Da li je moguce?

Earring

Elita
Banovan
Poruka
21.131
Drage moje,

kopka me jedno pitanje.

Da li je moguce od neprijatelja stvoriti prijatelja?
I ako jeste kako?

Imam situaciju da imam jednu saradnicu koja ima animozitet prema meni i salje mi vrlo provokativne i uvredljive mejlove.
Moje ponasanje je prema njoj potpuno isto kao i prema svima, i ne postoji realan razlog za taj animozitet.
Ono sto ja primecujem je da mene ne voli kao osobu i da u nas profesionalni odnos unosi licne mahom negativne emocije sa svoje strane.

Volela bih to da promenim, ako je moguce, jer ne zelim da radim sa opterecenjem kada saradjujem s njom, to mi stvara nervozu.

Ok, kapiram da ne moze svako da te voli, da mozda svojim pristupom, govorom ili stilom joj se ne dopadam, ali napominjem da ne postoiji nikakav objektivan razlog za animozitet i neprimereno ponasanje s njene strane.

Da li imate kakvu ideju?:think:

Drage moje,

kopka me jedno pitanje.

I ako jeste kako?

Imam situaciju da imam jednu saradnicu koja ima animozitet prema meni i salje mi vrlo provokativne i uvredljive mejlove.
Moje ponasanje je prema njoj potpuno isto kao i prema svima, i ne postoji realan razlog za taj animozitet.
Ono sto ja primecujem je da mene ne voli kao osobu i da u nas profesionalni odnos unosi licne mahom negativne emocije sa svoje strane.

Volela bih to da promenim, ako je moguce, jer ne zelim da radim sa opterecenjem kada saradjujem s njom, to mi stvara nervozu.

Ok, kapiram da ne moze svako da te voli, da mozda svojim pristupom, govorom ili stilom joj se ne dopadam, ali napominjem da ne postoiji nikakav objektivan razlog za animozitet i neprimereno ponasanje s njene strane.

..zashto bi sa njom bila prijatelj? :think:
..vi ste saradnice, imate samo tu dodirnu tachku i ukoliko je
sa profesionalne strane sve korektno odradjeno - vishe ti i ne treba..
..a i tvoje opterecenje treba da se zavrshi na tome da budesh ekstra profesionalna,
kako dotichna ne bi imala realan razlog za netrpeljivost ili prebacivanja..

..ja bih svaki uvredljiv ili provokativni mail rashchistila odmah..
..prvo u chetiri oka, pa pismeno, pa uz naznaku da cesh proslediti svu prepisku vishim instancama ako bude potrebno,
pa na kraju i pred svedocima, ako ne upali sve predhodno..

odgovori joj na mail sa humorom...nesto duhovito, napisi joj pesmicu, posalji smesnu sliku...
izduvace se kao balon ako se predstavis kao neko koga sve to jako zabavlja...
ili kad dodjes na posao, viknes pred svima "gde je mail, sta ti se desilo, zabrinula sam se?" :D
ili pitaj da li hoce da preuzme tvoj deo posla posto joj je ocigledno dosadno...
obrni situaciju u svoju korist...
mislim da je na poslu bolje ovakve stvari resavati bez sefa, dok se jos nije mnogo zakuvalo...

pa da, moze i da je zove u pazovu :lol:

za dramu je uvek potrebno dvoje, ne moze sam covek da bude u drami...cim se jedan izmakne (a humor je najbolji ubica svih drama), ovaj drugi nema sta tu da radi..
pricam iz iskustva...

Drage moje,

kopka me jedno pitanje.

I ako jeste kako?

Pregazi je kolima kada ih kupis

Ali Majo, humor koji si ti opisala je u stvari podjebavanje da prostiš.
Mism nije da osuđujem upotrebu takvih duhovitosti, naprotiv. I sam se trudim koliko je u mojoj moći i koliko talenta imam da takvim humorom objasnim šta sam teo onima koji se ponašaju kao ta koleginica.
Ali se plašim da će koleginica da pobesni, jelte. A to Ljubinki nije cilj.

Ja mogu samo iz sopstvenog iskustva da pokušam da ti pomognem pa možda nešto od toga i uspe.
Kod mene je bila malo gadnija situacija jer je moja pomoćnica bila u pitanju. Užasno netrpeljiva, svađalački nastrojena i apsolutno nezainteresovana da sarađuje.
Ja nikako nisam htela da uvlačim naše nadređene u celu priču, želela sam da sama rešim problem.
Prvo sam pokušala da shvatim šta je boli i otprilike je koren problema bio u tome što sam ja njoj bila šef, a imam niže obrazovanje od nje.
Kada sam to shvatila odvela sam je na razgovor u četiri oka i otvoreno razgovarala sa njom. Objasnila sam joj da svi moraju da krenu od početka, a da se u poslu napreduje samo profesionalnim odnosom i prikazanim rezultatima. Da ima predispoziciju da napreduje daleko više od mene, ali mora to i da zasluži. Mora da izvršava sve zadatke i da se trudi maksimalno. Pri tom ću je ja kao i do sada pohvaliti pred direktorima svaki put kad se ukaže prilika i nikako je neću sputavati. Dala sam joj još neke osnovne savete tipa: proširi rečnik, nauči da se izražavaš, preuzmi na sebe neki ozbiljniji zadatak, pokaži malo više kreativnosti i nemoj samo da se zadovoljavaš izvršavanjem osnovnih poslova jer nisi jedina u firmi sa visokim obrazovanjem i svi drugi će te preskočiti ako ne poradiš na tome.
Posle toga nam se odnos prilično stabilizovao, mogle smo da funkcionišemo što je bio i cilj jer smo bile upućene jedna na drugu.

