Da li je bitno sta druga deca rade?

I mi imamo devojčicu od 12 godina, tj. to je deverova ćerka ali je mnogo kod nas pa je formiramo i mi i oni. Prošlog leta je za odličan uspeh od nas dobila mobilni, nije neki besan, ali ima i kameru i sve aktuelno. Nije baš zahtevna, ali takva su i ostala deca u okruženju (možda je u Beogradu drugačije). Najbolja drugarica joj je sportistkinja a ona već godinama ide na folklor, pa nije opterećena samo izgledom i modnim detaljima. Ponekad se nešto malo našminka, i to za nastupe ili rođendane, ja joj često i pomognem, ali ona je još pravo dete i nema onaj osećaj da se razlikuje od drugarica. Što se tiče muzike i stila, uvek kad nešto takvo gledamo na TV otvoreno i razgovaramo, ona kaže svoje mišljenje a ja svoje, ne namećem joj ništa, ali joj objasnim zašto mi se nešto ne dopada. Isto to radi i njena majka, samo mnogo ređe jer je do večeri na poslu pa je dete uglavnom kod nas. Mislim da je u formiranju ličnosti deteta najvažnije da uvek ima kome otvoreno da se obrati, i da bude sigurno da neće biti odbijeno ili izgrđeno nego će se njegov problem shvatiti ozbiljno.

Da li pokusavate da objasnite 12-godisnjaku da telefon sluzi za pozive i poruke i da njemu nije potreban mobilni sa 5 megapiksela i internet prikljuckom koji nece koristiti jer je 300 evra velika kolicina za telefon koji ce malisan izgubiti ili ce mu ga neko oteti?

Da li objasnjavate 12-godisnjakinji da ce biti vremena za minice i sminku i da ako sa tim pocne sa 20 da ce imati dovoljno vremena da se sminka do kraja zivota iako je njen ceo razred vec lici na grand paradu, ako njena drugarica ide taksijem u skolu, a sad to radi jos 5 devojcica iz razreda da ona ne moze?

Da li im objasnjavate da iako celi razred slusa turbofolk da postoje i druge vrste muzike?

Da li ubedjujete sina da kad ode na utakmicu ne treba psovati i pevati vulgarne i sovinisticke pesme i da to sto ceo njegov razred ide da lupa kamenjem komsijinu pekaru ne znaci da i on treba, a da cete ga vi odvesti svojim autom na maturu jer je glupost placati limuzinu?

...ili precutkujete i povucete se jer necete da se izdvaja od drustva, kako druga deca tako i oni iako vam sve te stvari smetaju i znate da se kose sa vasim principima?
Telefon ne sluzi samo za poruke i pozive, vec i za slikanje(dobri telefoni zamenjuju digitalni) i za muziku(dobri telefoni zamenjuju i mo3 player)...neko rece ,,sta ce deci telefon'' pa na primer da bi komunicirali a drugom decom i kad nisu zajedno...ne treba detetu prosipati pamet kako mu ne treba nesto sto ono zna da mu treba(ne mozete sve meriti prema svojim standardima), vec mu pre treba objasnjavati kako se nema toliko para za telefon(sto ce mnogo pre shvatiti nego da ga ubedjujete kako mu nije potreban), navesti sta mu se jos moze kupiti za taj novac koji ce ostati ako se kupi tri puta jeftiniji telefon...mnogo ce pre tako shvatiti
Pa ako devojcica zeli da se nasminka da bi bila lepa i da bi se svidela onom iz 6-2, koja je logika da joj kazes da ima vremena da bude lepa :lol: treba uciti umerenosti, ali ne i naredjivati umerenost...ako hocete da naucite dete da se ne ravna ni prema kome, prvu gresku pravite kada ga terate da se ravna prema vama...a ako ga obrazujete tako da bude slobodna licnost(i od vas) pre ce postati slobodno i od drugih
Da, treba objasniti da postoje i druge vrste muzike, jer deca u tim godinama cesto i ne znaju da postoji jos nesto...ali ne treba ih prinudjivati da slusaju drugu vrstu muzike ako im se ne svidi
Psovke...meni jako smetaju i dala bih sve od sebe da mi dete ne bude previse vulgaeno(neke sitne psovke ok, ali kad bih cula da psuje sunce, hleb, crkvu, svece poludela bih), ali to se valjda gradi od malena...sovinisticke pesme...pa to su samo pesme....zar ne bi bilo glupo da se izdvaja i kao cuti na utakmici jer je pesma vulgarna...
a za limuzinu...opet treba objasniti da se nema novca za to i da se s tim novcem moze uraditi nesto sto bi se i njemu vise svidelo, a ne samo trabunjati kako VI mislite da je to glupost, jer ga pre svega treba nauciti da je vazno sta ONO misli, o tome je i cela tema , zar ne?
Razumem da us navedeni samo primeri....ima ih jos milion...sve zavisi i od vaspitanja koje je najbitnije do 7 godine...ali najveca je greska nesto braniti detetu ili pricati kako VI mislite da je to gluypo...treba ga raznim pricama(uvek izokola, da ne provali da hocete da ga ubedite u svoj stav) i performansama dovesti do toga da samo stvori misljenje(na koje ce te vi, ako pametno delujete, ne primetno uticati, pa ce vam tako i odgovarati;))...sa pubertetlijama treba biti jako lukav

