Da li je primenjiv socijalizam Vase Pelagica?

Mister Sojic

Elita
Banovan
Poruka
16.723
Jos kao mali sam citao Pelagicev narodni ucitelj, covek mi se cinio u glavi deteta kao veoma ucevan i jos ponesto...
Doduse kasnije sam ukapirao da je njegov medicina veoma kontradiktorna, mada ne bas uvek pogresna, ali - treba ici lekaru...
Mada ni Vasa nije kriv, jer je bio medicinar krajem 19. veka, a kao sto znamo medicina je u 20. veku napravila revoluciju...

Medjutim ono sto mi ostalo upecatljivo a to su ideali postenog coveka koji se gadio na 'mantijase', tj. klira koji je malog coveka
video kao sredstvo za licno bogacenje..

Vremena su se izmenila, taj klir je svima jasan, pa i nama sto stvarno verujemo u Tvorca i sina, a pravoslavni smo .. ali ono sto zelim sa publikom diskutovati
jesu jos neka njegova 'pisanija' koja je taj veliki covek ostavio za sobom a veoma su evidentna da se desavaju u ovom 21. veku..

http://getosrbija.wordpress.com/tag/obavestajne-sluzbe/

Srpski prosvetitelj Vasa Pelagić napisao je još u 19. veku medicinsku enciklopediju Narodni učitelj, u kojoj su opisane sve tada poznate bolesti, i na koji način se leče.

Uglavnom lekovitim travama, a terapije za lečenje bolesti znali su svi učeniji ljudi.

Prema Pelagićevoj terapiji, izlečeni su i najteži bolesnici, a danas, u srpskim bolnicama pacijenti umiru i od obične prehlade!

Kad bi samo nastavili da leče po Pelagićevom narodnom učitelju, današnji lekari bi imali više uspeha u radu, nego što nas truju neispitanim lekovima, ili ubijaju po nalogu vlasti.

itd..

барем србија не оскудева у комуњарама ,левичарима,лудацима,фантазерима,сањарима......... и сличној фели
нек социјализам одјебе у троскоцима;)

- - - - - - - - - -

барем србија не оскудева у комуњарама ,левичарима,лудацима,фантазерима,сањарима......... и сличној фели

- - - - - - - - - -

Ma... kako god.. Vasa je bio idealista... imao neke uzvisene ideje.. da je mogao da vidi ovo sto je sad, popljuvao bi te jos crnje...

Nego da se primaknemo polako onom - sto bi h'teo rec' :D

Kao mali covek, jedino je sigurno: uciti, uciti i samo uciti neku profesiju i biti vrhunski u njoj... Jer ako nisi, onda si zivi qurton, i potpadas pod surove ucene kapitalista, mafijasa, lumpenproletera, proteziranih idiota kojima upravljaju veliki igraci sa mnogo mnogo mnogo paritza... Protiv velikih paritza se boriti ne mozes, onda glavu gore, doope uza zid, samo im se pridruzis cutke... I teras svoju nauku! :hvala:

_nobody_

Kao mali covek, jedino je sigurno: uciti, uciti i samo uciti neku profesiju i biti vrhunski u njoj... Jer ako nisi, onda si zivi qurton, i potpadas pod surove ucene kapitalista, mafijasa, lumpenproletera, proteziranih idiota kojima upravljaju veliki igraci sa mnogo mnogo mnogo paritza... Protiv velikih paritza se boriti ne mozes, onda glavu gore, doope uza zid, samo im se pridruzis cutke... I teras svoju nauku! :hvala:

_nobody_

jes... Vasa bas je bio tip koji je onog malog slabasnog coveka kom svaki parazit zaseo na grbacu hteo poduciti... a posle cemo o nekim izvesnim parazitima ;)

Da je Vasa video kakvi ce njegovu ideologiju da zastupaju, a da licno pojma nemaju o istoj, verujem da bi ih se 'odrekao preko novina'..

- - - - - - - - - -

Polako... tema je o Vasi, o postenom liku koji se zalago odistinski u te ideje.. nije rec ovde o onima koji su zloupotrebili...

Znas sta je jos Vasa pisao.. seti se ;)

Nego oko medicine, a kasnije cemo o drustvenim pojavama koje bi da vedre i oblace celim svetom :

Srpski prosvetitelj Vasa Pelagić napisao je još u 19. veku medicinsku enciklopediju Narodni učitelj, u kojoj su opisane sve tada poznate bolesti, i na koji način se leče.

Uglavnom lekovitim travama, a terapije za lečenje bolesti znali su svi učeniji ljudi.

Prema Pelagićevoj terapiji, izlečeni su i najteži bolesnici, a danas, u srpskim bolnicama pacijenti umiru i od obične prehlade!

Kad bi samo nastavili da leče po Pelagićevom narodnom učitelju, današnji lekari bi imali više uspeha u radu, nego što nas truju neispitanim lekovima, ili ubijaju po nalogu vlasti.

jes... Vasa bas je bio tip koji je onog malog slabasnog coveka kom svaki parazit zaseo na grbacu hteo poduciti...

Ti nemas pojma kako je na Zapadu. Isto imas gomilu parazita koji prakticno NE rade nista... Samo sede i filozofiraju po ceo dan na sastancima, a ja sedim po 10 sati i pichim moju tehniku. Onda oni dodju, pojedinacno, pa mi naredjuju: uradi ovo, uradi ono... Uradi i ovo... Onda se privuku i oni koji treba da rade rame uz rame sa mnom, pa oni pocnu da se qurce... Kao oni me savetuju, a ja odradjujem, a oni pisu emailove managementu kako su pametni, kako da me NISU savetovali ONI, posao bi otisao u boonar.

