Da li je moderno i neophodno nositi krzno ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja imam bundu od prevrnute jagnjeće kože sa okovratnikom od lisice. Meni lično ne smeta, mada vodim računa kad treba da upoznam nove ljude i td da ne idem baš odmah u bundi jer ima svakavih zaluđenika i neka cepidlaka može da se oseti povređeno i da stekne pogrešan utisak o meni na prvu loptu.

Naravno da se ODMAH uoči razlika, naročito sa ovim veštačkim krznima u Srbiji. Prosto, veštačko krzno izgleda kao da si obukao jamboliju... Nošenje jambolije i pored svih drugih materjala za kapute i jakne, može da se objasni time da osoba koja nosi imitaciju ili nema dovoljno herca da ponese pravo krzno, ili nema dovoljno para.

Inače me nerviraju dupli aršini. Većina tih koji protestvuju zbog krzna nose kožne cipele.
Po meni, ako imaš nešto protiv krzna, treba da budeš dosledan pa da ne nosiš ni kožnu tašnu, novčanik, kaiš, cipele. Naročito cipele su bolna tema pošto od skaja ne mogu da se naprave a da se noga u njima oseća isto kao u koži i kod cipela skoro svi ti dušebrižnici padaju na ispitu. Da ne pričam što bi po toj logici trebalo da budeš i vegeterijanac pošto se životinje ubijaju i za jelo. Hvala na pitanju, ja jedem meso a jagnjetina mi je omiljena.

Inače, ovo jagnje u mojoj bundi je prethnodno dugo vremena jelo na račun nekog dekice sa planine, da bi onda i samo bilo pojedeno. Da mu koža nije otišla u moju bundu, bila bi oguljena i bačena gde bi se ucrvljala i istrulela. Ili vi mislite da se jagnjići jedu sa sve kožom?!

Ovi filmovi sa načinima ubijanja životinja i td su smišljena passe propaganda da bi se šokirala publika. Lljudi te životinje prethodno hrane i čuvaju u tu neku svrhu - dakle oni su im najpre omogućili život. Zašto ljudi inače imaju običaj da čuvaju i pripitomljuju životinje, mislim da nema potrebe raspravljati o tome... Ne predlažu valjda ovi dušebrižnici da se vratimo milion godina unazad i da batalimo tu granu privrede?!?!

Sve u svemu, ako nećeš da učestvuješ u ubijanju novih životinja a nosi ti se krzno, mislim da je bolje (a i jeftinije) kupiti polovno ali pravo krzno nego neku tamo jamboliju.

A ako je nekom cilj u životu da drugima soli pamet i nabija osećaj krivice, nek bude dosledan pa nosi plastične cipele i postane vegetarijanac. U tom slučaju, možemo da popričamo o tome koji su prikriveni motivi zašto pojedinci mrze one koji nose pravo krzno, pravo zlato, prave parfeme, pravi Luj Viton i td.

Poslednja izmena:
Sve to stoji i 100% si u pravu. To zaista jesu dvostruki arsini i mom slucaju, priznajem, posto nosim kozne cipele i jedem meso. Nego jednostavno me nerviraju te bundetine, kao da si mrtvu zivotinju navalio sebi na ledja. Nisam nikakva preterani dusebriznik, jednostavno mi se ne svidja. Na stranu to sto za jednu bundu od npr. lisice treba da se odere nekoliko desetina lisica.

Sve to stoji i 100% si u pravu. To zaista jesu dvostruki arsini i mom slucaju, priznajem, posto nosim kozne cipele i jedem meso. Nego jednostavno me nerviraju te bundetine, kao da si mrtvu zivotinju navalio sebi na ledja. Nisam nikakva preterani dusebriznik, jednostavno mi se ne svidja. Na stranu to sto za jednu bundu od npr. lisice treba da se odere nekoliko desetina lisica.

...i pre svega pljune debela kinta. A to ce biti pre svega ono zbog cega se ti nerviras. z;)

Једем месо, носим кожне ципеле, јагњићи, говеда и свиње су свакако узгојени ради људских потреба, али носити на себи бунду од лисице или медведа је по мени одвратно, неко је морао да оде у станиште тих животиња, да елиминише животиње које се саме о себи старају и живе у својим стаништима, а све то само да би неко лечио своје комплексе..

S06, razumem.

Tebi se ustvari ne sviđa estetski kako izgledaju bunde, tj. krzno. To je već druga stvar. Meni se recimo sviđaju one jagnjeće bunda-jakne u sedamdesete fazonu i u trenutku kad sam sebi mogla da priuštim, priuštila sam...

