Da li je odmor na moru u većini slučajeva običan snobizam i pomodarstvo?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Trollicki

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
171
Šta mislite da li je želja ljudi da idu po svaku cenu na moru običan snobizam i pomodarstvo koji nam je nametnut uz sadašnji stil života?

Potreba je ljudi da neko odredjeno vreme provedu negde odmarajući , puneći baterije , uživajući u nekom novom ambijentu i to ja razumem.

Ali ono što se dešava danas jeste da je odlazak na neko more postao bukvalno potreba za neke i da se mnogi ljudi osećaju nesrećno , naročito žene ako ne odu negde, da posle imaju šta da pričaju drugima.

Ljudi su toliko robovi tog pomodarstva da mnogi uzimaju kredite koje vraćaju posle cele godine grcajući u bedi da bi sebi priuštili tih 10 dana negde gde će osoliti dupe.

Boraveći jedno vreme u Nemačkoj i pričajući sa našim ljudima koji žive tamo bilo mi je neverovatno da danas mnogo više nemaca letuje u banjama i na planinama nego na morima.

Zašto kod nas nije tako?

Zašto kod nas ljudi ne odlaze u većoj meri na odmore na planine i u banje kada i tamo možeš raditi praktično isto kao i na moru, tj kupati se i sunčati kao i na moru?

Naročito ne razumem ljude koji su slabijeg finansijskog stanja, i ne mogu sebi da priušte odlazak na more koji košta porodicu minimum 1000 evra.

Zašto ne odu u neku banju na primer Soko ili Vrnjačku sa porodicom , gde ima i kafića i restorana i šetališta i akva park za decu i bazeni i spa centri ?

Srbija nudi prilično dosta na polju turizma , ali naši rudi radi pomodarstva ipak biraju inostrane destinacije. Mislim da je to čist snobizam pomodarstvo i kompleks.

A šta vi mislite?

ti si napisala da sam ja nobl...
inache,ne idem ni na more ni na planinu...
nemam para...
a ti,nisi odgovorila?Budva ili Sutomore? :per:
Dobro... kad već moram da crtam :), onda ću nacrtati da iz uvodnog posta proizilazi da oni koji letuju na planinama ili u banjama neguju svoj ukus ne rukovodeći se za malograđanskom i mediokritetskom većinom, koja ide na more ne zato što to voli, nego da bi pričala babama po pijaci i prodavačicama u obližnjoj radnji kako su bili na moru - pa sleduje da si ti nobl (jer si napisao da voliš planine), a da sam ja mediokritet (jer volim sunce i more).

Ni Budva, ni Sutomore.

Poslednja izmena:
Dobro... kad već moram da crtam :), onda ću nacrtati da iz uvodnog posta proizilazi da oni koji letuju na planinama ili u banjama neguju svoj ukus ne rukovodeći se za malograđanskom i mediokritetskom većinom, koja ide na more ne zato što to voli, nego da bi pričala babama po pijaci i prodavačicama u obližnjoj radnji kako su bili na moru - pa sleduje da si ti nobl (jer si napisao da voliš planine), a da sam ja mediokritet (jer volim sunce i more).

Ni Budva, ni Sutomore.
a ja mislim da ti nista nisi razumela...ili se pravis

Mislimo da je proglašavanje ostalih za mediokritete u cilju sopstvenog dokazivanja navodnog nemediokritetstva - dokaz mediokritetstva.

hehe evo je prva koja se našla prozvanom ! :hahaha:

- - - - - - - - - -

ja na more treba da idem svake godine na po mesec dana,zbog zdravstvenih problema.
jel sam ja pomodar,mediokreitet ili nesrecnik shto vishe volim planinu? :think:

Naučno je dokazano da ljudima neuporedivo više prija odmor na planinama i u banjama nego na morima. More se preporučuje samo asmatičarima.

Zato na primer sportisti kada idu na neke pripreme uglavnom idu na planine. Jer su planine vazdušne banje dok čvarenje na plus četrdeset stepeni nije baš zdravo za organizam.....

Sad ja ne kažem da čovek ne treba nikada da ode na more! Treba, sve videti što te interesuje, ali ulazak u kredite , u dugove, da bi se svake godine osolilo dupe na 10 dana je po meni čist snobizam i pomodarstvo.

Zašto recimo ne otići jedne godine na planinu a druge na more?

Nekada pre drugog svetskog rata je isto tako pomodarstvo bio odlazak u banje pa je i to prošlo...

