Da li je ljudska zloba, odraz nemoći?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sve što si napisao je neka nova tema.
Oto Vajninger je bio genije, a sad koja "institucija" ga je proglasila genijem, ne verujem da je ijedna.
Ne možemo govoriti o današnjem IQ i o genijalnosti jednog Vajningera, Getea, Mocarta. Najkraće.
Mozemo...
To je upravo ono sto mozemo..
Uzmi mocarta, tip je genije muzike, ja volim njegovu muziku , ima dela gde se vidi koliko je to kombinatorno i talentovano , ali to apsolutno ne znaci nista da ga pitas o svesti i odnosima u prirodi, svetu , ljudima...
Tip je bio dete....blentav...

Gete, divan organizator, nacionalno obojen ali i gradjanske orjentacije..ali to ne znaci da ga mozes tretirati kao inteligentnog za ovakva pitanja i debate..

Ne znam o Vajnengeru nista..
Ali eto nudim Teslu....Tip je znatizeljan, interaktivan, kombinatorika velika, sujetan prilicno , tvrdoglav, uzasan izbor ako ces da ga konsultujes , pitas za pitanja ljudskih ili drustvenih odnosa...trupac, glupak....nije cak ni naivac...

Zato je mozda bolji termin za takve ljude kreativac....ali narod voli rec genije...
Pri tome se upravo ushicenost koristi kao kriterijum za oznaku genija...

Mozemo...
Uzmi mocarta, tip je genije muzike, ja volim njegovu muziku , ima dela gde se vidi koliko je to kombinatorno i talentovano , ali to apsolutno ne znaci nista da ga pitas o svesti i odnosima u prirodi, svetu , ljudima...

Gete, divan organizator, nacionalno obojen ali i gradjanske orjentacije..ali to ne znaci da ga mozes tretirati kao inteligentnog za ovakva pitanja i debate..

Ali eto nudim Teslu....Tip je znatizeljan, interaktivan, kombinatorika velika, sujetan prilicno , tvrdoglav, uzasan izbor ako ces da ga konsultujes , pitas za pitanja ljudskih ili drustvenih odnosa...trupac, glupak....nije cak ni naivac...

Zato je mozda bolji termin za takve ljude kreativac....ali narod voli rec genije...
Gete je jednom prilikom gurnuo Šopenhauera niz stepenice :lol: Tako da si možda u pravu, kreativan u jednoj oblasti ne znači automatski visok IQ, EQ i genijalnost.
Ok.
Nudim Leonarda. Umetnik i vojni inovator. Sa smislom za humor. Zanimljiv si sagovornik. Igramo šah sa ljudima.

Gete je jednom prilikom gurnuo Šopenhauera niz stepenice :lol: Tako da si možda u pravu, kreativan u jednoj oblasti ne znači automatski visok IQ, EQ i genijalnost.
Ok.
Nudim Leonarda. Umetnik i vojni inovator. Sa smislom za humor. Zanimljiv si sagovornik. Igramo šah sa ljudima.
sto njega?
zar nije bolji mikelandjelo?

sve suprotno od njega
iskren umetnik do koske
a i nije bio pripadnik tajnog drustva

istorija je puna takvih primera gde je uvek neki dualitet.
u umetnost pogotovo.

Ok.
Postoji niz ljudi koji su kao Leonardo da vinci , ima ih najmanje 10, ciste kopije Leonarda, samo sto nisu slikali.
Sveznalice, inventori za razne stvari , primecivali totalne nebuloze svog vremena, pitas se sta je coveka inspirisalo da cacka bas to mesto...ali ima sigurno nesto totalno zdravorazumsko..
To jesu zdravorazumski inovatori...i ako ih cacnes dobices vrlo pristojne teorije o ljudima, drustvu i svemu , naravno bez svih danasnjih znanja, ali neke stvari mozda i blize istini nego sto je moguce iz danasnjeg zabludelog okruzenja, previshe shuma , buke...

