Da li je ovo pošteno!?

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.670
Dobar dan.

Moj drug je vodoinstalater i prestavio se jednoj devojci koja radi kao enterijer dizajner, da on moze da obezbedi cele radove za stan koji je ona zamislila kako treba da izgleda (renovira).
Dakle, gazda stana je unajmio modnog dizajnera da dizajnira stan, a on aje iznajmila mog druga da bude glavni izvodjac radova - da okupi elektricare, stolare, gipsa, zidre, keramicare..

E sad, vidite sta on radi.. Ona devojka juce njemu kaze da gazda hoce PVC prozore cr aluminijum i da se to ugradi. Drug okrene broj stolara, koji je nas drugar zajednicki i pita za cenu: kaze on ovako 1400e. Moj drug zaduzen za radove nazove devojku dizajnera i kaze joj 1600e, tebi 100e meni 100e. Moze? Moze.
Za neke stvari npr keramicar, on trazi 10e po kvadratu, on kaze dizajnerki 14e po kvadratu i tutne od svakog kvadrata sebi u dzep 4e za koje nije ni radio..

E sad ja kad se usprotiv ili kazem nesto protiv toga, a kazem: TO JE PLJAČKA.
Svi skoče na mene da sam ludak. "Gde ti živiš, sunce ti j****!"
Ljudi, to svi rade, ja sam usao u te poslove i shvatio posle godinu dana rada da svi moguci to rade. Ugradjuju se i misle da je to normalno i da je to deo posla, jer Boze moj to svi rade..

Zar to nije iskorišćavanje poštenog rada? I dok se svi ugrade..

sta mislis da rade preduzimaci

nije to pljacka , to je provizija za trazenje majstora

vlasnik stana nece da trosi vreme i razmislja kakav stan zeli , dizajnerka bi htela da bude kreativni direktor

a ko ce da nadje radnike , dizajnerka sigurno nema iskustva da trazai svakog majstora pojedinacno i da se ganja sa kvalitetom radova i poslom uopste

vodoinstalater zna , verovatno korektne majstore, pa sto da ne naplati svoje znanje

sta mislis da rade preduzimaci

nije to pljacka , to je provizija za trazenje majstora
Kakva provizija druže. Ako si ti vodoinstalater i za posao koji obavljas uzmes recimo 300e. A za 'proviziju' uzmes 3000e. I to će avi radovi biti gotovi za 20 dana. Kakva je to provizija? Ajd razumem da uzmes ukupne za sve sto si trosio telefon i zivkao ovo ono nekih 50e, mada i to mi je mnogo realno, a o kakvim hiljadama evra da pričamo..

To se radi zato sto je lakse ugraditi se u cenu,nego da to nesto uradis sam.
Dobar majstor vecinu tih stvari moze da uradi sam i sebi uzme tih npr.10e po kvadratu,npr.80% znam da uradim samo grejanje i vodoinstalacije prepustam drugim ‚‚majstorima‚‚..

Kakva provizija druže. Ako si ti vodoinstalater i za posao koji obavljas uzmes recimo 300e. A za 'proviziju' uzmes 3000e. I to će avi radovi biti gotovi za 20 dana. Kakva je to provizija? Ajd razumem da uzmes ukupne za sve sto si trosio telefon i zivkao ovo ono nekih 50e, mada i to mi je mnogo realno, a o kakvim hiljadama evra da pričamo..
sto bi se on cimao za dzabe?

ko sad radi za dzabe?

svakom je tudj rad skup a sopstveni jeftin

Zar to nije iskorišćavanje poštenog rada? I dok se svi ugrade..
vlasniku stana niko ne brani da sam trazi majstore.
i ja kad sam radio renoviranja po stanu nisam uzimao preduzimace nego dirketno majstore po preporuci, specijaliste za svoj deo posla i dogovorili smo cenu,

ako radis prek preduzimaca uvek cena skace jer se svako ugradjuje u to je za one koji ne zele da se cimaju oko bilo cega, nego zele po sistemu kljuc u ruke.

E sad, vidite sta on radi.. Ona devojka juce njemu kaze da gazda hoce PVC prozore cr aluminijum i da se to ugradi. Drug okrene broj stolara, koji je nas drugar zajednicki i pita za cenu: kaze on ovako 1400e. Moj drug zaduzen za radove nazove devojku dizajnera i kaze joj 1600e, tebi 100e meni 100e. Moze? Moze.
Za neke stvari npr keramicar, on trazi 10e po kvadratu, on kaze dizajnerki 14e po kvadratu i tutne od svakog kvadrata sebi u dzep 4e za koje nije ni radio..
a ko je branio gazdi stana da sam kupi prozore?
cak mu ih proizvodjac i ugradjuje..posle samo mora da plati sredjivanje oko prozora i krecenje.

svaki posrednik se placa.. niko ne radi za dzabe.

Ogromna većina vodoinstaletera i ostalih majstora su lažovi, bahati i fušerišu kolko god mogu.
Za jedan sat rada samo za ruke traže 10.000 din, katastrofa
ako bi se zadrzao 3 dana onda bi bilo u redu da za taj isti posao uzme 10 hilj?

mada si u pravu , prevaranti uzimaju pare a oni dobri posteno zarade mnogo manje

ali kapitalizam , ponuda i potraznja ...

Evo mi smo pre 5 dana ugradjivali novu wc solju i stavljali dve nove slavine (jednu pos tus i jednu iznad lavaboa) - To je trajalo nekih 6 sati. 19.500din sa materijalom, materijal je šolja, daska za wc solju, i sve slavine i zavesa za tus kabinu.

ne mogu da verujem da ce neko da opravdava kradju pod izgovorom nasao je radnike.. Pa sta? Jel to opravdanje da neradeci nista prisvaja tudji rad? Nemojte molim vas da se krijete iza činjenice da on mora da uzima nekakvu ogromnu proviziju za taj svoj rad. To je isto kada bi meni kasirka na kasi rekla 1000din je vas racun, a ja joj u tom momentu kazem i dacete mi one orbit žvake od 150din, a ona mi kaže u redu - 150din žvake i 80 din moja usluga. Jer sam morala da podignem ruku i da izdvojim i trud i vreme, a ako bi doslo do nekih problema morala bi da pozove shefa i izgubi deo telefonskog kredita..

Posmatrajmo to sa te strane. Ne bitno i da je u pitanju svoj vlasnik radnje na kasi - daj mu onda jos vecu proviziju jer recimo hleb kosta 50din, a ona ga slaze po policama i organizuje dobavku - i sa tim ima pravo da trazi proviziju od recimo 30 din. Onda je hleb 80 din.

Brkaš pojmove.
Kradja je nešto drugo.
Ovo je posredovanje, a to se svuda u svetu naplaćuje.
Gledaj to ovako. Nešto ti treba hitno, a ne znaš ni gde ni kako to da nadješ. Postoji čovek koji zna i gde i kako. Zašto bi ti on rekao gde i kako osim za novac?
On ti pruža uslugu, a usluge se naplaćuju.

Back