da li je depresija nasledna?

Да закључимо расправу, биохемичари и генетичари су се потрудили и дошли до података да се одређене форме везују за Х хромозом тј. аутозомно-доминантно наслеђивање, затим за метацентрични хромозом бр. 1, затим хромозом бро 11 и 18.

Такође су анализирани различити генски маркери којима се једноставније прати генетска трансмисија. Делимо их на маркере повезаности и маркере вулнерабилности.

Маркери повезаности се односе на гене познатог локуса који детерминишу познате биолошке особине, а налазе се у близини специфичног гена који је одговоран за наслеђивање поремећаја расположења. На овај начин, праћењем трансмисије познатих особина пратимо и трансмисију самог поремећаја.

Дакле, нема више нагађања.
Генетика је довољно напредовала да сад можемо сасвим прецизно да причамо о неким стварима.
Да не кажем да је све више доказа да се буквално све и свашта наслеђује, Енглези су нашли , чак, ген за нежење...затим, ген мржње код мачке према мишу....

Импозантна је генетика данас. ;)

Генетика је довољно напредовала да сад можемо сасвим прецизно да причамо о неким стварима.
Да не кажем да је све више доказа да се буквално све и свашта наслеђује, Енглези су нашли , чак, ген за нежење...затим, ген мржње код мачке према мишу....

Импозантна је генетика данас. ;)

...nekad u zvezdama danas u genima :ok:

Čituckam po malo... ako smem da prokomentarišem.
Nije svako neraspoloženje depresija, nije svaka tuga depresija. To što je nama ta reč ušla u svakodnevnu upotrebu i postala nekako IN, nema baš puno veze sa pravim stanjem. Depresivan čovek koji piše na forumu? Depresivan čovek koji iz dana u dan ide na posao i normalno živi? Može, do jedne tačke, posle više ne.
Ima raznih oblika, naravno i ne znam ja puno o tome, priznajem. Ali ono što svakako znam, i što mogu iz posrednog iskustva da kažem je - ne daj Bože nikome. To moje posredno iskustvo kaže - depresivan čovek ne ustaje iz kreveta po 2,3 dana, čak ni u wc da ode, čak ni da jede. Jede tek toliko da preživi. Ima paničan strah od ljudi, nepoznata lica, ili čak i poznata koja nisu ukućani, stvaraju takvu paniku da se to čita u očima. Nema volje čak ni da diše, da disanje nije automatska radnja, ni to ne bi radio. Pojavljuju se suicidne misli. Higijena spada na nulu. Pogled prazan, mrtav. Ne govori, ne ustaje, ne haje ni da besni požar pored njega. :( To je strašno gledati, mogu misliti kako je živeti sa tim :(
Srećom, leka ima. Čovek o kome pričam sada je "normalan". Zdrav čovek, radi, normalno živi... Iz takvog stanja, za samo mesec dana hospitalizacije i par meseci lekova posle i život se vratio u normalu :ok:
E, sad ima li to veze sa genima ili ne, neka pričaju stručni, ja sam nestručna. Samo bih još jednom rekla - ne treba zloupotrebljavati tu reč depresija, jer to nije ni šala, ni lako stanje. To je užas :(

Depresija moze da bude jako opasna .

Na primer ako dete zivi u kucnoj atmosferi gde su roditelji depresivni naravno da ce ga povuci i naravno da to utice na njega i na ostale clanove porodice.

Postoji razlika izmedju depresije i tuge. To nije isto. ali iz velike tuge moze se uci u depresiju.

Da li je depresija nasledna to bi vec trebalo pricati sa strucnjacima koji se bave tom oblascu.

...niko to sa sigurnoscu ne moze da tvrdi - mozda jeste a mozda i nije ...u nekim porodicama se cesce javlja ali se ne zna da li je to zbog gena ili smo je zaradili u stomaku jer nam je majka dok nas je nosila bila depresivna ili smo postali depresivni zbog okolnosti u kojima smo odrastali

Pa ako ti je majka dok te je nosila bila depresivna, to se prenosi na tebe... zar to nisu geni?

...ja bih volela da nam neki strucnjak objasni zasto je antidepresivima potrebno toliko vremena da pocnu da deluju ( a i to samo kod nekih 30% slucajeva)kad se zna da podizu nivo seratonina cim se uzmu,.... meni to vise lici na placebo....sto se onog gena tice on je kao odgovoran za smanjeno lucenje seratonina a to bi onda trebalo da znaci da su svi koji ga imaju depresivni a nisu... kao potreban je okidac a oni koji imaju taj gen imaju i vece sanse da obole ali kasnija istrazivanja radjena na vecem uzorku su utvrdila da taj gen veze nema sa depresijom

Poslednja izmena:
...ja bih volela da nam neki strucnjak objasni zasto je antidepresivima potrebno toliko vremena da pocnu da deluju ( a i to samo kod nekih 30% slucajeva)kad se zna da podizu nivo seratonina cim se uzmu,.... meni to vise lici na placebo....sto se onog gena tice on je kao odgovoran za smanjeno lucenje seratonina a to bi onda trebalo da znaci da su svi koji ga imaju depresivni a nisu... kao potreban je okidac a oni koji imaju taj gen imaju i vece sanse da obole ali kasnija istrazivanja radjena na vecem uzorku su utvrdila da taj gen veze nema sa depresijom

Zato sto ne postoji prosta veza tipa promena neurotransmitera - promena ponasanja. Postoji jos nesto izmedju, to je nasa psiha, nasa svet. Po tvojoj teoriji, homoseksualcu je dovoljno ubrizgavati svakog dana odredjenu kolicinu androgena i on ce jednog dana postati strejt...Komplikovane stvari sagledavas iz jednog ugla.

ma ko da je najstrasnije biti depresivan... nekad se to nije ni znalo da postoji pa su oni nesto shkrabali crtali...

mozda nije za danasnje vreme uniformi... mislim valjda je ok u granicama... ono kao cemu zivot ako si stalno isti... uostalom niko tebe ne moze naterati da se "lecish"... ili moze ; ))) raznim perfidnim i manje pefridnim metodama... a mislim nekad mozda i treba... razne opcije

Zato sto ne postoji prosta veza tipa promena neurotransmitera - promena ponasanja. Postoji jos nesto izmedju, to je nasa psiha, nasa svet. Po tvojoj teoriji, homoseksualcu je dovoljno ubrizgavati svakog dana odredjenu kolicinu androgena i on ce jednog dana postati strejt...Komplikovane stvari sagledavas iz jednog ugla.

...kada jednom naucimo da osecamo tugu, bes, srecu na odredjeni stimulans tesko je to kasnije promeniti... nije lako pomoci ljudima da se otrgnu od navike dugotrajne ili neodgovarajuce emocionalne asocijacije

Утиче и генетика и социоекономски фактор, начин исхране, начин живота... Једноставно не бира никога. Пошто сам патио (хвала срећи кажем патио јер сам при излечењу) проучавао сам материју стручну на вебу. Остави ми маил и могу ти послати феноменалну књигу на ту тему и дати ти неке савете. Поздрав и напред ка излечењу!
Unaprijed hvala

Poslednja izmena od moderatora:

Back