Npr ja sam lakse otkrivao nove odnose, lakse objasnjavao dok nisu bila vremena svaki seljak moze da misli i razmislja....Ta sloboda nabedjivanja i koriscenja umesto 10 000 mozgova Srbije odjednom imas 4 miliona mozgova, nije donela unapredjenje nego unazadnjavanje jer je ogromna buka....pa devijacija znacenja pojmova i reci , na kraju imas ljude koji se oznacavaju genijalcima, a nemaju recnik , pojmovnik, i pitas se onda sta je genijalno to kod njih , i vidis ili povezanost ili neko ushicenje danasnjih trend setera.

Leonardo i takvi zdravorazumski ljudi mogu da budu neusmereni i onda nemaju specijalnost , tj nemaju znanja a odredjene oblasti ali su potencijali i ono sto je najblize pojmu genije...Kazem ima ih bukvalno su kopije Leonarda Da Vincija...bez slikarskog dela...
Svi oni imaju te razbibrige, tj aktivan odmor, pisu pesme, slikaju i slicno , ali to im nije opsesija, niti zanimacija nego hobi...

Mozemo...

genija odmah prepoznas
kreativca osetis
ushicenost sa tim nema veze

genija obicno, ali nije pravilo, kako tako razumeju svi drustveni stalezi
jer genije u svojoj genijalnosti da u svom stvaralstvu za svakoga ponesto
to su poceli sredinom proslog veka hostapleri umetnici da zloupotrebljavaju
pa je bio red jednog, red drugog i svako je to pakovao u lepsi ili ruzniji omot

danas je tesko raspoznati neciju genijalnost jer je sve podloznu padu
a omasovljenje tzv kulture umesto da da nesto bogatije i raskosnije
daje samo prosecno... net je inace nesto najgore sto je covecanstvu dato

Ja sam mnogo obazriviji po procenama genijalnosti i inteligencije..
A cak sam razvijao sistem prepoznavanja IQ koji je veci od tvog licnog...cilj je ukloniti ogranicenja licnog posmatranja pri odredjivanju inteligencije...

Zato je kod mene bas tesko proci kao inteligentna osoba dok ne postavim par pitanja...
A koji ce rezultat dati zavisi koji mu je fond znanja i vestina....
Ne moze dati zavidan rezultat ako je tek poceo da mucka neke informacije i iskustva iz neke oblasti...

Ja sam mnogo obazriviji po procenama genijalnosti i inteligencije..
A cak sam razvijao sistem prepoznavanja IQ koji je veci od tvog licnog...cilj je ukloniti ogranicenja licnog posmatranja pri odredjivanju inteligencije...

Zato je kod mene bas tesko proci kao inteligentna osoba dok ne postavim par pitanja...
A koji ce rezultat dati zavisi koji mu je fond znanja i vestina....
Ne moze dati zavidan rezultat ako je tek poceo da mucka neke informacije i iskustva iz neke oblasti...
Rigorozan si prema ženama. Nemaš isti kriterijum. A one ako i imaju znanje, retko imaju veštine...a ako se nađe neka da se napne iz petnih žila za par sati razgovora, neće imati inspiraciju sutra.
Ne pričam napamet, čitao sam neke debate u kojima se vidi da si ti uložio 1% truda a ona 100%, i to je u redu da je bez generalizacije, na primer ta tvoja trenutna sagovornica kaže nešto netačno i ti na to odgovoriš "Kako su se žene sad obrukale".

Postoji niz ljudi koji su kao Leonardo da vinci , ima ih najmanje 10, ciste kopije Leonarda, samo sto nisu slikali.
Sveznalice, inventori za razne stvari , primecivali totalne nebuloze svog vremena, pitas se sta je coveka inspirisalo da cacka bas to mesto...ali ima sigurno nesto totalno zdravorazumsko..
To jesu zdravorazumski inovatori...i ako ih cacnes dobices vrlo pristojne teorije o ljudima, drustvu i svemu , naravno bez svih danasnjih znanja, ali neke stvari mozda i blize istini nego sto je moguce iz danasnjeg zabludelog okruzenja, previshe shuma , buke...

