Da li je nesanica ozbiljan problem?

Nesanica nije poremećaj, to je simptom.
Mnogi ljudi imaju nesanicu ili poteškoće sa spavanjem.Ljudi sa nesanicom ili ne mogu da odmah zaspu, bude se u toku noći ili se bude rano ujutro.Nesanica nije bolest.To je odgovor vašeg organizma da nešto nije u redu.Mnoge stvari mogu da prouzrokuju nesanicu: stres, previše kafe, depresija, promjene smjene na poslu,medicinski problemi kao što je reuma.
Koliko sna vam je potrebno?
Najviše mladih treba 7-8 sati sna svake noći.Vi znbate da ste spavali dovoljno dugo ako niste pospani u toku dana.Neki ljudi trebaju svega 6h sna noću,Drugi trebaju i 10h.Navika spavanja se menja sa godinama.Na primjer, stariji ljudi dremaju danju, a noću kraće spavaju, što je sasvim normalno.
Kako se leči nesanica?
Lečenje nesanice može biti jednostavno.Često, kada se pronađe uzrok nesanici i kad se pobrinete za njega, nesanica prolazi sama od sebe.Ključ je pronaći šta uzrokuje nesanicu.Ako je nesanica u vezi sa stresom, vi trebate da smanjite taj stres koliko možete ili da se naučite da ga savladate i da upravljate njime.Ako ste depresivni, možda vam je potrebno savjetovanje ili lijek ,a sa tim ćete izlječiti i nesanicu.
Da li tablete za spavanje pomažu?
..mogu pomoći u nekim slučajevima, ali također mogu pogoršati nesanicu.Oni su samo za privremenu pomoć, nisu za lečenje.Njih je najbolje koristiti samo nekoliko nedjelja.Redovno korištenje tableta za spavanje može da prouzrokuje takozvanu ''POVRATNU NESANICU''.To se dešava kada osoba već uzima tablete za spavanje, a nesanica se ponovo pojavi.Tako, umjesto da leče, tablete za spavanje mogu da budu uzrok nesanici.Lekovi koje kupujete bez recepta nisu dobro rješenje, a tablete za spavanje mogu da poremete normalnu strukturu sna i možete da se osjećate nestabilnim na nogama čitav sledeći dan.Zato što djelovanje tableta za spavanje slabi, vi ćete trebati sve veće i veće doze. Zbog toga ne bi trebalo da uzimate tablete za spavanje kroz duži vremenski period.Tablete za spavanje su također nesigurne ako je vaša nesanica prouzrokovana zddravstvenim problemima.(npr. reumom)
Šta mogu učiniti da poboljšam svoje spavanje?
1.Idite u krevet i ustajte ujutro u isto vrijeme iako niste mogli dobro spavati protekle noći.To će pomoći vašem tijelu da se istrenira da spava noću.
2. Uradite neke stvari svaku noć pre odlaska u krevet da bi vaše telo bilo spremno za spavanje.Recimo, kada sa toplom vodom, nakon toga čitati nešto 10 min. svake moći pre odlaska u krevet. Čim pre počnete , prije ćete pomoći sebi da zaspite.
3.Za spavanje koristite isključivo spavaću sobu.Nemojte jesti, razgovarati telefonom ili gledati TV iz kreveta.
4.Napravite da vaša spavaća soba bude zatamnjena i tiha.Ako je buka problem, zamaskirajte buku ili koristite čepove za uši; spustite roletnu ili zamračite sobu nekim tamnim zastorom ili možete staviti taman povez preko očiju ako je to potrebno.
5.Izbjegavajte da se trudite da zaspite.Što se više trudite, možete imati problema sa snom.
6. Ako i posle 30 min.Od odlaska u krevet niste zaspali, pređite u drugu sobu.Sedite mirno 20 min, pre vraćanja u krevet.To činite onoliko puta koliko je potrebno dok ne zaspite.

Šta sve još može biti uzrok nesanice?
Meni se dešavalo nakon treninga koji smo obično imali uveče od 20h do 21.30h da ne mogu dugo da zaspem...pa ako odem spavati nakon ponoći često se sutradan osjećam ''mamurno'' , mada sam totalni antialkoholičar
Kako stvarno izgleda mamurluk? i da li i kako alkohol utiče na san?
Da li vam se dešavalo da čaj, čokolada, kola, kafa pred spavanje onemogućava uspavljivanje?
A, da cigarete..kako one utiču na san?
..da li remete normalan san?
Kažu da postoje tzv. short sleepers - osobe koje normalno spavaju kraće od 7h.

Kako stoje stvari sa vama kad je san u pitanju i vaša iskustva, dobra i loša.
Kad ste najbolje spavali, a kada najgore?
Šta utiče na vas da dobro spavate, a šta da loše spavate?
Koliko smo različiti kad je spavanje u pitanju?

Normalno da jeste ozbiljan problem u smislu da i ako sad i nije bas toliko ozbiljan - postace.

