Da li je drugosrbijanskim istoricarima stalo do istorijske istine

Konstantin Veliki

Buduća legenda
Poruka
28.842
Ajde kada smo vec kod istoricara raznih da pricamo o Latinki, Dubravkoj Stojanovic i Branki Prpa.

Puna usta su njima miteva u srpskoj istorijografiji a sami fabriciraju brdo takvih.

- O drugosrbijanskim pretecama Dositej Obradovic (koji je stao uz svaki ustanak srpskog naroda protiv Turaka), Svetozara Markovica (koji je hteo da pobije celu muslimansku elitu u Bosni ali bio je eto protiv velike Srbije)

- O mitu o tolerantnoj Vojvodini, koja je bila militarno-klerikalna tvorevina gde se vekovima rokalo za Mujama.

Pisacu jos dosta toga ali hteo sam da vidim vase misljenje pozdrav.

Dositej je nesumljivo otac modernog srpskog nacionalizma i on je inspirisao i Vuka, pa Nacertanije, pa do Seselja. Ali ne pase u koncept da prosvetitelj bude otac srpskog nacionalizma. Pa to ne sme da bude, pa se cuti.

Pomenute su politički aktivisti i kao takve ih treba i tretirati. Tu mi je posebno žao Branke Prpe zbog lične tragedije i kao osobe koja je mogla da bude autentični nosilac jugoslovenskog kursa, a još više Dubravke Stojanović koja je toliki kapacitet i toliko stečenog znanja ima, da je njen pad uporediv sa padom palih anđela. Zloupotreba znanja i stavljanje sebe i svog autoriteta u službu antisrpske dnevne politike. Gde apsolutno razumem gnev nad primitivizmom i primitivnim nacionalizmom/šovinizmom koji je u Srba jak, ali takva izdaja se ničim ne može opravdati.

Konstantine, svaka čast. Iz nekog apsurdnog razloga, Dositej, koji je upravo otac modernog srpskog nacionalizma, prosvetitelj i pravoslavac, na kraju krajeva rusofil, postaje ikona Druge Srbije. Na isti način kao što lik Nikole Tesle postaje ikona Hrvatske koja slavi Oluju i bude sveden na svoj odgovor "jednako se ponosim srpskoga roda i hrvatske domovine" koji se proglašava za njegovo geslo i misao vodilju, tako se i Dositej svodi na "knjige, braćo, a ne zvona i praporci", a njegovo napuštanje manastira kao napuštanje pravoslavlja.

Pa taj citat je izvadjen iz konteksta bila borba oko para a Dositej je hteo vise za skole. Ako ja tvrdim vaznije su bolnice sad od autoputa, niko ne bi tvrdio da sam ja protiv autoputa. Cak vladika Grigorije je pre neki mesec reko bolje pare za bolnice nego za hram Svetog Save, sta cemo sad proglasiti Grigorija ateistom.

Ali sta ces Dositej je danas svima onima uzor koji se suprostavljaju njegovim idejima od antinacionalista (a on otac srpskog nacionalizma), vojvodjanskih autonomasa (a Dositej se zalagao za strog centralizma), do ateist Srbije (Dositej je smatrao postojanje boga kao fakat i u postojanje bezsmrtne duse je duboko verovao).

Balkanski absurdistan.

Ajde kada smo vec kod istoricara raznih da pricamo o Latinki, Dubravkoj Stojanovic i Branki Prpa.

Puna usta su njima miteva u srpskoj istorijografiji a sami fabriciraju brdo takvih.
Ćirjaković ima još favoritkinja.

A svakako si zaboravio Nikolu Samardžića.

Suma sumarum: "Budi džirlo-djevojka, to je dobro plaćen posao!"

Mrkalje ne jurimo izdajnike nego hocemo da vidimo dal su te tri osobe (ja se ubi nesto naci pisano od Nikole Samardzica, kako je on doso na svoje mesto meni nije jasno) toliko usli u svom narativu da ne vide stvari koji se ne uklapaju u njega.