E, dve godinice je upravo isteklo, i ja sam po ugovoru dobio moj masni signing bonus u cashevini, i odmah nakon toga celom managementu i tim slaninarima pokazao qurac moj, krivi srpski! Svi su u shoku, ja sam na otkaznoj listi... :whistling:

Ne mogu da se nacude, a ja SAMO odbijam naredjenja i kao saobracajac - saljem odgovornim managerima posao. Ono sto su oni radili dve godine meni. Pocinje haos u mojoj i grupama oko mene, ja NE pipam vise NJIHOV posao, a ja sam se usresredio na moju oblast, i ne iebem zivu silu! :mrgreen:

Ku jih iebe... :ok:

_nobody_

Nije valjda da niste citali Pelagica? :rtfm:

Pa kaze isti ovako nesto 1879. godine

Danas kad evropske diplomate, gone Srbiju i Rumuniju da priznaju.... vrapci na grani kazu -dziv, dziv

- - - - - - - - - -

Ti nemas pojma kako je na Zapadu. Isto imas gomilu parazita koji prakticno NE rade nista... Samo sede i filozofiraju po ceo dan na sastancima, a ja sedim po 10 sati i pichim moju tehniku. Onda oni dodju, pojedinacno, pa mi naredjuju: uradi ovo, uradi ono... Uradi i ovo... Onda se privuku i oni koji treba da rade rame uz rame sa mnom, pa oni pocnu da se qurce... Kao oni me savetuju, a ja odradjujem, a oni pisu emailove managementu kako su pametni, kako da me NISU savetovali ONI, posao bi otisao u boonar.

E, dve godinice je upravo isteklo, i ja sam po ugovoru dobio moj masni signing bonus u cashevini, i odmah nakon toga celom managementu i tim slaninarima pokazao qurac moj, krivi srpski! Svi su u shoku, ja sam na otkaznoj listi... :whistling:

Ne mogu da se nacude, a ja SAMO odbijam naredjenja i kao saobracajac - saljem odgovornim managerima posao. Ono sto su oni radili dve godine meni. Pocinje haos u mojoj i grupama oko mene, ja NE pipam vise NJIHOV posao, a ja sam se usresredio na moju oblast, i ne iebem zivu silu! :mrgreen:

Ku jih iebe... :ok:

_nobody_

Znam.. Vasa je to opisao kako medjunarodni problem...

Vasa se bas bio raspisao o izvesnoj pojavi pa kaze (i ja sa autocenzurom) :

I cuveni naucar Herderveli u svojoj knjizi Ideje za istoriju covecanstva: ******************** kao parasitsko bilje, koje se gotovo svima evropskim narodima o vrat objesilo, te im manje vise zivotnu snagu, krv i sok iz tijela ispija. I filosofi njemacki, Kant i Fihte, tako isto ****************, veleci, da je to narod prevare, narod kod koga se gradjanska cast ne trazi.

I jedan prosecan i klasican Mone da je ziv plakao bi sta se danas naziva umetnoscu

Claude_Monet_039.jpg

Primer klasicnog slikarstva da sa ogranicenom paletom boja i nedifinisanim linijama delo moze biti lepo... talenat..

Ovo si 100% u pravu. Ne oskudeva u velikim ljudima koji su, naravno, levičarim jer veliki ne možeš ni biti ako nisi levičar. Što se tiče takvih kao što si ti, nažalost, obilujemo. Ne može više da se živi od takvih.

Jos kao mali sam citao Pelagicev narodni ucitelj, covek mi se cinio u glavi deteta kao veoma ucevan i jos ponesto...
Doduse kasnije sam ukapirao da je njegov medicina veoma kontradiktorna, mada ne bas uvek pogresna, ali - treba ici lekaru...
Mada ni Vasa nije kriv, jer je bio medicinar krajem 19. veka, a kao sto znamo medicina je u 20. veku napravila revoluciju...

Medjutim ono sto mi ostalo upecatljivo a to su ideali postenog coveka koji se gadio na 'mantijase', tj. klira koji je malog coveka

Vremena su se izmenila, taj klir je svima jasan, pa i nama sto stvarno verujemo u Tvorca i sina, a pravoslavni smo .. ali ono sto zelim sa publikom diskutovati
jesu jos neka njegova 'pisanija' koja je taj veliki covek ostavio za sobom a veoma su evidentna da se desavaju u ovom 21. veku..

Mislim da treba da proširiš temu na Svetozara Markovića i Dimitreija Tucovića.

Poslednja izmena:
Признајем да од Пелагића нисам ништа прочитао (што ће се врло скоро променити), али делује ми као свестрана, ренесансна личност. Ипак, многи тврде да његова писања обилују наивом те да он није пружио научне увиде за своју теорију. Али Пелагић може бити својеврсно надахнуће свих нас.

Идеје Васе Пелагића су инспиративне, уз извесно пролагођавање данашњем времену, могу бити добар полазни основ за промишљање будућега света.

A zasto malo svako banujete ovoga dobricinu Mr. Sojica? Covek je malo (vise) nervozan, ali uopste nije los, nego se ispod te nekakve puknute surovosti i drame/emotivnih izliva krije suptilna ljudska dusa, kojoj je sve ovo sto se desava u modernom svetu skroz prequrcilo. Ne moze svako da ima isti prag tolerancije! :roll:

Ovu temu ste mu trebali ostaviti na Politici. Coveku je dosla emotivna minuta, i krenuo je da pravi blog, za taj dan. Nije to ni tako lose... Potpuno ga razumem, i opravdavam. :hvala:

_nobody_

Back