Npr ja sam lakse otkrivao nove odnose, lakse objasnjavao dok nisu bila vremena svaki seljak moze da misli i razmislja....Ta sloboda nabedjivanja i koriscenja umesto 10 000 mozgova Srbije odjednom imas 4 miliona mozgova, nije donela unapredjenje nego unazadnjavanje jer je ogromna buka....pa devijacija znacenja pojmova i reci , na kraju imas ljude koji se oznacavaju genijalcima, a nemaju recnik , pojmovnik, i pitas se onda sta je genijalno to kod njih , i vidis ili povezanost ili neko ushicenje danasnjih trend setera.

Leonardo i takvi zdravorazumski ljudi mogu da budu neusmereni i onda nemaju specijalnost , tj nemaju znanja a odredjene oblasti ali su potencijali i ono sto je najblize pojmu genije...Kazem ima ih bukvalno su kopije Leonarda Da Vincija...bez slikarskog dela...
Svi oni imaju te razbibrige, tj aktivan odmor, pisu pesme, slikaju i slicno , ali to im nije opsesija, niti zanimacija nego hobi...
Gužva. Neprimećen u masi. Ali to bi trebalo da bude podsticaj, hajde danas budi genije, hajde danas izmisli nešto što će privući pažnju...
I konkretno kad pomenu slikarstvo, i to ljudi znaju, u doba Leonarda nisu bili u prilici ni da pokušaju, u redu, slažem se.

Ali ne pravim ja razliku u polu , to proizilazi iz razlicitih ocekivanja samih zena, ili razlicitih podrazumevanih vestina.

Moje usmerenje je da ne zelim da pravim razliku izmedju polova, uopste me ne interesuje koji je pol, ali ako me nateraju , onda prelazim u razdvajanje polova...
Npr otvoreno kazem da drugacije tretiram zenske djake od muskih, muskima se prikazujem kao stariji brat, a devojkama kao figura oca...jer je to psihologija uzrasta 1 razred srednje skole...

Ali kod ocene, to nema uticaja, vec nesto drugo..

Ili na poslu koji nije pedagoski , tu onda bas nema nikakve razlike, tj pitam i muskarca i zene da li im treba fizicka pomoc, to obavezno , a niko drugi to ne pita...ja pitam..znaci kod mene nema veze sto je za ostale neko konj od 120kg i moze biku rep da iscupa, ja ga uredno pitam da li se oseca da moze fizicki to da odradi...isto kao da ima 40 kg i dusha mu u nosi...

To bi se ukratko zvalo adekatan odgovor , zene se skoro uvek drze zenskog korpusa, to povlaci sa moje strane isto ponasanje kao prema demonstrantima.
Pitaju me demonstranti , nauceni da pitaju , kako to da oni ne mogu da prodju u svojoj zemlji u svom gradu....gde hoce...
Odmah jasno kazem, mozete, spusti transparente, umesto demonstranta postani gradjanin i automatski mozes da prodjes svuda gde moze gradjanin, uzmi transparent, pocni da demonstriras i automatski vazi ogranicenje kretanja koje vazi za demonstrante...
1 sekunda razlike...
A nisam policajac, cisto obezbedjenje...ne vidim problem u tome da demonstranti dizu bunu ispred banke, a da musterije traze da udju u banku i svako ima svoje...niti imam problem da demonstranti blokiraju ulaz u banku...pravo na demonstracije...
Imam problem ako hoce da se krecu kao da su gradjani , a demonstranti su...tj da em budu zene, a muskarci dzentlmeni , a istovremeno da budemo ravnopravni i jednaki..
To ne moze...cim koristis protokol za povlascene, gubis status ravnopravnog....

Gužva. Neprimećen u masi. Ali to bi trebalo da bude podsticaj, hajde danas budi genije, hajde danas izmisli nešto što će privući pažnju...
I konkretno kad pomenu slikarstvo, i to ljudi znaju, u doba Leonarda nisu bili u prilici ni da pokušaju, u redu, slažem se.
Ne pogresno ti tumacenje, guzva ne znaci veca konkurencija, nego ogroman broj u ziriju...