Evo kako ne vide da je Dositej preteca svih nacionalnih koncepta kod Srba ili da je Teodor Filipovic dao zivot podrzavajuci srpski ustanak. Obadvoje su bili nacionalisti a evo sad su neki preteca Sonja Biserko.

I naravno prica kako Dositej nije prihvacen od Srba, a postao ministar, clan vlade i savetnik vodza Karadjordja. Pa da je isteran iz Srbije onda mi imalo logike da se o tome pise ili ne daj boze obesen.

Ja ne vidim razlog verovati da Dositej da je danas ziv i imao iste ili slicne stavove bio napadnut od Sonje Biserko, njih 3 i svih tih drugosrbijanaca.

Ja bi cak reko prema Dostieju Srbi ga cak previse velicaju, njegovo striktno antiorijentalizam je uvod u to sto njegova nacionalna ideja nikad ne bi uvela. Orijent nije uspelo da se izbaci iz kulture Srba, a tek kako ce kod Bosnjaka, to je tek nemoguce.

I ja sam zato da nazadne tradicije odu u dobos istorije, ali Dositej je hteo maltene celu srpsku kulturu da cisti navodnih "paganskih" ostavcina.

Poslednja izmena:
Mrkalje ne jurimo izdajnike nego hocemo da vidimo dal su te tri osobe (ja se ubi nesto naci pisano od Nikole Samardzica, kako je on doso na svoje mesto meni nije jasno) toliko usli u svom narativu da ne vide stvari koji se ne uklapaju u njega.

Evo kako ne vide da je Dositej preteca svih nacionalnih koncepta kod Srba ili da je Teodor Filipovic dao zivot podrzavajuci srpski ustanak. Obadvoje su bili nacionalisti a evo sad su neki preteca Sonja Biserko.

I naravno prica kako Dositej nije prihvacen od Srba, a postao ministar, clan vlade i savetnik vodza Karadjordja. Pa da je isteran iz Srbije onda mi imalo logike da se o tome pise ili ne daj boze obesen.

Ja ne vidim razlog verovati da Dositej da je danas ziv i imao iste ili slicne stavove bio napadnut od Sonje Biserko, njih 3 i svih tih drugosrbijanaca.

Ja bi cak reko prema Dostieju Srbi ga cak previse velicaju, njegovo striktno antiorijentalizam je uvod u to sto njegova nacionalna ideja nikad ne bi uvela. Orijent nije uspelo da se izbaci iz kulture Srba, a tek kako ce kod Bosnjaka, to je tek nemoguce.

I ja sam zato da nazadne tradicije odu u dobos istorije, ali Dositej je hteo maltene celu srpsku kulturu da cisti navodnih "paganskih" ostavcina.
Po mom mišljenju današnji drugosrbijanci nemaju adekvatnog analoga u prošlosti.

Nešto malo je bilo ljudi kao što je na primer Jovan Skerlić, ali tada jugoslovenska ideja nije bila (dvaput) potrošena i objektivno dosledno kompromitovana.

Ovo danas su, kao što rekoh, džirlo djevojke - plaćeni razglas NATO propagande.

Nikola je sin Radovana Samardžića.

Sta je katastrofa za srpsku drzavu, da je izgleda vaznije ko ti je cale, nego tvoj naucni doprinos.

Pa činjenica je da nepotizam ima vrlo ključnu ulogu. Elitno poreklo kao koncept postoji i danas, iako se ljudi prave da je socijalistička revolucija izbrisala te stvari (štaviše, posle 5. oktobra 2000. godine u selu naroda čak je i oživelo kao koncept). Više je nego jasno da postoji primera radi kod univerzitetskij profesora, ili barem mnogih, trend da za supruge traže druge visoko rangirane nastavnike ili članove akademske zajednice, iz razloga što znaju da će tako nešto maksimalno povećati njihovom potomstvu da o(p)stane uokvirims elite. Zato i mnogi pružaju seksualne usluge tj. vide krevet kao jedan od načina, zapravo možda i jedan od glavnih, da se probije ta barijera i upadne u 'sistem'. Ovo sve u teoriji nije normalno, ali posebno je normala u Srbiji, u kojoj je korupcija toliko sistemski rasprostranjena da je maltene sastavni deo srpskog društva, da ne kažem kulture i mentaliteta.