Poslednja izmena:
KREATIVNI BORAVAK NA PLANINI JAČA IMUNITET

rtanj3.jpg

Zimski sportovi i boravak na planini prijaju svima-i odraslima i deci. Idealna nadmorska visina koja godi našem organizmu je 1.000 do 1.500 metara. Planine sa većom nadmorskom visinom se ne preporučuju jer se na njima teže diše. Čist vazduh, čista voda, zdrava hrana u kombinaciji sa zimskim sportovima skijanjem, sankanjem, ali i grudvanjem poboljšavaju krvnu sliku, rad pluća i srca, jačaju imunitet. Planinski vazduh popravlja kompletnu krvnu sliku, ne samo da povećava crvena krvna zrnca već i hemoglobin, gvoždje. Dobra krvna slika poboljšava rad pluća i srca. Poznato je da su čist vazduh i čista voda izvori života. Na Pešteru i na Kavkazu se najduže živi baš iz tog razloga-idealni su nadmorska visina, čist vazduh i čista voda-koji rehabilituju naš organizam. Planinski vazduh odgovara i osobama koje su alergične na pojedine alergene, na kućnu prašinu, grinje i dr. Ovi mikroorganizmi, nevidljivi golim okom,ne razmnožavaju se na nadmorskoj visini iznad 1.000 metara, tako da nemaju ni neprijatnih reakcija koje one izazivaju, poput alergijske kijavice, kašlja, curenja iz nosa, sviranja u grudima. Za osobe koje imaju hronične navedene probleme najidealnije visine su od 400 do 600 metara, gde boravak na svežem vazduhu, gde se spajaju više klima i udišu ruže vetrova otklanjaju se alergijske reakcije. Ukoliko je boravak na planini udružen sa zimskim sportovima, užitak je potpun. Sankanjem, skijanjem jačaju se sve grupe mišića, nogu, ruku. Poboljšava se metabolizam i organizam čisti od štetnih toksina. Dilema je samo koliko ostati na planini. Svaki dan proveden na čistom vazduhu je dobit za organizam. Idealno je ostati do petnaest dana. Treba obratiti paznju da su zimski uslovi na planinama surovi, tako da se mora povesti računa o adekvatnom oblačenju. Ono mora biti slojevito i prilagođeno vremenskim uslovima.

na moru su daleko povoljniji uslovi za život nego u kontinentu, naročito u velikim gradovima. čak i u špicu sezone. boravak na moru van sezone je neuporediv sa boravkom u velikm gradu

kako može biti povoljniji boravak na 40-45 stepeni u hladu u julu-avgustu negde na moru nego boravak na 25-35 stepeni negde na planini?

Još se na planinama više i bolje i brže pocrni nego na moru

Inače povoljniji uslovi za život čoveka su na planinama pročitaj moj predhodni tekst koji sam postavio , zato duže žive ljudi na Kavkazu nego na primer na Azurnoj Obali ili u Dalmaciji

Apsolutno nije snobizam i pomodarstvo .
Ljudi uzimaju kredite i za banju i planinu i zimovanje , pa shta ?
U sushtini ODMOR moze biti i u domu svom .
Na moru ja najcesce , LETUJEM ... , tojest idem na LETOVANJE .

ja mislim da je snobizam jer većina ovih koji idu na more nemaju čestite i gaće na dupetu da izvineš al opet idu na more....

naročito žene su robovi ovog pomodarstva.... mada ni muškarci naročito ne zaostaju

Ni Budva, ni Sutomore.

mislim da si negde pogreshila...:)
ja volim planine jer sam rodom iz Like i mene to podseca na zavichaj...ne zato shto je to nobl ili ne...
uostalom,mozhda sam ja veci mediokritet od tebe,al se samo veshto pravim,jer zhelim da budem nobl! :lol:
sa Skurom se potpuno slazhem,da je idiotski po svaku cenu ici na letovanje,more ili planina svejedno,
pa posle grcati godinu dana...po principu provincijalaca koji izlaze uveche u fansi klubove: "Uveche "Brizer",a ujutru parizer".
isto kao shto kupuju patike od 20 hiljada jer su trendi!debilizam!
ljudi su zaboravili da nije sramota ne imati,vec lagati,krasti,varati,i ne hteti nauchiti...
ali dobro,svakako zhivimo u nenormalnim vremenima u kojima je sve normalno nenormalno i obrnuto...

