Da li je potrebno uvesi obavezan psiholoski pregled kada se utvrdi trudnoca?

Ja bih izdava dozvole za roditeljstvo. Nije to za svakoga.

Nema potrebe. Jedno vreme sam radio u centru za soc. rad, i cim neko prestane da bude roditelj kakav treba da bude odmah mi dodjemo i oduzmemo decu i cao! :mrgreen:

Salu na stranu, ukoliko se uoci neka nepravilnost u roditeljstvu ili pocetak zanemarivanja, psihickog ili fizickog zlostavljanja, ne brini se ZACAS TO PRIJAVI NEKI KOMSIJA (:hahaha: vise to vole - da prijave komsiju za nesto nego leba da jedu)
Onda ide procena roditeljskih kompetencija i ako se utvrdi negativni rezultat preko suda se roditelji lisavaju roditeljskog staranja, deca se preuzimaju kod nas i dalje se smestaju u hraniteljsku porodicu.

SVAKOM TREBA DATI SANSU DA BUDE RODITELJ AKO JE PSIHICKI ZDRAV ! AKO JE ZLOUPOTREBI SNOSICE POSLEDICE!

Roditelji koji i nemaju neke kompetencije a savesni su, trude se da budu sto bolji roditelji pa onda traze pomoc centra za soc rad i idu u porodicno edukativni centar ili bilo koju drugu uslugu centra....

Da ne obrazlazem naslov.

Koliko ja razumem ovo pitanje, ovde se radi o uzrocima a ne posledicama.

Kao žena i majka, smatram da bi ovakve preglede trebalo uvesti kao obavezne.

Države se po pravilu ne bave uzrocima, već saniranjem posledica.

Komisije, svratišta za decu ulice, hraniteljske porodice - loša rešenja.

Da, svakome ko je psihički zdrav treba dati šansu za roditeljstvo, tu se slažem.
A šta ćemo sa onima koji to nisu?
I njima ćemo da damo šansu, pa ćemo posle da se bavimo posledicama, koje najviše pogađaju upravo decu?

P.S. Samo da ne budem pogrešno shvaćena, ovo nema veze sa eugenikom, već sa pitanjem odgovornosti.

Poslednja izmena:
Nema potrebe. Jedno vreme sam radio u centru za soc. rad, i cim neko prestane da bude roditelj kakav treba da bude odmah mi dodjemo i oduzmemo decu i cao! :mrgreen:

Salu na stranu, ukoliko se uoci neka nepravilnost u roditeljstvu ili pocetak zanemarivanja, psihickog ili fizickog zlostavljanja, ne brini se ZACAS TO PRIJAVI NEKI KOMSIJA (:hahaha: vise to vole - da prijave komsiju za nesto nego leba da jedu)
Onda ide procena roditeljskih kompetencija i ako se utvrdi negativni rezultat preko suda se roditelji lisavaju roditeljskog staranja, deca se preuzimaju kod nas i dalje se smestaju u hraniteljsku porodicu.

SVAKOM TREBA DATI SANSU DA BUDE RODITELJ AKO JE PSIHICKI ZDRAV ! AKO JE ZLOUPOTREBI SNOSICE POSLEDICE!

Roditelji koji i nemaju neke kompetencije a savesni su, trude se da budu sto bolji roditelji pa onda traze pomoc centra za soc rad i idu u porodicno edukativni centar ili bilo koju drugu uslugu centra....
Je l? O kojoj planeti pricas?

I šta bi dobio sa tim ...
Da ne bi vršio nasilne abortuse i sa policijom privodio žene od svojih kuća ginekologu ..koji bi morao vršiti nasilan neželjeni abortus :eek: budućeg djeteta koje bi možda odrastalo u izuzetno dobrim uslovima, možda bilo 'sretnije' i 'uspješnije' od djeteta kojem je procjenjeno prije rođenja, da će biti sve to ...
..budućnost je u velikoj mjeri nepredvidiva ... a za 'sreću' nema garancije ..

