Da li je bolje imati sopstveni biznis ili raditi za platu, tj nekog i koje stvari idu u prilog gradu a koje stvari idu u prilog selu?

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.670
Kad kažem za sistem mislim raditi za nekog privatnika, državu a ne za sebe.
Svaki čovek u životu ima jedno razdoblje u životu kada treba da odredi od čega će živeti ceo njegov vek. Neki su to "znali" od detinjstva, upisivali škole, pa fakultete određivajući sebi struku kojom želi da se bavi u životu. Da li je po vama pametnije raditi za nekoga za platu, zavisiti od milostinje svoga gazde kao i od globalnih ekonomskih tokova koji se stalno "klimaju" pitanje je dana kada će se porušiti kao kula od karata ili ulagati u sopstvena znanja i raditi posao nezavisno. Neko će da kaže ne može pojedinac ništa sam potreban je kapital.. Pa recimo izdvoiti par godina života radeći za platu skupljati novac i ulagati za neki sopstveni posao, a za neke poslove nije ni potreban neki veliki kapital (tipa programeri, potreban je malo bolji laptop koji moze da se nađe i do 400e, pored laptopa treba samo znanje, raditi, reklamirati se i tako dalje možeš sve sam..)
Naravno tu se nameću i razna druga pitanja, ko koliko želi od života, šta su kome prioriteti. Ja sam dosta konzervativan i smatram da čovek treba da zadovolji svoje životne potrebe, a to su da ima krov nad glavom, da ima šta da pojede i šta da obuče, i da je sve to adekvatno uredno i čisto, ali ništa fensi moderno i skupo, da se ima dosta slobodnog vremena za druženje i mudrovanje i raditi stvarati i uciti nove stvari, a kako to da izvedes kad ti i žena radite po 8 sati ili kao neki po 12-13 sati..Isto prednost svoga biznisa i skromnih zahteva je ta što pored dosta slobodnog vremena možeš decu odgajati samostalno, a ne prepustiti ih ustanovama.. Ljudi veruju sistemu a ne shvataju da je sistem napravljen samo da ih iskoristi. Takođe ako ste vredni i trudni možete da budete potpuno nezavisni, odnosno da imate svoju struju (solarni paneli) , svoju vodu , svoj ogrev i svoju prehranu u bašti ili na njivi..
To je sve individualno i zavisi od prioriteta. Ja sam više za zdraviji život, mirniji i spokojni, kulturni u jednom skladu sa prirodom i životinjama, posle takvog rada čovek ,ali svaki čovek se oseća snažnije, um mu je bistar a osećanja mirna i smirena, grad me guši pored toga što je voda zagađena kao i vazduh, kao i ti zgusnuti prostori, otpadne vode i smeće, ljudi žive u "kartonskim" betonskim kutijama, nepoznati ljudi im odgajaju i vaspitaju decu, nikada nemaju vremena, velika većina im lošu psihu, po statistikama ljudi u svim gradovima sveta više koriste antidepresive nego ovi na selu , uzeli su odredjeni broj sela oko odredjenih gradova kako bi izjednačili broj ljudi koji se testira sa određenim brojem stanovnika iz grada..

Tako da po mom mišljenju sve ide u prilog zdravom životu, mirnom i spokojnom, uz oplemenjivanje biljaka i životinja kao i uz odgoj vlastite dece, a pametnom čoveku novca je potrebno malo, osim ako se "drogirate" i ispran vam je mozak od detinjstva kako moraju da se prate svi modni trenodi, da se poseduje novi automobil, nove patike, odlasci na skupa letovanja, diskoteke i ostale droge (hedonistički način života). Potrebe su uvek realne, a prohtevi nikad. Naravno danas imamo taj cuveni efekat stada, ljudi se zaglupljuju putem medija ili su laki karakterom pa dozvole da drugi manipulisu sa njima, pa ih pretvaraju u robove sistema, u neznalice u depresivne i bolesne ljude i tako dalje..Svako ima svoj izbor naravno..

Ovde se radi o tome da svako treba da iznese svoje lično mišljenje o ovim stvarima, koje stvari idu u prilog gradu a koje stvari idu u prilog selu.
Da li je bolje imati sopstveni biznis ili raditi za platu tj nekog?

Колико читам, ти би да неко други ради за тебе а ти да повремено надгледаш? Не свиђа ти се идеја да радиш 8 или више сати 5 дана у недељи и само 2 недеље одмора и једна недеља боловања и оно мало празника? Нађи себи државни посао, то ће бити најближе ономе што желиш. Колка толка плата за врло мало рада. Приватници раде од јутра до сутра. Није то за тебе.