Ali ti onda ni ne spadaš u kategoriju zagriženih mrzitelja kože.
Ja recimo nikada ne bih obukla ove sad moderne štikle na platformu u kojima noga izgleda ko papak a žena kao kraljica noći. Ako se nekome sviđa i stoji mu, ok, neću ga polivati farbom... To ti je valjda ista kategorija...

A ha ha, u pravu si. Zamislila sam kad bi sve sto mi se nesvidja, a vidim na ulici polivala farbom..... u svakom slucaju razumele smo se. O tim cipelama na platformu ne moram ni da trosim reci, grozne su mi.
U svakom slucaju nisam zagrizeni mrzitelj koze, ali ne volim ni kozne jakne, a bunde me asociraju na mrtvu zivotinju.....

Vegan sam. Ne nosim kozu (uopste), krzno, ne koristim kozmetiku koja nije cruelty free. Uzgajanje zivotinje da bi se onda zive odrale da bi se kompleksasi sepurili okolo i dokazali kako imaju love pa nose praaavo krzno, jelte, su mi odvratni i gade mi se. I otkud vam to da aktivisti nose kozne cipele?! Jeste li ih opipali pa znate? Svasta cu ovde procitati. Nosim kvalitetnu obucu za koju nije morala da umre ni jedna zivotinja. Ne poznajem ni jednog vegana koji je licemer (tipa zao mu zivotinja, a nosi kozu i krzno) ne znam gde ih vi nalazite ili samo izmisljate kako bi sebe utesili?
Pa sta ako sam zivotinji prethodno dala zivot? Znaci da sam imam pravo da je mucim i cerecim i nanosim joj patnju? Kakvi su to ljudi boze moj? I sve vi koji nosite kozu i krzno, a muka vam je od video klipova i slika koje predstavljaju istinu o tome pokrite se usima jer ste sramota i nista drugo!

Vegan sam. Ne nosim kozu (uopste), krzno, ne koristim kozmetiku koja nije cruelty free. Uzgajanje zivotinje da bi se onda zive odrale da bi se kompleksasi sepurili okolo i dokazali kako imaju love pa nose praaavo krzno, jelte, su mi odvratni i gade mi se. I otkud vam to da aktivisti nose kozne cipele?! Jeste li ih opipali pa znate? Svasta cu ovde procitati. Nosim kvalitetnu obucu za koju nije morala da umre ni jedna zivotinja. Ne poznajem ni jednog vegana koji je licemer (tipa zao mu zivotinja, a nosi kozu i krzno) ne znam gde ih vi nalazite ili samo izmisljate kako bi sebe utesili?
Pa sta ako sam zivotinji prethodno dala zivot? Znaci da sam imam pravo da je mucim i cerecim i nanosim joj patnju? Kakvi su to ljudi boze moj? I sve vi koji nosite kozu i krzno, a muka vam je od video klipova i slika koje predstavljaju istinu o tome pokrite se usima jer ste sramota i nista drugo!

Moderna si skroz. :zroll:

Pa dobro, svaka čast tebi ako si vegan i ako si stvarno dosledna u tome da ne radiš ništa što na bilo kakav način ugrožava životinje. Velika većina nisu toliko dosledni, ne nose krzno i osuđuju one koji nose, a nose kožne cipele, ili jedu meso, i ovde je bilo reči o toj većini. Ja sam se, baš čini mi se ogradila za vegetarijance..

U svakom slučaju, sama si htela da budeš vegan i to je tvoj izbor. Pomalo mazohistički ako mene pitaš, ali to je već tvoja stvar.
Ono što mene brine u tvojim stavovima je to što osuđuješ druge ljude koji nemaju isti pogled na svet (u ovom slučaju životinje) kao ti.

Šta tebi daje za pravo da drugima namećeš svoje poglede na svet i svoje izbore kao jedine ispravne, a da pritom osuđuješ izbore drugih ljudi, koji, složićeš se, takođe imaju prava na svoj izbor? Ovo bi trebalo da bude slobodan svet. Ja nešto ne videh da ljudi koji jedu meso i nose kožne jakne osuđuju vegetarijance i guraju im hamburgere u usta. Važi samo u obrnutom smeru. Zašto?

Ovo poslednje pitanje da li ima smisla hraniti životinje da bi se iste ubijale zarad krzna, mesa, kože, kostiju i td, dovodi u pitanje svrhu, humanost i cilj postojanja stočarstva i lova i ribolova kao grana privrede, a samim tim i sve što su nas o istima učili u školama, i jedno ministarstvo i jedan fakultet tako da teško da mogu bilo šta da odgovorim a da ne zvuči neozbiljno.