Pa i Dubravka Stojanović je kći čuvenog i vrlo uglednog Obrada Stanojevića, nastavnika Pravnog fakulteta u Beogradu i svojevremeno jednog od najvećih srpskih pravnika. Ko misli da je to bilo beznačajno (naravno možda ne bi izbliza u tolikoj meri kao u slučaju Samardžića) ne razume ništa o našim elitama.

Poslednja izmena:
Dubravka Stojanović je kći čuvenog i vrlo uglednog Obrada Stanojevića,
Nisi u pravu.

Njen otac - a ona mnogo likom liči na njega - je Radoslav Stojanović.
-Esk9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTjJJN01EQV8vMmZlODAxZmI1OGNlZDYxYmIwMTU4YmEzMWQyOWNlMmIuanBnkZMCzQSwAIEAAQ

Meni inače mnogo simpatičan predstavnik DEPOS-a u ulozi pregovarača u ime studenata pred glupim Miloševićem.

31.08.2011 16:25
BEOGRAD - Danas je u Beogradu preminuo dr Radoslav Stojanović, profesor Pravnog fakulteta, diplomata i jedan od 12 osnivača Demokratske Stranke.

Stefanović je bio i ambasador Srbije u Holandiji, kao i pravni savjetnik Ministarstva spoljnih poslova.

Zastupao je Srbiju u sporu povodom tužbe za genocid koju je podnijela Bosna i Hercegovina Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Rođen je u Obrenovcu1930. godine. Završio je Pravni fakultet u Beogradu na kojem je doktorirao iz oblasti međunarodnog prava.
Od 1960. do penzionisanja 1996. godine bio je predavač na predmetima Međunarodno javno pravo i Međunarodni odnosi.
Priredio je obimnu, dvotomnu knjigu dokumenata - Srbija pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.
Bio je član Demokratske stranke, potom DSS-a i Srpskog pokreta obnove.

Nisi u pravu.

Njen otac - a ona mnogo likom liči na njega - je Radoslav Stojanović.
-Esk9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTjJJN01EQV8vMmZlODAxZmI1OGNlZDYxYmIwMTU4YmEzMWQyOWNlMmIuanBnkZMCzQSwAIEAAQ

Meni inače mnogo simpatičan predstavnik DEPOS-a u ulozi pregovarača u ime studenata pred glupim Miloševićem.

31.08.2011 16:25
BEOGRAD - Danas je u Beogradu preminuo dr Radoslav Stojanović, profesor Pravnog fakulteta, diplomata i jedan od 12 osnivača Demokratske Stranke.

Stefanović je bio i ambasador Srbije u Holandiji, kao i pravni savjetnik Ministarstva spoljnih poslova.

Zastupao je Srbiju u sporu povodom tužbe za genocid koju je podnijela Bosna i Hercegovina Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Rođen je u Obrenovcu1930. godine. Završio je Pravni fakultet u Beogradu na kojem je doktorirao iz oblasti međunarodnog prava.
Od 1960. do penzionisanja 1996. godine bio je predavač na predmetima Međunarodno javno pravo i Međunarodni odnosi.
Priredio je obimnu, dvotomnu knjigu dokumenata - Srbija pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.
Bio je član Demokratske stranke, potom DSS-a i Srpskog pokreta obnove.

Lapsus, vrlo očigledno; mislio sam na njega.

Kakvo ti je glupo pitanje...rekao sam lapsus, dakle pogrešio sam ime.
Ne, srećo, tvoj odgovor je glup. A pitao sam samo da vidim kako ćeš da izmuljaš, jer Obrad Stanojević (ime koje si "lapsusom" naveo) takođe je doktor prava i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu. Pa te pitah - po čemu ti je on poznat?

