- Poruka
- 198.254
Ako imaš kintu, mogu da te naučim mnogim stvarima koje ne znaš.Reefer dizajner? Ja sam mislio da je on penzioner![]()

Ali samo u dizajnu. Ostalo jok.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ako imaš kintu, mogu da te naučim mnogim stvarima koje ne znaš.Reefer dizajner? Ja sam mislio da je on penzioner![]()
Ma pusti me crtkanja i sličkanja za upis, ja ovde ozbiljnom dizajnu pišem.Posle 5 godina fpu neka hvala nebi držao časove za pare to mi je tako ponižavajuće. Spremam povremeno za prijemni naravno besplatno, uslov je da su talentovani. Još niko nije pao.
A te za "kintu" viđam svaki dan ispred dragstora sa pivom u ruci.
Za sad me upis ne zanima, ne bih još jednu turu.Ti si izgleda mnogo star kada ne znaš da se danas na prijemnom traži gotov dizajn? Mislim da nisi kompetentan za raspravu naročito na ovoj temi. Apgrejduj se malo proveri kakvi su uslovi za upis.
Е ово потписујем од почетка до краја. Не једном сам исправљао људе кад ме назову дизајнером јер то нисам, само се, између осталог, бавим и дизајном. То што има и неких школованих који су гори није од значаја. Они су дизајнери, али лоши (лоших има у свакој струци, ништа необично). Мислим да најбољи радови нису погодни за поређења школованих и нешколованих. Неко са смислом за лијепо и одређеним вјештинама може направити одличне ствари, али школовани дизајнери (сем оних најгорих за које не знам ни како су се уписали на ФПУ) немају катастрофалне киксеве кад раде нешто што им није блиско. Ураде коректно, занатски, нико не „пада у несвијест” колико је добро, али бар је композиција како треба, боје су сложене како треба, сјенке су логичне у односу на извор свјетла, нема мијешања неспојивих стилова... Чини ми се да се ту најбоље види разлика.Postoje dizajneri i oni koji se bave dizajnom. Kao što postoje akademski slikari i oni koji slikaju. Kao što želim dfa idem kod zubara koji ja stzudirao i diplomirao na fakultetu, ili da most greadi neko ko je diplomirao građevinski, il ida mi auto popravlja školovani mehaničar, želim da se dizajnom bavi onaj ko ga je diplomirao. To što se uči na nekom fakuletu, pa i primenjenim umetnostima, je skup znanja i iskustva stotina ljudi i idesetina i više generacija ljudi koji su to znanje sabirali. To je odlična osnova za start, bez koje neko može, ali mora da uloži mnogo više trufda i vremena da dođe do svih informcioja koje neko ko je prošao kroz sistem već zna. Recimo, kad sam radio u agenciji, sreo sam nmnogo kreativaca, od većina nije imala potrebnu školu, ali su hteli da se bave dizajnom. Na žalost znanje rada u Ilustratoru i Fotošopu nisu dovoljni. Masovno sam priemtio da nemaju pojma o perspektivi, ne osećaju je i ne umeju da je primene. Samo jedan manji primer, da ne idem u detalje. Zato poštujem pšto se u već u srednjoj dizajnerskoj uči nacrtna geometrija, kao neophodna u daljem radu dizajnera.
Ili primer sa fotografijom, ja sam je imao kao jedan predmet, znam dosta o njoj, znam da fotografišem, poznajem tehniku, uvek sam imao solidan aparat, ali je nisam fotograf. Za te potrebe ili kupim stock fotku ili angažujem fotografa. I imao sam priliku da vidim kako izgčedaju fotografije ljudi koji su diplomirali fotografiju (i kod nas, ali i napolju).
Da li je neophodno, naravno da nije, ali je preporučljivo. Postoje izueci koji odstupaju od pravila, ali oni su samo to, izuzeci. Oni i nisu primer za pozbiljnu raspravu. Ljudi često porede nekoga ko je tek izšao iz škole (bilo koje dizajnerske, a ima ih puno) sa onima koji nisu školovani a rade već godinama i imaju iskustvo. To nije za poređenje, treba porediti početnike u obe kategorije, ili one sa iskustvom u obe kategorije. Tu je škola uvek u prednosti, naravno. Ali ni to ne znači da će neko sa školom za desetak godina biti bolji od nekoga bez škole, jer je u svakoj umetnosti talenat veoma bitan, uz puno rada. Veoma puno rada. Škola je samo jedan korak, kao ključ za sledeći nivo u igrici, koji ti otvara vrata. Bez škole teško ideš na sledeći nivo. Nije nemoguće, ali veoma teško.
Volim sto te vidim ovde sa tvojim poucnim misljenjemOvo jeste interesantna tema, uživala sam čitajući komentare.
Bez razmišljanja tvrdim da je mnogo lakše i bolje biti klijent školovanog dizajnera... mada me talentovani, a neškolovani
oduševljavaju...
Ipak, mislila sam da će biti reči i o mogućnostima zaposlenja školovanog/neškolovanog dizajnera, mada to nije (a uvek - jeste)
tema... Jer, ako su šanse da se dizajner zaposli u našoj zemlji blizu nule, ova tema i jeste i treba da bude prijateljska razmena misli
dokonih forumaša...
Znači, da! Školovan dizajner, po mogućnosti talentovan...
A, da li će se leba najesti kao dizajner, to na drugoj temi...
![]()
Evo me, šta ti treba?Ovo jeste interesantna tema, uživala sam čitajući komentare.
Bez razmišljanja tvrdim da je mnogo lakše i bolje biti klijent školovanog dizajnera... mada me talentovani, a neškolovani
oduševljavaju...
Ipak, mislila sam da će biti reči i o mogućnostima zaposlenja školovanog/neškolovanog dizajnera, mada to nije (a uvek - jeste)
tema... Jer, ako su šanse da se dizajner zaposli u našoj zemlji blizu nule, ova tema i jeste i treba da bude prijateljska razmena misli
dokonih forumaša...
Znači, da! Školovan dizajner, po mogućnosti talentovan...
A, da li će se leba najesti kao dizajner, to na drugoj temi...
![]()