I mi imamo devojčicu od 12 godina, tj. to je deverova ćerka ali je mnogo kod nas pa je formiramo i mi i oni. Prošlog leta je za odličan uspeh od nas dobila mobilni, nije neki besan, ali ima i kameru i sve aktuelno. Nije baš zahtevna, ali takva su i ostala deca u okruženju (možda je u Beogradu drugačije). Najbolja drugarica joj je sportistkinja a ona već godinama ide na folklor, pa nije opterećena samo izgledom i modnim detaljima. Ponekad se nešto malo našminka, i to za nastupe ili rođendane, ja joj često i pomognem, ali ona je još pravo dete i nema onaj osećaj da se razlikuje od drugarica. Što se tiče muzike i stila, uvek kad nešto takvo gledamo na TV otvoreno i razgovaramo, ona kaže svoje mišljenje a ja svoje, ne namećem joj ništa, ali joj objasnim zašto mi se nešto ne dopada. Isto to radi i njena majka, samo mnogo ređe jer je do večeri na poslu pa je dete uglavnom kod nas. Mislim da je u formiranju ličnosti deteta najvažnije da uvek ima kome otvoreno da se obrati, i da bude sigurno da neće biti odbijeno ili izgrđeno nego će se njegov problem shvatiti ozbiljno.

Potpuno se sa tobom slažem. Ne treba detetu praviti ceo život. Ako moje dete počne sa turbofolkom, šta sad, nije tragedija. Njegov izbor njegova stvar,:)

Ne treba ga izdvajati iz društva. Ako nema osnovne stvari koje su moderne i koje njegovo društvo ima to vam je kao da ste mu zabranili da se sa tom decom druži
Primer iz ćerkinog odeljenja, jedan dečak nema te ''popularne'' stvari, i prozvali su ga prosjakom, klošarem,... Tj. ćerka tvoga devera ima sve što imaju njene drugarice, pa se ne oseća izdvojenom.
Ali ako biste joj zabranili šminku, kupili mobilni total krntiju, nametnuli joj sve osim turbofolka, sigurno bi se osećala izdvojenom.
Takođe primer iz ćerinog odeljenja: Žurka, tj. priprema za žurku. Njene drugarice su se našminkale...:roll: moja ćerka kao i uvek vrlo malo. Dolaze u stan njihove treće drugarice, koja je ne našminkana. ''Ajde da te našminkamo'', ''Ne'', ''Zašto?''
''Nedaju mi mama i tata''

Kada mi je ćerka ovo ispričala uz razlog branjenja šminke: ''još si mala za šminku''
došlo mi je da plačem! To je samo jedna žurka:!:Dete nije najbolji đak ali ima u knjižici sve petice.
Zaboga, zašto:?::dontunderstand::dash:

