekome pomogao bez materijalne koristi i krivo im je da nekome bude bolje. Ako oni nisu ti koji će pomoći ali za pare, jedino što ih sprečava da pomažu je njihova nesposobnost, neznanje i oholost, pa gaze druge kroz njihove frustracije. I tako dalje...možeš preko poruke da mi se javiš ako želiš da pričamo, ako ti možda treba neki savet ako ja nešto više znam.

Променио сам више различитих лекова.

Да ме учине ирационалнијим.

Тако је, зато што људи газе оне који су неснађенији а улизују се јачима од себе, људи су насилна и непоштена врста.

Битније је да имам реално размишљање него да живим у лажима.

@bezimeni1 u pravu si
@Džudi S sa psihologom se razgovara, psihijatar samo prepisuje terapiju, zato @bezimeni1 i jeste u pravu; koliko god saveta dobio, čovek očigledno već sve to zna, prošao je kroz sve živo, kako ne vidite?
Хвала ти. Живимо у свету лицемерја. Ја сам довољно аналитичан и довољно сам био изолован од друштва да видим да живимо у лажи, нисам мозак окупирао дружењима, кладионицама, аутомобилима и слично.

Да ли је од самоубиства можда боље да друштво чини тихи лапот над болеснима и неприлагођенима? Прави лапот, када су се старим људима преко погаче расцопавале главе јер нису више способни да доприносе, није био давно, данашње друштво има 90% истог таквог менталитета само што смо мало сад мало богатији и држава кажњава такве ствари, веома јасно је видљив такав менталитет на друштвеним мрежама где много више падају маске него у реалу, не само код нас него бар и у целом западном свету а можда и свуда.

Тихи лапот је и кад неко неприлагођен не добија љубав ни од кога, то је основна људска потреба, човек због тога долази у оваква стања. Мени не треба психолог да ми прича ствари које већ знам или који је комформистичкији и чак глупљи од мене, мени треба љубав, секс, искрена прихваћеност, то је једино што је искрено а не приче које су мотивисане зарадом. Више вреди један емотивни партнер или пријатељ од 1000 психолога.

@bezimeni1 u pravu si
@Džudi S sa psihologom se razgovara, psihijatar samo prepisuje terapiju, zato @bezimeni1 i jeste u pravu; koliko god saveta dobio, čovek očigledno već sve to zna, prošao je kroz sve živo, kako ne vidite?

2006.godine sam krenula kod psihijatra zbog traume koja traje od 1984.do danas. Posledice te traume su i anksioznost i depresija.

Pored razgovora koji vodim sa psihijatrom, sa prvom psih sam radila i KBT terapiju koja mi je mnogo pomogla.

Danas takođe prvo razgovaram sa psihijatricom, i na osnovu razgovora ona mi povećava ili smanjuje doze lekova i neke menja.

Išla sam i kod dva psihologa. Kod prvog sam razgovarala uoči odlaska u invalidsku penziju i ta žena mi je dala još jednu dijagnozu koja je posledica cerebralne paralize koju imam.
Sa drugim neuropsihologom radila sam drugačije testove koji su potvrdili dijagnozu prvog psihologa.

Postoji razlika između psihijatara, psihologa, i psihijatri su psihoterapeuti, mogu to da budu kao moja prva psih.

Хвала ти. Живимо у свету лицемерја. Ја сам довољно аналитичан и довољно сам био изолован од друштва да видим да живимо у лажи, нисам мозак окупирао дружењима, кладионицама, аутомобилима и слично.

Да ли је од самоубиства можда боље да друштво чини тихи лапот над болеснима и неприлагођенима? Прави лапот, када су се старим људима преко погаче расцопавале главе јер нису више способни да доприносе, није био давно, данашње друштво има 90% истог таквог менталитета само што смо мало сад мало богатији и држава кажњава такве ствари, веома јасно је видљив такав менталитет на друштвеним мрежама где много више падају маске него у реалу, не само код нас него бар и у целом западном свету а можда и свуда.

Тихи лапот је и кад неко неприлагођен не добија љубав ни од кога, то је основна људска потреба, човек због тога долази у оваква стања. Мени не треба психолог да ми прича ствари које већ знам или који је комформистичкији и чак глупљи од мене, мени треба љубав, секс, искрена прихваћеност, то је једино што је искрено а не приче које су мотивисане зарадом. Више вреди један емотивни партнер или пријатељ од 1000 психолога.
To su ideali. Tako ne funkcioniše ovaj svijet, nije u skladu sa životinjskom (ljudskom) prirodom i prirođenom borbom za opstanak. Bezuslovna ljubav eventualno postoji samo od strane roditelja pod uslovom da se radi o funkcionalnoj i zdravoj porodici.

Back