Da li je moguća "krađa identiteta" uz pomoć izvoda iz matične knjige rođenih?

Nenad993

Početnik
Poruka
2
Evo slušam na vestima na tv-u i na internetu ovaj falsifikovao ličnu kartu onom, ukrao identited, naređao mu neke dugove itd. to već znate. I ja se trudim da nikom ne dajem lične, ali sada se ispostavilo da moram nekom da dam izvod iz matične knjige rođenih (ne bih da ulazim u detalje, samo mogu da kažem da nemam 100% poverenja u osobu nego 90%). I mene sad zanima da li ta osoba može da zloupotrebi izvod iz matične knjige rođenih, i da ukrade identitet, kao sa ličnom kartom?

Imam razloge zbog kojih sumljam da može, kao npr: Izvod iz matične knjige rođenih sadrži moje podatke i između ostalog JMBG...

Ali imam i razloga da NE MOŽE da se ukrade identitet, a ti razlozi su npr: Izvod iz matične knjige rođenih NE sadrži "Reg.Br. xxxxxxxxx" a na poleđini lične karte se nalaze još neki brojevi tj. neki roj iznad jmbg-a i jos neki brojevi i slova na dnu pored biometrijskih podataka... Drugim rečima lična karta sadrži više podataka.

Takođe mi se nameće pitanje, koje može da pomogne u odgovoru na originalno pitanje, a to je: "Da li je dovoljan samo jmbg za zloupotrebu ili su potrebni još neki podaci sa lične karte da bi došlo do zloupotrebe? A koji se ne nalaze na izvodu iz matične knjige rođenih."

Unapred hvala na odgovoru.z:)

Čekaj, rekao sam da je u izvodu iz matične knjige rođenih samo jmbg od "bitnih" podataka, broj lične karte se ne nalazi tu.
Broj lične karete ne može svako da mi vidi jer nikom ne pokazujem ličnu kartu.
Kako onda može da se zloupotrebi izvod iz matične knjige rođeni (ako nema broja lične karte)?
I šta si misliš pod
to je super ja bih to radio
?

sad kad vadis "novu plasticnu kartu" dajes otisak palca tj skeniraju ga
ako je mup umrezen i neko pokusa da izvadi licnu kartu na tvoje ime trebalo bi da im izadje red flag jer se otisci ne podudaraju
to vazi ako je idealno

u policiji sam vadio onu potvrdu da sam neosudjivan ili krivicno gonjen
radnice su uizele podatke zavele u knjigu dosao sam posle par dana popotvrdu i to je
od tehnike u prostoriji najnaprednije tehnika je bilo kuvalo i kasetofon iz 90tih
jednostavno im ne verujem

Back