- Poruka
- 388.424
Javnost je potresla vest da je muškarac u Zemunu najpre ubio svoju suprugu koja je bila teško bolesna, a potom izvršio samoubistvo.
Ovo je izazvalo veliku polemiku, najviše zbog toga što se postavilo pitanje da li se radi o ubistvu iz milosrđa i da li je neophodno legalizovati eutanaziju u Srbiji za neizlečive pacijente.
"Mi smatramo da eutanaziju treba legalizovati. Imajući u vidu koliko bola i patnje ti pacijenti doživljavaju, mislim da je fer da se omogući da na jedan dostojanstven način umiru, kad je već smrt neminovna", izjavila je Beba Golubović.
"Govorim u ime lekara Srbije. Mi polažemo Hipokratovu zakletvu gde se zaklinjemo da nećemo oduzeti život pacijentu u ma kakvom teškom stanju on bio, a s druge strane postoji i Etički kodeks i stav Srpskog lekarskog društva da je eutanazija neka vrsta lažne humanosti", rekao je dr Mladen Prvulović.
Eutanazija je zakonom dozvoljena u pretežno protestantskim zemljama, pa se postavlja pitanje da li je to ipak opravdano kada pacijent prolazi kroz stravične bolove i smrt je neminovna, da li je ipak bolje olakšati pacijentu?
"Ubistvo je ubistvo. Ubiti nekoga kome treba da pomogneš, a objektivno ne možeš, nije u našem moralu i kulturi", zaključio je dr Prvulović.
Hrišćanska crkva ne podržava eutanaziju jer bi to značilo i samim tim podržavanje suicida.
link
Da li ste za ozakonjenje eutanazije kod tesko obolelih i neizlecivih bolesnika ?