Nesanica je vrlo ozbiljan problem.Ja ga nemam,niti sam ga ikad imala,ali moja najbolja prijateljica nažalost ima već hroničnu insomniju.Živi u Beogradu,radi izuzetno stresan posao i već godinama je u potrazi za bilo kakvom vrstom pomoći.Jedina institucija/osoba koju nije posjetila je akupunkturolog.Napominjem da ona spava maksimalno 3,5 sati a sa sedativom 4 sata.Prosto je okopnila sa 50-tak kilograma i pre vremena ostarila u licu..jako je volim i bila bih najsretnija da mogu da joj pomognem.
Ako neko zna bilo šta što bi moglo da pomogne,molim da mi javi.

...samo nesrecne na ovom svijetu, zore docekuju budne.''
Nesanica nije u punom sjaju kad mozes skoknuti u susjednu sobu i tamo povuci flanel preko otkrivenog djeteta ili okrenut pogled sa knjige na nekog ko je mozda i u snu s tobom...to nijesu nesanice , to su budnosti i zivotne podsjetnice da treba biti budan kad svi spavaju,- da bi spavali...

...one druge nesanice necu da iznosim jer su zarazne i jos ih bolujem !

...ako je nesanica ozbiljan problem onda sam ja preozbiljan...
O nesanici ne bih nista jer ne smijem je povecavati...zaspem kad mogu i nikako nije vezano za vrijeme kad treba...san dodje kad on to hoce,- ta samovoljna Neman ...
Ne krivim nikoga za tu Neman, ne krivim ni krivce a kamo li sebe, ja trazim uzroke iza uzroka , pa dje stignem,- nijesam bog-zna daleko stigao ali mi se desi pa po-nekad i ,- zaspim ...

...ako je nesanica ozbiljan problem onda sam ja preozbiljan...
O nesanici ne bih nista jer ne smijem je povecavati...zaspem kad mogu i nikako nije vezano za vrijeme kad treba...san dodje kad on to hoce,- ta samovoljna Neman ...
Ne krivim nikoga za tu Neman, ne krivim ni krivce a kamo li sebe, ja trazim uzroke iza uzroka , pa dje stignem,- nijesam bog-zna daleko stigao ali mi se desi pa po-nekad i ,- zaspim ...

jako lepo rečeno:super:

obrati se lekaru - to nemožeš lečiti sam:lol:
bio sam kod pulmologa i sve je u redu.
IgE 60 , spirometrija normalna . Nema kaslja, nema pistanja , pluca cista ., ali disanje punim plucima je tesko.
Nasli su mi kandidu u zdreli i izlecio sam je .
Ekg je odlican.
Jedino sto moze biti je anksioznost.
Uzrok anksioznosti je moguce taj da sam u Septembru prosle godio napokon uveo ADSL internet i od tada svaki dan nenormalne kolicine vremena provodio za kompjuterom, a uz to sam zatvorena i veoma emotivan osoba.
U Martu sam poceo sa vjezbanjem (zgibovi,trbusnjaci,sklekovi) i mislim da sam prilikom toga nepravilno disao i bas tada sam sebe uzdizao ka nebu, uz to se javila i nesanica, pa osecaj kao da sam pricvrscen za krevet za vreme polu-sna.
Simptomi su otezano disanje, zategnutost vilice i vrata, susenje usta,knedla u grlu, znojenje, a nekad i trnci u nogama i rukama.
Primetio sam da prilikom gledanja filmova simptomi nestaju, a da se prilikom dugotrajnog boravka na kompjuteru pojavljuju .

bio sam kod pulmologa i sve je u redu.
IgE 60 , spirometrija normalna . Nema kaslja, nema pistanja , pluca cista ., ali disanje punim plucima je tesko.
Nasli su mi kandidu u zdreli i izlecio sam je .
Ekg je odlican.
Jedino sto moze biti je anksioznost.
Uzrok anksioznosti je moguce taj da sam u Septembru prosle godio napokon uveo ADSL internet i od tada svaki dan nenormalne kolicine vremena provodio za kompjuterom, a uz to sam zatvorena i veoma emotivan osoba.
U Martu sam poceo sa vjezbanjem (zgibovi,trbusnjaci,sklekovi) i mislim da sam prilikom toga nepravilno disao i bas tada sam sebe uzdizao ka nebu, uz to se javila i nesanica, pa osecaj kao da sam pricvrscen za krevet za vreme polu-sna.
Simptomi su otezano disanje, zategnutost vilice i vrata, susenje usta,knedla u grlu, znojenje, a nekad i trnci u nogama i rukama.
Primetio sam da prilikom gledanja filmova simptomi nestaju, a da se prilikom dugotrajnog boravka na kompjuteru pojavljuju .

onda ti nema leka, kao ni meni:sad2:

Ne pamtim tacno od kad, ali, vec duze vreme imam problem sa spavanjem. Imam 25 godina. Moj problem se sastoji u tome sto kad legnem, gotovo uvek treba da prodje VISE sati dok ne zaspem... Misli koje mi se uvrte u glavu pri gasenju svetla i leganju, je nemoguce objasniti. Pitam se zasto bas tada? Mislim da bih podnela ne znam kakav stres i jos mnogobrojnije obaveze u toku dana, samo da mogu nocu normalno da zaspem. Puuuno radim, konstantno radim, pritom i studiram, na poslu dajem maximum od sebe, isto tako se trudim i na fakultetu. Svaki dan se preumorna vracam kuci. I tada ne spavam. Ne volim i necu popodne da spavam. Cak ni ne odmaram. Obavim rucak i bacim se na knjigu. Predvece vezbam pa ponovo ucim. Ceo dan sam aktivna i fizicki i psihicki se umorim. Nije mi jasno zasto onda ne mogu normalno i lako da zaspem?! I bas svako vece da ne mogu od umora da zaspem, u to prosto ne mogu da poverujem.:dontunderstand: Budim se u 06 30h, lezem u 22 00h s nadom da cu zaspati do 22 30h kako bih odspavala 8h i odmorna otisla na posao, i svaki put nista... Prosle nedelje sam recimo i pod temperaturom bila budna gotovo citavu noc, naredni dan odspavala 6h, dan posle toga 3h... Izgledam sve gore i gore, a sto je najgore, podocnjake kao da sam nacrtala + imam ih od rodjenja :dash: Popijem dve kafe u toku dana, popusim 10ak cigareta u toku dana , trudim se da se hranim sto zdravije, izbegavam uvece da jedem, ne buljim u monitor pred spavanje, prosto ne znam u cemu je problem i sta to sto radim ne radim kako treba. Ne pijem nikakve lekove za spavanje. Ne znam kome da se obratim... Svima je smesno moje nespavanje :besna:

Imam ja pitanje u vezi kognito bihejvterapije....za san...
Shizo bolesnici imaju nezdrav san, to sam video malte ne kod svakog, povrsan, strecaju se i sve mislim da imaju fobije neke...
Ali se ne plase mraka, nego nesto drugo pa to evociraju u snu...ili se plase agresije na njih dok spavaju...

Kako ide ta kognito terapija za san...
Ja znam da higijena i ritam pomazu, ali ne kod shizo bolesnika...nemoguce da toliko razlicitih osoba i kod svih ne pali....inace jedni su suprotno ocekivanom hiperaktivni , a drugi su hipoaktivni , sto je logicno kad ih utepate lekovima za glavu...(ja imao jednom glavobolju , creva mi nisu ravna, 20cm na sat mi je brzina)

A povecan nivo adrenalina ne smanjuje mogucnost za san, to znaju vojnici, oni imaju povecan nivo adrenalina svo vreme straze, ili ustajanje na skok....pa nemaju problema sa spavanjem....

Kafa moze da steti cak i kad nije ranije....to znam iz tudjih iskustava, jednostavno ni slanina nije ranije stetila pa jednom pocne...

Uzroci nesanice (psihijatrijski poremećaji):
- depresija
- manično - depresivna psihoza
- anksioznost
- narcisoidni karakter ličnosti
- šizofrenija

..e ovo mi ljudi stvarno nije baš jasno zašto narcisoidni karakter ličnosti ima nesanicu? z:hm:
..nek to bude podtema
Kako nastaje i zašto nastaje nesanica kod narcisoidnog karaktera ličnosti?
(napomena - nisam našla odgovor u ovim mojim knjižurinama)

narcisoidni karakter uvek misli da nesto propusta (u zivotu, uopste) pa tako i sa spavanjem

Poznato je da od vezbanja se dize adrenalin i organizam se budi. nije preporucljivo da se vezba uvece, ukoliko neko ima problema sa nesanicom. Isto tako, ako ste bili kod zubara i primili ste anesteziju, vrlo je verovatno da celu noc necete spavati, jer u anesteziji ima adrenalina.secam se kada je sestra vadila zub (inace je fenomen sa zubima koji imaju duplo vise korenja nego sto bi trebalo), primila je nekoliko anestezija... Nakon toga dugo nije mogla da spava. Zubar joj je kasnije rekao da je to od anestezije (vec opisah zasto).

Za mene kazu da imam problem jer lako zaspim, - zaspi u pola recenice.... i to svoje! :whistling: :dosadno: (ali uglavnom kada me neko zamara, onda se to desi). U bioskope vise ne idem...:confused:

ili umetnik....

psihicki su najzdraviji oni koji legaju u 22h i ustaju sa prvim petlima, rade od 7h do 15h il od 9 do 17h, nazderu se posle posla ko stoka i lezecki bleje u tv dok opet ne zaspU. nista vazno nisu propustili....

ne znam da li su oni psihicki najzdraviji, ali znam da je najkvalitetniji san i najbolji za organizam i regeneraciju od 18 -23h. kada bismo spavali u to doba, kazu da nam vise nista ne bi trebalo u toku dana, sto se tice dremke i odmora i da je to sasvim dovoljno. Odspavah tako danas, ali cini mi se da me krevet ipak zove.

Back