Ali Majo, humor koji si ti opisala je u stvari podjebavanje da prostiš.
Mism nije da osuđujem upotrebu takvih duhovitosti, naprotiv. I sam se trudim koliko je u mojoj moći i koliko talenta imam da takvim humorom objasnim šta sam teo onima koji se ponašaju kao ta koleginica.
Ali se plašim da će koleginica da pobesni, jelte. A to Ljubinki nije cilj.

ne, ne, ne mislim na podje/bavanje...
sta je definicija pdj/ebavanja :) : mislis da si iznad nekog, da si bolji, da ga ucis pameti samo nemas muda da mu to stvarno i kazes...
to bi napravilo jos gore...

mislim bas na humor...benigni...
humor u smislu da se situacija stavi u potpuno drugi kontekst - da njeni mailovi nisu pretnja nego poziv na obostranu zezanciju...

Ignoriši, uz obavezan osmeh, kao da je sve u najboljem redu. Pri tom, obraćaj joj se s poštovanjem.

Mislim da je ovo najbolji savet. Dva puta sam na poslu bila u takvoj situaciji, i oba puta sam se pravila da ne primećujem, i bila izuzetno fina i puna poštovanja. To ih je prvo zbunilo - tačno sam videla - a posle (ne odmah) su i one počele da se ponašaju profesionalno.

Drage moje,

kopka me jedno pitanje.

I ako jeste kako?

dobro...ne dopadas joj se...i sta sad?
to si jednostavno ti...postoje ljudi kojima se dopadas i kojima se ne dopadas kao u ovom slucaju..
ako joj nisi nista uradila ili ako je nisi uvredila sta te briga sto te ne "mirise"..
pa nisi ti duzna da se nekom dopadnes..ok..znam da je malo neprijatno raditi u takvom okruzenju ali nemoj da dozvolis da te provocira...lepo pitaj zenu u cemu je njen problem...ne znam...ja to sve "po kratkom postupku"..

ne, ne, ne mislim na podje/bavanje...
sta je definicija pdj/ebavanja :) : mislis da si iznad nekog, da si bolji, da ga ucis pameti samo nemas muda da mu to stvarno i kazes...
to bi napravilo jos gore...

mislim bas na humor...benigni...
humor u smislu da se situacija stavi u potpuno drugi kontekst - da njeni mailovi nisu pretnja nego poziv na obostranu zezanciju...

Pa okej ako si tako mislila, samo se plašim da takva osoba ne bi shvatila kao dobronamernu šalu ako se ova pred svima prodere gde je mejl, ili ako bi joj ponudila da radi njen posao pošto već vidi da joj je dosadno.
Štajaznam, možda sve zavisi od interpretacije.

odgovori joj na mail sa humorom...nesto duhovito, napisi joj pesmicu, posalji smesnu sliku...
izduvace se kao balon ako se predstavis kao neko koga sve to jako zabavlja...
ili kad dodjes na posao, viknes pred svima "gde je mail, sta ti se desilo, zabrinula sam se?" :D
ili pitaj da li hoce da preuzme tvoj deo posla posto joj je ocigledno dosadno...
obrni situaciju u svoju korist...
mislim da je na poslu bolje ovakve stvari resavati bez sefa, dok se jos nije mnogo zakuvalo...

volim i ja da se zahebavam i to podosta, ali ovde je u pitanju posao. i sta? posalje joj takav neki odgovor i ova ode kod sefa. a ne, ovo mora da resava drugacije. ovo sto je novembar predlozila je sasvim ok.
mislim da bi ova druga jedva cekala da nastavi sa prepucavanjem tj. da dobije neki povod.

Koliko si sigurna da nema razlog ili da neko drugi nije
stvorio taj razlog..jer njeno ponasanje prema tebi nije bez
osnova osim ako nije patologija u pitanju pa se fokusirala na tebe
ja bih u svakom slucaju..porazgovarala sa njom..i pitala o cemu se radi..
a onda donela odluku

Drage moje,

kopka me jedno pitanje.

I ako jeste kako?

a sta pise u tim mejlovima?

Back