Da li je nestalo vreme kad se cenila prava, dobra fotografija.

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kada je masa fotografa, naročito stok, počela da slika po šablonu zlatnog preseka, idealnog pozicioniranje subjekta u odnosu na objekat, perfekcionira svetlo... postalo je dosadno. Narod (čitaj kupci) su tražili nešto što će da odskače, a to su baš "neispravne" fotogrtafije. Kupuju sa upitnim uramnljivanjem, odsečenim delovima bitnih stvari, oštrim svetlom sa dubojim senkama, slikano mobilnim telefonima (i vidi se)...

Dobar fotograf želi da prenese osećaj onoga što je video. Zanatlija gleda šta će nekom da se svidi.

Ono sto se promenilo je to da su svi postali fotografi ali je tesko dobranoj vecini reci da nema smisla za fotografiju. Ne pomaze tu tehnika.
Stari fotografi što su slikali portrete to danas ne može niko .
Zatečene scene može svako ali biranje pravog ugla stvar prakse i znanja .
Većina danasnjih fotografa pravi ambijent poput okačenih fotografija u kafićima .I to im uspeva , nekako imaju dara za to , ja to ne znam .

Većina danasnjih fotografa pravi ambijent poput okačenih fotografija u kafićima .I to im uspeva , nekako imaju dara za to , ja to ne znam .

Mozda vecina, ali ne mozes reci iskljucivo “niko”.

I dalje ih ima (dobrih fotografa) ali se "izgube" u moru nabeđenih. Nekada je bio jedan ili par fotografa u celom gradu, danas 10 u jednoj zgradi.

Ja volim kad je fotografija dobro kadrirana.
Ostali tehnicki detalji manje vise.To zavisi i od telefona ili fotoaparata,ali kadar iskljucivo zavisi od fotografa.
I ja sam amater kao i vecina ostalih,a ne profesionalac, ali tacno po fotografiji mogu da vidim da li fotograf ima ikakvog pojma o fotografiji ili skljoca bezveze.Vecina ljudi napravi desetine fotki telefonom,a od njih ne valja nijedna uglavnom.Skoro je nevjerovatno da uopste ne gledaju sta fotografisu.
A od presjecenih slika dobijem ospice.😂
Jos ni je nesto neshvatljivo...odes npr.na neko putovanje i umjesto da slikas nesto interesantno tamo,pozadina fotke bude nesto sto si mogao bilo gdje fotkati.
A ima i navodnih profi fotografa,a na svadbi postave dekor da slikaju mladence kod wc-a.🙂
Apsolutno odsustvo smisla za fotografiju.

Vala nesto i nema bas.
Sve moje stare fotke sa fotoaparatom su bile daleko kvalitetnije od ovih sa telefonom.
Ne znam tacno sta,ali nesto fali telefonima,ma kakvu imali kameru u odnosu na foto aparat.
Teba da znaš kako da pravilno slikaš sa telefonskom kamerom.

Stari fotoaparati su tipično imali jedan objjektiv, najčešće normalne širine zahvata (50mm žižna daljina za 35mm film) ili blago široke (35mm žižna daljina). Narod je navikao da gleda takvu perspektivu, a obzirom da se radilo o filmu koji se prenosio na papir i to je davalo poseban šmek i dodatnu mogućnost manipulacije.

Sve to može da se postigne softverski danas, a mnogi telefoni ga imaju već ugrađenog.

Teba da znaš kako da pravilno slikaš sa telefonskom kamerom.

Stari fotoaparati su tipično imali jedan objjektiv, najčešće normalne širine zahvata (50mm žižna daljina za 35mm film) ili blago široke (35mm žižna daljina). Narod je navikao da gleda takvu perspektivu, a obzirom da se radilo o filmu koji se prenosio na papir i to je davalo poseban šmek i dodatnu mogućnost manipulacije.

Sve to može da se postigne softverski danas, a mnogi telefoni ga imaju već ugrađenog.
Razumijem ja sve to...ali opet su nekako bolje fotke sa foto aparatom.🙂
Govorim o prosjecnim foto aparatima i prosjecnim telefonima,ne sad nekim cudima tehnike.

Danas se jedino izgubila ona draz kad iscekujes kakve ce biti fotke posle izrade i kad je 36 ili 24 slike bilo sasvim dovoljno za fotografisanje.
Sad je nastala hiperprodukcija...za minut mozes sto slika ispucati..I na kraju imas hiljade fotki koje i ne gledas jer nemas vremena ni volje za toliku kolicinu.
Nedavno sam pravila "cistku" na racunaru,ali opet ima previse.

Razumijem ja sve to...ali opet su nekako bolje fotke sa foto aparatom.🙂
Govorim o prosjecnim foto aparatima i prosjecnim telefonima,ne sad nekim cudima tehnike.
Ja sam se osvrnuo na film fotoaparate od pre 50 godina. Vrlo limitirane.

Moderni fotoaparati potencijalno donose mnogo više opcija od telefona. Ali, cena je uglavnom ograničavajući faktor.

Dok su top modeli telefona u rangu 1000-1.500 evra, dotle su solidni fotoaparati sa dodacima od 2000 pa skoro do bez limita (imam objektive koji su preko 2 hiljade evra komad). A telefon pored kamere može i milion drugih stvari da radi.

Danas se jedino izgubila ona draz kad iscekujes kakve ce biti fotke posle izrade i kad je 36 ili 24 slike bilo sasvim dovoljno za fotografisanje.
Ja nisam izgubio tu draž. Svanulo mi je kad sam uzeo prvi digitalni aparat. :)
Sad je nastala hiperprodukcija...za minut mozes sto slika ispucati..I na kraju imas hiljade fotki koje i ne gledas jer nemas vremena ni volje za toliku kolicinu.
Profesionalni "foto shoot" je i u doba filma ispucavao na desetine rolni filma da bi izabrali jednu jedinu fotografiju za naslovnu stranu. Sada je to samo mnogo jednostavnije i brže.
Nedavno sam pravila "cistku" na racunaru,ali opet ima previse.
Da. Briši loše izvedene, skloni na stranu one koje mogu da prođu. Danas su diskovi bezobrazno jeftini, nije nikakva stavka.

Back