Колико читам, ти би да неко други ради за тебе а ти да повремено надгледаш? Не свиђа ти се идеја да радиш 8 или више сати 5 дана у недељи и само 2 недеље одмора и једна недеља боловања и оно мало празника? Нађи себи државни посао, то ће бити најближе ономе што желиш. Колка толка плата за врло мало рада. Приватници раде од јутра до сутра. Није то за тебе.
Nisi ti mene razumeo..Ja sam zastupnik one ideje SVAKO TREBA DA ŽIVI OD SVOG RADA,A NIKO OD TUĐEG.
Od svakog prema mogućnostima, svakom prema potrebama. Kada bi svako ko ima velike mogućnosti ulagao u društvo i svoju familiju, a za sebe tražio minimalno tek toliko da zadovolji svoje zivotne potrebe, tada ce drustvo da procveta"

Nisi ti mene razumeo..Ja sam zastupnik one ideje SVAKO TREBA DA ŽIVI OD SVOG RADA,A NIKO OD TUĐEG.
Od svakog prema mogućnostima, svakom prema potrebama. Kada bi svako ko ima velike mogućnosti ulagao u društvo i svoju familiju, a za sebe tražio minimalno tek toliko da zadovolji svoje zivotne potrebe, tada ce drustvo da procveta"
другим речима комунизам/социјализам? Пробали. Не ради.

To što smo mi imali to nije ni blizu socijalizma a kamol komunizma, čista diktatura. I nije baš jednostavno sa kapitalističkog državnog uređenja preći na socijalizam a zatim na komunizam, oni su pokušali to da urade u što kraćem vremenu i to na silu. Nemajući snage da "podignu" one male oni su "spuštali" one velike..
Ja sam za vladaviku proleterijata, odnosno kako Marks to kaže: Diktatura proletarijata. E sad dugačka je to tema, koliko je to ustvari izvodljivo i koliko je to ustvari dobro..

Ne treba zaboraviti da su ljudi do skorije prošlosti (nekih 100-150 godina pre) imali potpuno drugačije mišljenje po ovom pitanju. Ljudi koji su radili po fabrikama iako ih je tada po srbi bilo jako malo, ili ljudi koji su radili za gazdu tj bili šegrti su smatrani za one ljude koji ne treba da imaju ugled u društvu, jer su nesposobni da izdržavaju svoju porodicu svojim radom i znanjem, pa su zato pohrlili kod drugoga (izdržavatelja) koji će da brine o njemu i njegovoj porodici a za uzvrat ovaj će da radi za njega. Čak su i ljudi više cenili svoje slobodno vreme nego veći profit.

Evo ovako,ja živim na selu..
Na selu živeti i raditi i živeti od rada je teško...
Potrebno je mnogo opreme,pomoćnih zgrada,mehanizacije i obradivih površina...
Kod nas su sve to sticale generacije unazad...
Ko ima stoku i domaće životinje,nigde od kuće ne može da mrdne..
Voće je druga priča..Ulaganja su konstantna za bilo koji vid poljoprivrede..
Pčelarstvo u početku ima velikih ulaganja...
Prođu godine dok se vrati uloženo...
Jedna gradobitna,ko nema protiv gradne mreže obere 2 sledeće...
Moj zaključak je da je bolje raditi bilo kakav posao a na selu ne biti svoj gazda ..
I to je isto stres,trči jedno,drugo,treće...Ustani rano,legnu kasno...
Mislite da se ljudi na selu ne razboljevaju...
Mir i tišina to ne postoji...

• Podržavam
Reactions: DUH
Znaš onu izreku: "Neću takav život od koga mi treba mesec dana odmora godišnje"
Odnosno, niko ti ne može reći sad konkretno grad ili selo, za sebe ili za drugog, već si odgovorio na svoje pitanje, ti bi u selo i za sebe, koliko sam razumela, samo tražiš potvrdu za tu odluku?
Samo napred (ka onom što želiš) i ako ne uspe iz prve, ti opet. Koliko god puta treba, od nule. Još jedna izreka "Ako ne ide po planu, promeni plan- a ne cilj".
Znači ako si u nešto siguran, bitno je da zacrtas CILJ.

Evo ovako,ja živim na selu..
Na selu živeti i raditi i živeti od rada je teško...
Potrebno je mnogo opreme,pomoćnih zgrada,mehanizacije i obradivih površina...
Kod nas su sve to sticale generacije unazad...
Ko ima stoku i domaće životinje,nigde od kuće ne može da mrdne..
Voće je druga priča..Ulaganja su konstantna za bilo koji vid poljoprivrede..
Pčelarstvo u početku ima velikih ulaganja...
Prođu godine dok se vrati uloženo...
Jedna gradobitna,ko nema protiv gradne mreže obere 2 sledeće...
Moj zaključak je da je bolje raditi bilo kakav posao a na selu ne biti svoj gazda ..
I to je isto stres,trči jedno,drugo,treće...Ustani rano,legnu kasno...
Mislite da se ljudi na selu ne razboljevaju...
Mir i tišina to ne postoji...
U Holandiji to nije tako.
Samo u Srbiji sto su u seljake otisli najnesposobniji. Roditelji deci od malena govore: "Uci skolu da ne moras da radis zemlju!"