- - - - - - - - - -

ma da .... a ti drzi noge u lavoru ... ja necu

ako sebi to mozhesh da priushtish to je lepo i nek ti je na zdravlje...
samo da ne bude da tvoje zdravlje trpi zbog tvojih prohteva,ako me razumesh...

ljudi idu na more zato sto je tamo toplo i zato sto je razvijena infrastruktura i zato sto ima gomila turistickih sadrzaja
sva ljudska naselja su se uvek gradila pored vode jer covek ima prirodnu potrebu da bude pored vode, voda znaci zivot.
tim potrebama coveka su se kroz vreme prilagodjavali turisticki radnici i preduzetnici i zato danas na moru imamo najveci broj sadrzaja za odmor, rekreaciju i zabavu koji privlace ljude umorne od posla i gradske vreve.
naravno da i na planinama ima sadrzaja, ali daleko manje i na manjem prostoru.
planine su idealne za sportsku rekreaciju i apsolutni odmor, ali su i odlicno mesto za pokazivanje i poziranje zbog skucenosti prostora. zato mislim da je odlazak na skijanje mnogo vece pomodarstvo nego odlazak na more.
ja volim planinu leti i godinama odlazim na kop i zlatibor. u zadnje vreme kombinujem more i planinu za vreme letnjeg odmora.
tri puta sam u zivotu proveo letnji odmor samo na planini i bilo je fenomenalno, ali sve ostalo je bilo more.
na planini zimi sam bio samo jedanput i nikad vise...preskupo i predosadno

ljudi idu na more zato sto je tamo toplo i zato sto je razvijena infrastruktura i zato sto ima gomila turistickih sadrzaja
sva ljudska naselja su se uvek gradila pored vode jer covek ima prirodnu potrebu da bude pored vode, voda znaci zivot.
tim potrebama coveka su se kroz vreme prilagodjavali turisticki radnici i preduzetnici i zato danas na moru imamo najveci broj sadrzaja za odmor, rekreaciju i zabavu koji privlace ljude umorne od posla i gradske vreve.
naravno da i na planinama ima sadrzaja, ali daleko manje i na manjem prostoru.
planine su idealne za sportsku rekreaciju i apsolutni odmor, ali su i odlicno mesto za pokazivanje i poziranje zbog skucenosti prostora. zato mislim da je odlazak na skijanje mnogo vece pomodarstvo nego odlazak na more.
ja volim planinu leti i godinama odlazim na kop i zlatibor. u zadnje vreme kombinujem more i planinu za vreme letnjeg odmora.
tri puta sam u zivotu proveo letnji odmor samo na planini i bilo je fenomenalno, ali sve ostalo je bilo more.
na planini zimi sam bio samo jedanput i nikad vise...preskupo i predosadno

u evropi...
zato je engleze desetkovala malarija kad su pocheli da okupiraju Afriku!
Long live komarci! :heart:
a ostalo se manje vishe slazhem...
kod nas seljana ode na Kop da bi se kurchila a ne skijala,jer za te pare,
odesh u Francusku,na Alpe,sa milion staza,jeftinijim cenama,i boljim aranzhmanom,
ALI tamo nikog necesh sresti ko bi se hvalio kako ste se sreli na Kopaoniku,mozsh misliti...
malogradjanshtina je u njihovim glavama,pa gde god ishli i shta god radili!

Opet se ulazi u raspravu iz koje nema ni izlaza ni rešenja. Svako odmor treba da provede onako kako mu najviše odgovara i koliko mu novčana sredstva dozvoljavaju. Apsolutno je bespotrebno i bespredmetno raspravljati o tome. Kada bi mogao da biram ja bi prvo išao 10 dana na more, pa u povratku jedno 7 dana seoskog turizma, pa 7 dana na planini, ali ne mogu. Oni koji imaju malu decu (do puberteta) su prevashodno upućeni na more iz jednog jedinog razloga, a to je što deca mnogo više vole more i kupanje od šetnje po planinama. Deca nisu ni snobovi, ni pomodari, već jednostavno žele da idu tamo gde im je zabavnije i interesantnije.
Banje nisam uzimao u obzir pošto niko od nas kući nije zainteresovan za tu vrstu odmora, što ne znači da i to nije dobro. Oni kojima to odgovara treba da idu u banje.
A što se tiče snobizma i pomodarstva, njega ima i na planini i na moru i u banji i u svim turističkim destinacijama.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back