Da li je "Na Drini ćuprija" zaista tako impresivno delo?

I ja sam je (naravno) pročitao, čak i na engleskom. Znam da mi se svidela, ali evo ničega se ne sećam. Znači, ja ne mogu u ovom trenutku da dam pametan odgovor na svoje pitanje, zato pitam vas.
Meni je bila Ok, nista toliko savrseno. Po meni ako racunas kao obaveznu lektiru je ok, barem je nama to bila al mislim da je bolja opcija da deca imaju 2-3 obavezne lektire a 5-6 po svom izboru. Tako ce vise zavoleti pisanu umetnost. Recimo Kockar od Dostojevskog nije bila obavezna al je daleko bolja od Zlocin I Kazna.

Šta je to što roman "Na Drini Ćuprija" čini monumentalnim, vrednim nobelove nagrade? Ne zaboravimo, radi se o medjunarodnom priznanju.
Koliko svet interesuju zbivanja u kasabi na brdovitom Balkanu?

Da li bi taj roman "prošao" danas, da se sad pojavio?

Мислим да Андрић није добио Нобелову награду за књижевност само због тог романа, већ за целокупан књижевни опус.

Meni je bila Ok, nista toliko savrseno. Po meni ako racunas kao obaveznu lektiru je ok, barem je nama to bila al mislim da je bolja opcija da deca imaju 2-3 obavezne lektire a 5-6 po svom izboru. Tako ce vise zavoleti pisanu umetnost. Recimo Kockar od Dostojevskog nije bila obavezna al je daleko bolja od Zlocin I Kazna.
za lektiru se slažem. Ako je nešto bilo obavezno kao lektira, ja ga GARANT nisam čitao, haha

za lektiru se slažem. Ako je nešto bilo obavezno kao lektira, ja ga GARANT nisam čitao, haha
Naravno, jer mi je bilo tesko da uzmem u ruke knjigu od 300-500str i da citam ako je obavezna dok mi nikada nije bio problem da citam knjige koje imaju tematiku koja me zanima, a ako je bas bas dobra znao sam da je procitam za 2 dana.

Naravno, jer mi je bilo tesko da uzmem u ruke knjigu od 300-500str i da citam ako je obavezna dok mi nikada nije bio problem da citam knjige koje imaju tematiku koja me zanima, a ako je bas bas dobra znao sam da je procitam za 2 dana.
isti slučaj, Rat i Mir sam eskivirao, ali sam zato Vreme Smrti od preko hiljadu strana pročitao za dva dana

Šta je to što roman "Na Drini Ćuprija" čini monumentalnim, vrednim nobelove nagrade? Ne zaboravimo, radi se o medjunarodnom priznanju.
Koliko svet interesuju zbivanja u kasabi na brdovitom Balkanu?

Da li bi taj roman "prošao" danas, da se sad pojavio?
Верујем да јесте.
Али је треба прочитати.

zanimljivo je koliko vanserijskih knjizevnika, dolazi iz Bosne...a jos je zanimljivije da su svi Srbi ili su se deklarisali kao Srbi, sto mu dodje na isto...vjerujem da samo manji broj ljudi zna, koliko je mocan pisac bio jedan Branko Copic, koga svi dozivljavaju kao djecijeg pisca....a on je bio daleko vise od toga, cak je bio razmatran kao kandidat za Nobelovu nagradu...pored Andrica i Copica, tu su jos, naravno, i Mesa Selimovic, Petar Kocic i Jovan Ducic...

Back