Ne, srećo, tvoj odgovor je glup. A pitao sam samo da vidim kako ćeš da izmuljaš, jer Obrad Stanojević (ime koje si "lapsusom" naveo) takođe je doktor prava i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu. Pa te pitah - po čemu ti je on poznat?

Ne razumem zašto cepidlačiš oko gluposti. Pomešao sam imena, očigledno.

Poslednja izmena:
Ne razumem zašto cepidlačiš oko gluposti. Pomešao sam imena, očigledno.
Ne, nego izbegao odgovor na postavljeno pitanje. Podsetiću te da je "oko sitnice" počelo i kada si lažno citirao Šarića.

Ali, još uvek možeš da pokažeš poštenje i odgovoriš na pitanje:

A po čemu ti je poznat Obrad Stanojević?

Ne, nego izbegao odgovor na postavljeno pitanje. Podsetiću te da je "oko sitnice" počelo i kada si lažno citirao Šarića.

Spamuješ temu, a ne verujem da je ikome živome jasno zašto. Tema nije prof. Obrad Stanojević.

Što se tiče tvrdnji da sam lažno citirao Šarića, ona je sama po sebi laž u koju nikog živog nisi uspeo ubediti (se izgleda jedino samoga sebe).

Velicanje Mihajla Obrenovica od strane drugosrbijanaca je isto tako kontradiktorno.

- Mihajlo je bio jedini aktivni antisemita koji je ikad vladao Srbijom. A posebno Prpa je poznata po tome prestavljiti Srbe kao najvece antisemite evrope. Jedini on je imao antisemitske zakone.

- Uveo je diktaturu pod izgovorom da se sprema na rat.

- Tadasnji liberali i sozialisti su bili protiv njega.

- Naravno ne sporim da je imao i reformatorske ciljeve, ali ne znam kako se moze njega proglasiti nekim idealnim vladarom.

Razumem da imamo malo onaj Kenedy i Djindjic efekat, ubijen je pa svako svoje snove i ideje kod njega projektuje. I naravno kad su glupi orientalni Srbi ga ubili on je bio evropejac do koske.

Sta ce nama fakti kad je lep narativ.

Мислим да неки историчари прате политичке и неке научне трендове нарочито који пристижу са запада.
Понашају се према историји искључиво дипломатски у складу са политичком ситуацијом и тако граде своје каријере и чувају свој положај.
По мени то су гора .....од аутохтониста и осталих.
Неолибеларизам је иста замка као комунизам , национализам и остало.
Ђаво ти флерта и ласка да си објективан и да имаш широке видике и да си анационалан модеран научник 21. века.
Међутим кроз такве концепте историје Срби нестају и деле се простом ћелијском деобом као амебе

Тешко је слишати и прихватати велике "истине" и разбијање митова гладних стомака , без гаћа...несуверене и растурене државе.
Србима је потребна хомогенизација и нивелација не поделе!

Мислим да неки историчари прате политичке и неке научне трендове нарочито који пристижу са запада.
Понашају се према историји искључиво дипломатски у складу са политичком ситуацијом и тако граде своје каријере и чувају свој положај.
По мени то су гора .....од аутохтониста и осталих.
Неолибеларизам је иста замка као комунизам , национализам и остало.
Ђаво ти флерта и ласка да си објективан и да имаш широке видике и да си анационалан модеран научник 21. века.
Међутим кроз такве концепте историје Срби нестају и деле се простом ћелијском деобом као амебе

Тешко је слишати и прихватати велике "истине" и разбијање митова гладних стомака , без гаћа...несуверене и растурене државе.
Србима је потребна хомогенизација и нивелација не поделе!

Latinka Perović je disident.

и нивелација не поделе!

Homogenizacija je protiv svake nauke, nauka uvek treba razlicito misljene.

Meni je problem sto Drugorsrbijanci nemaju prema meni neki konsistentni narativ.

I nije meni ni problem sto su antinacionalisti postujem ih kao ljudi kao Kovic.

Samo meni nije jasno kako dolaze do dosta zakljucka.

Back