Ne znam, draga, ja pokušavam da razumem te ekstremne "ljubitelje" životinja, ali to što nisam preistorijski čovek me suviše ometa u razumevanju. Šta bi bilo kad bismo ukinuli stočarstvo, lov i ribolov, to mi je previše apstraktna tema, više za filozofe nego za obične ljubitelje mode.

(a pošto je ovde pdf moda, čisto da dodam - Veeeruj mi, vidi se koje cipele su skaj a koje koža. I ako se ne vidi sa strane, oseti se kad ih nosiš ceo dan. Možda ti nikada nisi nosila kožne cipele pa ne osećaš razliku, ja imam cipela svakakvih pa znam)

Poslednja izmena:
Pa dobro, svaka čast tebi ako si vegan i ako si stvarno dosledna u tome da ne radiš ništa što na bilo kakav način ugrožava životinje. Velika većina nisu toliko dosledni, ne nose krzno i osuđuju one koji nose, a nose kožne cipele, ili jedu meso, i ovde je bilo reči o toj većini. Ja sam se, baš čini mi se ogradila za vegetarijance..

U svakom slučaju, sama si htela da budeš vegan i to je tvoj izbor. Pomalo mazohistički ako mene pitaš, ali to je već tvoja stvar.
Ono što mene brine u tvojim stavovima je to što osuđuješ druge ljude koji nemaju isti pogled na svet (u ovom slučaju životinje) kao ti.

Šta tebi daje za pravo da drugima namećeš svoje poglede na svet i svoje izbore kao jedine ispravne, a da pritom osuđuješ izbore drugih ljudi, koji, složićeš se, takođe imaju prava na svoj izbor? Ovo bi trebalo da bude slobodan svet. Ja nešto ne videh da ljudi koji jedu meso i nose kožne jakne osuđuju vegetarijance i guraju im hamburgere u usta. Važi samo u obrnutom smeru. Zašto?

Sta znaci to "namecem"? Kako ja mogu nekome nesto da namecem? Ti si se lepo izjasnila da te boli uvo za zivotinje, ja sam iznela svoj stav i to je to. Koliko je mazohisticki to sto ja vodim zdrav zivot i osecam se bolje nego kada sam jela leseve zivotinja (a pri tom mi je i savest cista) ovde je upitno...A vidim da smo mi vegetarijanci prozivani sektom, a ne lesojedi. Dakle, ti imas pravo da kazes da te bas briga sto neduzna bica bivaju mucena, odrana ziva, a ja imam isto tako slobodu (sama si rekla da je ovo slobodan svet) da se izjasnim da bezdusni ljudi u meni izazivaju odvratnost. Eto, ti lepo ostani to sto jesi, ja cu ono sto jesam i svi srecni na forumu...

Ovo poslednje pitanje da li ima smisla hraniti životinje da bi se iste ubijale zarad krzna, mesa, kože, kostiju i td, dovodi u pitanje svrhu, humanost i cilj postojanja stočarstva i lova i ribolova kao grana privrede, a samim tim i sve što su nas o istima učili u školama, i jedno ministarstvo i jedan fakultet tako da teško da mogu bilo šta da odgovorim a da ne zvuči neozbiljno.

Ne znam, draga, ja pokušavam da razumem te ekstremne "ljubitelje" životinja, ali to što nisam preistorijski čovek me suviše ometa u razumevanju. Šta bi bilo kad bismo ukinuli stočarstvo, lov i ribolov, to mi je previše apstraktna tema, više za filozofe nego za obične ljubitelje mode.

(a pošto je ovde pdf moda, čisto da dodam - Veeeruj mi, vidi se koje cipele su skaj a koje koža. I ako se ne vidi sa strane, oseti se kad ih nosiš ceo dan. Možda ti nikada nisi nosila kožne cipele pa ne osećaš razliku, ja imam cipela svakakvih pa znam)

Za mene je mazohizam da se cela Srbija hrani na junk-food i pekarama. Znaju da je lose, a opet jedu.
Ovo je forum gde ljudi iznose svoje stavove, ja isto osudjujem sve koji nose krzno i kozu, To je moj stav i moje pravo. Ako je nesto problem u mom izlaganju tu je moderator.
U skolama ono sto se ucilo pre samo deset godina vise ne postoji. Da li si cula za izvesta UN, da je industrija mesa najveci zagadjivac planete i da je opasnija od Osame Bin Ladena, da se vec godinama vodi kampanja ponedeljak bez mesa ?
Da li znas ko je glavni uzrocnik globalnog zagrevanja, samo jedan dan lu nedelji ljudi da ne jedu meso planeta bi procvetala.
Kakva je razlika ako nosis ceo dan cipele od koze ili od skaja ? Neces dobiti ravne tabane ili neki poremecaj stopala ako nosis cipele od skaja !

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back