Da li je ljubav dovoljna za uspešnu vezu?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.905
LJUBAV.jpg

Važna napomena: Na ovoj temi ne pišemo o seksu, iako je on jedan od elemenata uspešne veze. Zato vas molim da ne spamujete. Pišemo iz ugla psihologije.

Ljubav je najlepše i najpozitivnije osećanje. Ljubav je osnova svake emotivne veze. Ali, sama po sebi, ljubav nije dovoljna za uspešnu vezu.
Da bi veza bila stabilna i dugotrajna potrebno je međusobno razumevanje, poštovanje, emocionalna zrelost.

Komunikacija je neophodna kada dođe do nesuglasica u vezi. Parovi moraju da razgovaraju, ali sa empatijom, aktivnim slušanjem. Važna je i aserativnost tokom razgovora.

Ljubav može da bude jaka, ali ako partneri imaju nezdravi stil privrženosti ( anksiozni, izbegavajući ) javlja se nesigurnost i ljubomora.
Emocionalna inteligencija pomaže u prepoznavanju i regulisanju emocija, što doprinosi stabilnosti odnosa.

Da bi ljubav opstala potrebna je kompatibilnost vrednosti i životnih ciljeva.
  • Ljubav može učiniti da se osećamo povezano, ali ako partneri imaju suprotne životne ciljeve (npr. različite poglede na brak, decu, karijeru), to može stvoriti dugoročne probleme.
  • Slične vrednosti i vizija budućnosti povećavaju šanse za uspešnu vezu.

Koji su još uslovi potrebni kako bi emotivna veza bila stabilna?

Foto: Unsplash.com

Imala sam lepu i stabilnu vezu. Pored ljubavi, moj partner je bio moj najbolji prijatelj, i neko na čijem sam ramenu plakala kada mi je bilo teško.

Razmenjivali smo nežnosti, ali smo poštovali jedno drugo i razumeli. Razgovarali bismo kada bi došlo do nesuglasica.

Bili smo kompatibilni kada su u pitanju brak i deca, ali smo bili i različiti. Od same ljubavi se ne živi, zato smo oboje radili. Ali, novac nije najvažniji faktor za opstanak veze.
Nisam bila sponzor, niti je on bio sa mnom jer sam imala bolje uslove stanovanja od njega. Nismo izlazili na skupa mesta. Bili su nam dovoljni obližnja picerija i kafić.

,.. Ali, sama po sebi, ljubav nije dovoljna za uspešnu vezu.
Da bi veza bila stabilna i dugotrajna potrebno je međusobno razumevanje, poštovanje, emocionalna zrelost.

Komunikacija je neophodna kada dođe do nesuglasica u vezi. Parovi moraju da razgovaraju, ali sa empatijom, aktivnim slušanjem. Važna je i aserativnost tokom razgovora.
,.. Sam tugujem, sam se tešim,.. -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-..- sama pitaš, sama odgovaraš ?

Ukoliko je stvarna ljubav, zrela ona sama po sebi podrazumeva poštovanje, razumevanje, prihvatanje, želju da se zajedno nešto stvara, da se usreći, brigu, odgovornost.
Međutim pored ljubavi mislim da je potrebno biti u "sličnom" stadijumu života i da se ima koliko toliko kompatibilan stil života, slične želje i ciljevi i neke stvari u kojima oboje uživaju.
Lično ne bih podnela saživot sa osobom koja ima mnogo različit stil života i sa osobom sa kojom nemam ama baš nijednu zajedničku aktivnost (sem u krevetu).

Pogledajte prilog 1693827
Važna napomena: Na ovoj temi ne pišemo o seksu, iako je on jedan od elemenata uspešne veze. Zato vas molim da ne spamujete. Pišemo iz ugla psihologije.

Ljubav je najlepše i najpozitivnije osećanje. Ljubav je osnova svake emotivne veze. Ali, sama po sebi, ljubav nije dovoljna za uspešnu vezu.