Ne treba zaboraviti da su ljudi do skorije prošlosti (nekih 100-150 godina pre) imali potpuno drugačije mišljenje po ovom pitanju. Ljudi koji su radili po fabrikama iako ih je tada po srbi bilo jako malo, ili ljudi koji su radili za gazdu tj bili šegrti su smatrani za one ljude koji ne treba da imaju ugled u društvu, jer su nesposobni da izdržavaju svoju porodicu svojim radom i znanjem, pa su zato pohrlili kod drugoga (izdržavatelja) koji će da brine o njemu i njegovoj porodici a za uzvrat ovaj će da radi za njega. Čak su i ljudi više cenili svoje slobodno vreme nego veći profit.
Тачно, нарочито за наш менталитет. У прошлости се рачунао газда само онај који је имао своју земљу те је тако могао да се издржава сам и да не зависи од милостиње других. Занатлије, трговци или обични радници су у таквом друштву сматрани за неспособне. Твоја срећа да је данас у Србији земља јефтина а може да се нађе и за џабе те је лако постати казда као они од пре сто година. Не би био ни први ни једини који би се искључио из мреже (Off grid) и живео само од свог рада. Можда би и волео, али би те можда твоја деца мрзела што си их ишчупао из цивилизације?

U Holandiji to nije tako.
Samo u Srbiji sto su u seljake otisli najnesposobniji. Roditelji deci od malena govore: "Uci skolu da ne moras da radis zemlju!"
Danas u Srbiji ne vredi ni učiti školu...
Prosto meni bude žao,koliko se rada i truda uložio u nešto,a finansijski se nama nikako ne isplati .Jedva pokrijemo troškove,subvencije kasne mesecima,ulaganja su ogromna...

Danas u Srbiji ne vredi ni učiti školu...
Prosto meni bude žao,koliko se rada i truda uložio u nešto,a finansijski se nama nikako ne isplati .Jedva pokrijemo troškove,subvencije kasne mesecima,ulaganja su ogromna...
"Nema onog LOSEG posla koji se dobrom organizacijom ne moze napraviti da bude unosan i neme onog DOBROG posla koji se losom organizacijom ne moze upropastiti!" Konfucije, naravno

• Podržavam
Evo ovako ja sam student informacionih tehnologija, davao sam sve uredno na fakultetu i došao do diplomskog. Pre diplomakog sam proveo neko vreme u Americi, Svedskoj i drugim Evropskim zemljama i poceo drugacije da gledma na stvari, citam dosta knjoge,promenio sam svoj pogled na svet..Diolonski mi tako stoji 2 godine i ne planiram da ga završavam jer mi ne treba nekakav papir, a time ne želim da se bavim..kasno sam to shvatio.

Rad na selu jeste težak, ali je lep. Trebaš voleti to što radiš. Naša država globi seljaka jer je tako nameštena politička struktura, koja je komandovana s polja.. Svesno se unistava nasa proizvodnja i izvoz od strane stranaca i od strane nasih izdajnika kojih placaju ljudi sa zapada..
Danas je problem sto roditelji svesno zele da svojoj deci zadrže standarde koje je ovaj moralno posrnuli svet stavio ispred svakog pojedinca - a to je da bude "bogat", karijeru, dobar auto, slava i slično..A zašo ne biti običan mali, volis male stvari? Ne mora svako da bude glavni..Ja razumem da su mnogim ljudima isprali mozgove,pogotogo radnicima koji su sada najjaci potrošači. Ne mislim da bih moja deca zamrzela to, jer bih odgajao u duhu svog naroda i svog porekla -seoskog ,da seoski i srpski misle, srpski rade i srpski osecaju samo tako ce kroz upoznavanje i kroz moje primere zavoleti stvari. I ako se desi nesto suprotono podržaću ih.

Holy1
Moj brat od ujaka je ostao na selu, ima 3 kćerke i nijedna ga ne mrzi zato što je rođena na selu. Pa nije na kraj sveta...Ali žive daleko od "skromno", najstarija ima od noktiju do platformi, prelepa je prirodno i ovako, ali jbg, "mora da se prati stil", garderobu menja opet sve po "diktiranoj modi", najbolje laptopove, iPhonove...valjda da "se ne osećaju kao da zaostaju za gradom".
Šta da ti kažem...mladima je potrebna urbana sredina, fakat.

Holy1
Moj brat od ujaka je ostao na selu, ima 3 kćerke i nijedna ga ne mrzi zato što je rođena na selu. Pa nije na kraj sveta...Ali žive daleko od "skromno", najstarija ima od noktiju do platformi, prelepa je prirodno i ovako, ali jbg, "mora da se prati stil", garderobu menja opet sve po "diktiranoj modi", najbolje laptopove, iPhonove...valjda da "se ne osećaju kao da zaostaju za gradom".
Šta da ti kažem...mladima je potrebna urbana sredina, fakat.
Da razume se..Nismo svi isti. Ali potrošački duh hedonizma proširio se kao kuga na ceo narod.

• Podržavam

Back