Da li je hrabrost jedan vid neodgovornosti?

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
Biti hrabar u ratu......Sta to znaci?

Koliko hrabrih ljudi je olako izgubilo svoj zivot?

Nekada se pitam da li hrabrost znaci olako, POVRSUNSKO SHVATANJE onoga sto bi trebalo da nam bude najsvetije - zivota?

Ili je hrabrost olako nasedanje na MANIPULACIJE?

Ili je neutoljiva zelja za ISTICANJEM pred drugima?

Da li je moguce da nekome postoje vaznije stvari od svog sopstvenog zivota?

To je skroz zanimljivo pitanje.

Mislim da postoje ljudi koji svesno zrtvuju sebe zarad viseg cilja i to ne iz sebicnosti ili olakog shvatanja zivota - o njima ucimo iz istorije kao (anti)herojima koji su promenili svet. Njihov mentalni sklop je takav da su sami sebi nevazni ako ce svojom hrabroscu (pa i pogibijom) da doprinesu izmeni istorije. Isto tako mislim da su to ljudi koji su fanatici (ne samo u negativnom smislu) i sa verom koju nista pokolebati ne moze.

Tesko je reci , ovaj je covjek hrabar , a ovaj nije .Ovisi o mentalnom sklopu osobe , ali i o situaciji .Sjecam se kad sam izvukao
jednu djevojcicu iz vode kad se davila .Djevojcica je imala nekih 10 g i kupala se u jezeru , a bila je neplivac .Slucajno sam vidio
da lamata rukama .To nije bila nikakva hrabrost , jer sam bio odlican plivac , a curica je bila mala .Proglasili su me nekim junakom
ali to nije bila istina posto tada nisam ugrozio svoj zivot .Prosto , zatekao sam se slucajno na pravom mjestu i sasvim slucajno
vidio da je dijete u nevolji .
Hrabrost je kad nekoga pokusas da spasis , a time ugrozavas svoj zivot .
Da li bih skocio u vodu da se radilo o odrasloj osobi , ne znam .Mozda bih se
uplasio za svoj zivot i ne bih skocio u vodu . A mozda i bih . Tko da zna ?

Poslednja izmena:
U ratu sam bio u razlicitim situacijama i razlicito reagovaovao .
Nekad sam osjecao neobjasnjiv strah u situacijama koje i nisu bile tako opasne , a
nekad nisam osjecao strah u situacijama koje su bile nevjerovatno opasne .
Sjecam se jedne noci kada smo bili u rovovima i jave nam da nam se priblizava
neprijatelj .Stojim u rovu , drzim puskomitraljez , a odjednom pocnu da mi se
tresu koljena . Hocu nesto da kazem kolegi kraj sebe , a ne mogu nista izgovoriti .
Kasnije se ispostavilo da je to bila lazna uzbuna i nista se nije dogodilo .
Jednom sam u borbi izvukao ranjenog kolegu . Vukao sam ga nekih 200 m , a
svuda okolo su eksplodirale granate i zujali meci . Kasnije sam vidio da mi se jedan
geler zabio u kundak puske , a jedan mi probusio pantalone . Interesantno da tada
nisam osjetio nikakav strah . A , mozda je u takvoj situaciji covjek u stanju shoka ,
pa nije ni svjestan svoga straha . Znam jedino da sam poslije rata imao problema
sa depresijom . Da li sam u ratu bio hrabar ? Iskreno , pojma nemam !

U ratu sam bio u razlicitim situacijama i razlicito reagovaovao .
Nekad sam osjecao neobjasnjiv strah u situacijama koje i nisu bile tako opasne , a
nekad nisam osjecao strah u situacijama koje su bile nevjerovatno opasne .
Sjecam se jedne noci kada smo bili u rovovima i jave nam da nam se priblizava
neprijatelj .Stojim u rovu , drzim puskomitraljez , a odjednom pocnu da mi se
tresu koljena . Hocu nesto da kazem kolegi kraj sebe , a ne mogu nista izgovoriti .
Kasnije se ispostavilo da je to bila lazna uzbuna i nista se nije dogodilo .
Jednom sam u borbi izvukao ranjenog kolegu . Vukao sam ga nekih 200 m , a
svuda okolo su eksplodirale granate i zujali meci . Kasnije sam vidio da mi se jedan
geler zabio u kundak puske , a jedan mi probusio pantalone . Interesantno da tada
nisam osjetio nikakav strah . A , mozda je u takvoj situaciji covjek u stanju shoka ,
pa nije ni svjestan svoga straha . Znam jedino da sam poslije rata imao problema
sa depresijom . Da li sam u ratu bio hrabar ? Iskreno , pojma nemam !

ocigledno ste hrabar covek.

Nekada se pitam da li hrabrost znaci olako, POVRSUNSKO SHVATANJE onoga sto bi trebalo da nam bude najsvetije - zivota?