Ljubav može da bude jaka, ali ako partneri imaju nezdravi stil privrženosti ( anksiozni, izbegavajući ) javlja se nesigurnost i ljubomora.
Emocionalna inteligencija pomaže u prepoznavanju i regulisanju emocija, što doprinosi stabilnosti odnosa.

• Ljubav može učiniti da se osećamo povezano, ali ako partneri imaju suprotne životne ciljeve (npr. različite poglede na brak, decu, karijeru), to može stvoriti dugoročne probleme.

Nije bas dovoljna,ali veliki procenat toga je u pitanju dugotrajnih brakova,ili saputnika.

Kako beše onaj stari vic kad je momak student zaprosio u domu devojku studentkinju a ona mu rekla- ali od čega ćemo živeti, ne radi niko od nas - a on odgovorio - od ljubavi -.
I onda posle par sedmica jedno veče on bio vani, vraća se u sobu a ona sedi gola na radijatoru.

Šta to radiš ženo?- on će šokirano.
Podgrevam večeru!

Šalu na stranu, i ljubav i neki normalni finansijski momenat. Ne bogastvo, samo ono za pristojan život.

Одсуство бољих прилика у блиској и даљој познатој и имагинарној околини.
Na svetu ima 8 milijardi ljudi. Uvek će biti neko lepši, bolji, pametniji, mlađi, kreativniji, maštovitiji, zanimljiviji, itd...
Tražiti celog života "bolje" jednako je biti sam sa trenutnim zanimacijama.

Сваки однос има бар четри нивоа.
Емотивни, физички, интелектуални и духовни.
Шта је коме најважније или више важно, индивидуално је.

А ја љубав доживљавам као појам који је свеобухватан. Подразумева и лепу емоцију али и компромис, жртву, одрицање некад, разумевање, прихватање разлика....

Uspešna veza je krajnje subjektivan pojam, nema tu generalisanja.
Kako kontam svako ima neku svoju zamisao šta za njega čini neku vezu uspešnom.
Po meni ljubav nije dovoljna za intiman odnos poput veze, takođe prilično mi je apstraktan pojam u smislu šta za koga spada pod spektar ljubavi.
Neka osnovna za stabilnu vezu je po meni da partneri poznaju jedno drugo dovoljno dobro, da znaju mane jedno drugog i da ih prihvataju.
Bez ovog elementa mi neka uspešnost nije na vidiku.

Ovo su generalno svi preduslovi koji su neophodni i da bih se druzila sa nekim,za partnera ne znam sta bih mogla da dodam osim nekih njegovih osobina.

Сваки однос има бар четри нивоа.
Емотивни, физички, интелектуални и духовни.
Шта је коме најважније или више важно, индивидуално је.

А ја љубав доживљавам као појам који је свеобухватан. Подразумева и лепу емоцију али и компромис, жртву, одрицање некад, разумевање, прихватање разлика....
Isto s tim sto ne verujem u uspesne veze ako su osobe razlicite.

Kako je u Talesu, Mileta? 🥰

Elem, to je stoga što smo doživeli jake senzacije sa nekim, što ćelije pamte.
U talesu se čuva milina .
Pomenuo sam neke subjektivne doživljaje kada si u blizini tebi (meni) posebnih osoba , žena , bez dodira ili radnje .
Nemam nikakav prioritet da bih sa njom spavao , već osećanje da mi nedostaje ako nisam tu pored nje .
Ne znam kako bismo nazvali to stanje .

U talesu se čuva milina .
Pomenuo sam neke subjektivne doživljaje kada si u blizini tebi (meni) posebnih osoba , žena , bez dodira ili radnje .
Nemam nikakav prioritet da bih sa njom spavao , već osećanje da mi nedostaje ako nisam tu pored nje .
Ne znam kako bismo nazvali to stanje .
Nebitno kako se zove, dopada ti se zaista

Back