Telefon ne sluzi samo za poruke i pozive, vec i za slikanje(dobri telefoni zamenjuju digitalni) i za muziku(dobri telefoni zamenjuju i mo3 player)...neko rece ,,sta ce deci telefon'' pa na primer da bi komunicirali a drugom decom i kad nisu zajedno...ne treba detetu prosipati pamet kako mu ne treba nesto sto ono zna da mu treba(ne mozete sve meriti prema svojim standardima), vec mu pre treba objasnjavati kako se nema toliko para za telefon(sto ce mnogo pre shvatiti nego da ga ubedjujete kako mu nije potreban), navesti sta mu se jos moze kupiti za taj novac koji ce ostati ako se kupi tri puta jeftiniji telefon...mnogo ce pre tako shvatiti
Pa ako devojcica zeli da se nasminka da bi bila lepa i da bi se svidela onom iz 6-2, koja je logika da joj kazes da ima vremena da bude lepa :lol: treba uciti umerenosti, ali ne i naredjivati umerenost...ako hocete da naucite dete da se ne ravna ni prema kome, prvu gresku pravite kada ga terate da se ravna prema vama...a ako ga obrazujete tako da bude slobodna licnost(i od vas) pre ce postati slobodno i od drugih
Da, treba objasniti da postoje i druge vrste muzike, jer deca u tim godinama cesto i ne znaju da postoji jos nesto...ali ne treba ih prinudjivati da slusaju drugu vrstu muzike ako im se ne svidi
Psovke...meni jako smetaju i dala bih sve od sebe da mi dete ne bude previse vulgaeno(neke sitne psovke ok, ali kad bih cula da psuje sunce, hleb, crkvu, svece poludela bih), ali to se valjda gradi od malena...sovinisticke pesme...pa to su samo pesme....zar ne bi bilo glupo da se izdvaja i kao cuti na utakmici jer je pesma vulgarna...
a za limuzinu...opet treba objasniti da se nema novca za to i da se s tim novcem moze uraditi nesto sto bi se i njemu vise svidelo, a ne samo trabunjati kako VI mislite da je to glupost, jer ga pre svega treba nauciti da je vazno sta ONO misli, o tome je i cela tema , zar ne?
Razumem da us navedeni samo primeri....ima ih jos milion...sve zavisi i od vaspitanja koje je najbitnije do 7 godine...ali najveca je greska nesto braniti detetu ili pricati kako VI mislite da je to gluypo...treba ga raznim pricama(uvek izokola, da ne provali da hocete da ga ubedite u svoj stav) i performansama dovesti do toga da samo stvori misljenje(na koje ce te vi, ako pametno delujete, ne primetno uticati, pa ce vam tako i odgovarati;))...sa pubertetlijama treba biti jako lukav

I sa tobomse totalno slažem.

Kada mi je ćerka ovo ispričala uz razlog branjenja šminke: ''još si mala za šminku''
došlo mi je da plačem! To je samo jedna žurkaDete nije najbolji đak ali ima u knjižici sve petice.
И ја мислим да то образложење ''још си мала'' може да изазове само контраефекат. Па деца једва чекају да буду велика, а ово обазложење им даје до знања да постоје ствари које су, ето тако без неког разлога, забрањене за децу, а дозвољене одраслима... И онда ће журити да што пре освоји све те ''привилегије'' одраслих (шминкање, алкохол, цигарете, фарбање косе...све оно што није дозвољено деци а јесте одраслима)...
Мислим да је боље дати право образложење: није пристојно ићи у школу тако нашминкан, фарбање косе је штетно, нарочито за младу косу, превише пудера на лицу затвара поре...

@hellen bas to....uvek treba dati objasnjenje, jer je to jedini nacin da se zaista uspe...
Ja sam se sa ocem svoje drugarice(koji je vaspitavan kao musliman, pa iako je sada ateista vuce malo to njihovo) sto puta raspravljala...i kada mi na pitanje ,,zbog cega joj to ne dozvoljavate'' odgovori sa ,,zato sto sam joj otac i mora da me slusa'' izludiiiiim

Vidim da se svi slažemo da je detetu veoma važno da se ne razlikuje previše od svojih vršnjaka.
Dobro je da ponekad malo odskoči (najbolji je đak, ima na priredbi najlepšu frizuru, obučava mlađu decu na folkloru, za neki poseban uspeh dobije igračku koju ono izabere...), to mu jako diže moral i samopouzdanje.
Takođe je bitno decu mnogo i pred svima hvaliti, a grditi ili kritikovati u četiri oka i to konstruktivno. Klinci tada znaju da imaju jaku podršku porodice, da nisu prepušteni samo prihvatanju ili neprihvatanju među vršnjacima, već su im vidici prošireni pa toliko i ne podležu nekoj opštoj modi.
Što se tiče psovki, svako dete zna da je to ružno, ali će i ono probati čisto da vidi kakav je osećaj. Ja naše klince učim da psuju samo oni ljudi koji ne umeju da formulišu ono što hoće da kažu, pa psovkom pokušavaju da daju snagu svojim rečima. Dakle glupi ljudi.
Možda će neko reći da previše pričam o sebi i klincima oko sebe, ali ja ove metode koristim već 15 godina i mogu vam reći da me klinci vole. Jedva čekaju da sam sama pa da dođu kod mene da se ispričaju.

Poslednja izmena:

Back