Kakvo je to dekadentno razmišljanje ...

ne znam, nisam bila u ratu. mogu samo da povucem neku paralelu sa bavljenjem necim opasnim ili opasnijim. moguce da ljudi ne razmisljaju o posledici. ili su u fazonu - nece mene. ni ja ne razmisljam mnogo dok se ne desi. a opasnost me uzbudjuje, osetim se zivom.

Naprotiv, covek ne treba ni da zivi ako mu nista nije prece od sopstvenog zivota.

Ne zbog toga sto je manipulisan, vec zbog toga sto je to jedna vrsta covecnosti i plemenitosti - dati zivot za nesto: princip, ideju, cilj, rec, dete, prijatelja.

U suprotnom, covk bi bio samoziv i kukavica.

Naprotiv, covek ne treba ni da zivi ako mu nista nije prece od sopstvenog zivota.

Ne zbog toga sto je manipulisan, vec zbog toga sto je to jedna vrsta covecnosti i plemenitosti - dati zivot za nesto: princip, ideju, cilj, rec, dete, prijatelja.

U suprotnom, covk bi bio samoziv i kukavica.

" dati zivot za nesto: princip, ideju, cilj, rec, dete, prijatelja."

Ja to vidim kao glupost, a ne kao hrabrost...

Kada das zivot - onda za tebe sve postane bezznacajno.

Kakve koristi onda imas od toga?

Ne vjerujem da si u pravu .Pocetkom rata su me zarobile Zenge i odvele na svoj polozaj . Optuzili su me da sam agent KOS~a
( vojne kontobavjestajne sluzbe ) sto je bila izmisljotina .Razlog je bio taj sto sam bio Srbin i rezervni oficir .Trebao im je neko
pogodan da iskale svoj bijes , posto su prije toga imali zrtve u sukobu sa JNA .Uspio sam da pobjegnem na gotovo nevjerojatan
nacin . Cak je bila o tome reportaza na novosadskoj televiziji .Kad sam pobegao ruke su mi bile vezane lisicama na ledjima .
Prihvatio me je Hrvat iz sela i sakrio u svoju kucu . Tamo sam bio dva dana . Vjerujem da bi ga njegovi ubili da su znali da me
sakriva .Tada , kad sam zarobljen , bio sam civil i taj Hrvat je vjerovao u moju nevinost . Po tvojoj logici , nije me trebao primiti
u kucu i time ugroziti zivot svoje porodice . Sada sam sa tim Hrvatom dozivotni prijatelj .
Kad bi sada dosao u moju kucu kao gost , a napadne ga neki srpski ekstremista , dao bih zivot da ga zastitim .
Ne znam da li ti to razumijes ?

Ne tako rijetko u istoriji se pojave trenutci kada pristaješ da budeš žrtva ili lovac i ne postoji treća solucija...
Srećom pojave se i 'lovci' koji štite 'žrtve' ...

Da li je moguce da nekome postoje vaznije stvari od svog sopstvenog zivota?[/
B]

Bilo je zanimljivo do ovog dijela...
Pa, da li si čuo za ideale...nekad davno...bar u bajkama
pri tom ne mislim na ideale koje imaju kamikaze npr.

Nije. Kukavica se boji neceg pa to ne uradi, hrabar covek se boji neceg, ali ipak to uradi..
Hraborst u pravom smislu te reci je vrlina...a ratovanje nema nikakve veze sa ovim...

Ne bih rekao da je hrabrost povrsinsko shvatanje , ili jednostavno povrsnost .
Vecina moje rodbine (muske) je bila u ratovima ili prosla neke slicne situacije , bilo je onih koji su silom prilika bili suoceni sa opasnoscu vise od drugih, ali cak i u takvim nepredvidivim i opasnim situacijama "povrsnost" nije isto sto i hrabrost .Verujem da je hrabrost upravo ono sto je kolega sarvas napisao , hrabrost je instinktivno reagovanje u odredjenim situacijama , ili je imamo ili ne .

Andrić je pisao kako slabe ljude upravo strah nagoni da rade ono čega se najviše boje ..a strah i hrabrost ponekad znaju da budu veoma bliski,do neprepoznatljivosti..šta je hrabar odnosno ko je hrabar čovjek,teško je odrediti jer svi smo hrabri kad treba da odbranimo sebe..na način nekog našeg ličnog poimanja odgovornosti prema sebi ili prema onima koji od nas to očekuju.

Hrabrost je pozitivna kategorija, a ti si je stvio u lose okvire...

Hrabrost u ratu? to nije hrabrost to je ludost biti u ratu...

Hrabrost je pozitivna a ti ono negativno nazivas hrabroscu to nije hrabrost... vec ludost...

Poslednja izmena:

Back