I šta bi dobio sa tim ...
Da ne bi vršio nasilne abortuse i sa policijom privodio žene od svojih kuća ginekologu ..koji bi morao vršiti nasilan neželjeni abortus :eek: budućeg djeteta koje bi možda odrastalo u izuzetno dobrim uslovima, možda bilo 'sretnije' i 'uspješnije' od djeteta kojem je procjenjeno prije rođenja, da će biti sve to ...
..budućnost je u velikoj mjeri nepredvidiva ... a za 'sreću' nema garancije ..

Ja se ne razumem samo pitam. Znas li ti da li svaka zena moze da bude majka, narocito ako joj dajes prava zakonom. Ima li i obaveze, bar da bude normalna?

moze, u fasizmu... mislim da su tako pokusali da naprave nadljude tako je ispala ona tamna pevacica iz abe... uzeli su podobne zene i podobne muskarce da prave decu i podobno ih valjda gajili? ili s majkama... ono ... ne znam sparta i to

Cemu drama oko toga? Psiholoski pregled treba svakom gradjaninu, ako mu treba za voznju kola, sta fali da drzava ima neki profil majke pre nego rodi? Kako da drzava dokaze potrebu da zastiti dete od nepodesne majke. ako nema profil? Kako da zastiti majku ako nema potvrdu da je podobna, a da je otac taj koji lose utice?

..ne piše mi se samo da bi pisala ...

..nauka se bavi činjenicama, a ne pretpostavkama ...
..tako nešto nema svoju validnost ..
..planiranje porodice je neotuđivo pravo svakog bračnog para, kao i pravo žene da odlučuje kada će i koliko djece imati..
..diskriminacija i nasilje nad ženom jeste vjekovno prisutno ne samo od 0.-te godine..zdravstvene posljedice po ženu su često i fatalne ...
..medicina se ne bavi poduhvatima rizičnim po život i zdravlje žene zbog pretpostavki ... medicina spašava život koji je pred njom..

..ne piše mi se samo da bi pisala ...

..nauka se bavi činjenicama, a ne pretpostavkama ...
..tako nešto nema svoju validnost ..
..planiranje porodice je neotuđivo pravo svakog bračnog para, kao i pravo žene da odlučuje kada će i koliko djece imati..
..diskriminacija i nasilje nad ženom jeste vjekovno prisutno ne samo od 0.-te godine..zdravstvene posljedice po ženu su često i fatalne ...
..medicina se ne bavi poduhvatima rizičnim po život i zdravlje žene zbog pretpostavki ... medicina spašava život koji je pred njom..

Cemu skretanje sa teme?

Cemu drama oko toga? Psiholoski pregled treba svakom gradjaninu, ako mu treba za voznju kola, sta fali da drzava ima neki profil majke pre nego rodi? Kako da drzava dokaze potrebu da zastiti dete od nepodesne majke. ako nema profil? Kako da zastiti majku ako nema potvrdu da je podobna, a da je otac taj koji lose utice?

Treba psiholoski profil, ali pre nego sto ostane trudna.
Koje bi bile mere za majku koja nije podobna, a trudna je?
Jel se tu predlaze abortus?
Odizimanje deteta odma nakon sto se ono rodi?
Mozda se ona promeni nakon sto vidi dete. Mozda bude mnogo bolja majka od one ciji je psiholoski profil za vreme trudnoce bio besprekoran.
Najveci broj problema se javjaju u toku prve godine zivota deteta. U tom periodu je dete najzavisnije od majke i ako joj niko ne pomaze u toj njenoj obavezi ona moze da zapadne u depresiju, da pocne da ne voli dete....

Psiholoski profil muzeva je isto tako vazan. Zena bira oca svoje dece, ali ona ga pre toga nije upoznala kao oca, znala ga je kao ljubavnika, partnera... a to ponekad nema veze s tim kakav ce neko da bude kad dete dodje na svet.

Ono sto drzava treba da radi je da posmatra, kontolise i da zastiti dete u slucaju zloupotrebe (ne samo fizicke, nego i psiholoske)...ali nema nikakvo pravo da odlucuje da li je neko podoban ili nepodoban da bude roditelj pre nego sto taj neko i postane. Cak i ako dve osobe sa posebnim potrebama odluce da imaju decu, drzava sem savetovanje i budno pracenje sta ce se desavati nema prava da zabrani roditeljstvo.

Back