Ako pogledas pazljivo , nacin na koji i dubina reagovanja glupih ljudi..
Oni ne razmisljaju o problemu koji imaju nego prvo sto urade je naprave fantaziju o resenju problema..

Oni to zovu vizualizacija, ali tako rade, jer nemaju mogucnost logickog razmisljanja nego emotivnog razmisljanja, i onda to rade preko tih fantazija...

Npr, previse je komplikovano da se ljudi koji protestvuju protiv zagadjenja vazduha obrazuju sta tacno donosi resenje njihovog problema, pa onda nastupa vizualizacija i fantazija da se sve pretvori u poljoprivredu i led panele..
Vizualizacija im je jasna jer solarni panel ne proizvodi dim osim ako je fabrika u komsiluku...

Zloba je jedan slican koncept...tj fantazira se dobit a lesevi se ne primecuju....oni su posledica da kad tupadzija uradi glup korak, okolina ne gleda pasivno nego reaguje, a onda on to shvati kao napad....

Ima jedan trik...
Pitali ljude da su dosli marsovci i poceli da nam otimaju izvore , reke , nalazista uglja i rude,posekli sume, sta bi trebalo da radimo,...
Svi odgovorili da najurimo gamad, i unistimo ih...

A da dodju kapitalisti i to isto urade...
Svi odgovaraju, pa drzava to treba da resi , to su ipak nasi , ljudi...

Glupi ljudi generalno precenjuju svoje sposobnosti. To generalno koriste poslodavci da ih stimulisu. Nije recimo magacioner nego trgovac,
nije portir nego obezbedjenje i slicno...
Hahaha to sam ja napisao 2018.
Nešto sam rekao u smislu: "Idem da obiđem objekat sa onom lampom, posle treba nešto i da obrišem i počistim, portir sam ali jbg lepše zvuči "Obezbeđenje" :lol:

(To je bilo nešto privremeno, ali noćni čistač sa pendrekom :rotf: )

Nzm zašto mi smešno sad.

Nije nego odraz moći

Samo nemoćan mora da bude prema svima kulturan i pristojan, da ne prekrši konvencije izražavanja i ophođenja, i naruši svoj mukom izmučen status kvo koji bi izgubio za dva minuta kad bi imao mrvu autentičnosti u sebi

Onaj koji nema te brige, radi i govori šta misli. A da li ima neki unutrašnji osećaj morala koji ga sprečava da vređa i povređuje ljude je skroz drugo pitanje

Zloba je posledica nenaučenog, ili lakšeg izbora...može da se kaže i nemoći ali je to obično u manjini.
Ako te ja naučim da je 2 plus 2 jednako 4, i kažem ti da ako kažeš svima da je ipak 3 jer ćeš imati benefite, pričaćeš svima da je 3....
Ako te naučim da je 2 plus 2 jednako 3 (jer ni sam neznam da je 4,ali sam ubedjen) eto ti posledica nenaučenog...to je na nekom jednostavnom pogledu, naravno situacije su bezbroj van matematike.
Da, posledica i neznanja i pogresno naucenog...

Nije nego odraz moći

Samo nemoćan mora da bude prema svima kulturan i pristojan, da ne prekrši konvencije izražavanja i ophođenja, i naruši svoj mukom izmučen status kvo koji bi izgubio za dva minuta kad bi imao mrvu autentičnosti u sebi

Onaj koji nema te brige, radi i govori šta misli. A da li ima neki unutrašnji osećaj morala koji ga sprečava da vređa i povređuje ljude je skroz drugo pitanje
Bas suprotno tome.
Oni misle da je odraz moci zato i jesu zli ali je u stvari odraz nemoci.

Мени је фасцинантно како људи гледају туђе животе или туђи рад који је бољи од њиховог и онд ауместо да се сами више труде , они смишљају смицалице и праве драме , воде аброве ...невероватно ..Против тога не може да се бори , не можеш ништа да урадиш , то ја мислим , али мораш пронађи начин да од тога заштитиш себе ..то је лако ако иза себе имаш чврсту и јаку породицу , имаш своју базу у коју се вратиш да се напијше том позитивом ,а ли ако то немаш , онда си наебао .

Back