Da li im je litijum potreban za nešto drugo?

• Začetnik teme Začetnik teme kalis
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

kalis

Buduća legenda
VIP
Poruka
36.308
Da li im je litijum potreban za nešto drugo ?

Messenger_creation_f1c5f0a2-75ff-40fa-a642-27fba2f7e346.jpeg

Šta je jadarit?​

Ruda je dobila ime po reci Jadar u čijoj blizini su i planina Cer i reka Drina.
Jadarit je litijum natrijski borosilikat - LiNaSiB3O7(OH) koji od korisnih komponenti sadrži litijum i bor.
Otkriven je 2004. godine, a internacionalna mineraloška asocijacija zvanično ga je priznala kao novi mineral u novembru 2006.
„Otkriven je samo u Srbiji i samo u ležištu 'Jadar' kod Loznice", kaže za BBC profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Vladimir Simić.
„Jadarit bi pre svega mogao da se koristi za dobijanje litijumovih jedinjenja - litijum karbonata, litijum hlorida ili litijum hidroksida, koja imaju primenu u industriji keramike, stakla, baterija, maziva i mnogim drugim granama industrije".
Slično ležište ne postoji nigde u svetu, ali se litijum dobija iz kontinentalnih slanih rastvora (Bolivija, Čile, Argentina) ili iz čvrstih stena - pegmatita (Australija, Rusija, Kanada, Austrija), ili iz oba izvora (Amerika i Kina).
„S obzirom da se procenjuje da se u ležištu 'Jadar' nalazi blizu 10 odsto istraženih resursa litijuma u svetu, svakako da ima značajnu vrednost", dodaje profesor.

nekad mi se čini da živimo u lošem filmu ili video igrici....
pazi sad ovo
drvo poznavanja dobra i zla je imalo plod jabuku....ja buka...ja ja ja ja...to je inficiranje čoveka egom
jadarit je ja dar tj. kao jabuka nešto što daje ego a suzbija srce
jadarit ima sličnu formulu kao kriptonit iz filma povratak supermena
supermen je naravno u ovoj analogiji Isus koji za sebe kaže da je hleb života tj. drvo života a materjal koji treba da suzbije njegovu moć je kriptonit odnosno jadarit....

interesuje me šta član @Grom_sa_neba! misli o ovim koincidencijama

nije ni čudo da EU sklapa ugovor sa nama o eksploataciji jadarita.....mislim gde je to još EU sklapala sporazum sa nekom zemljom o rudarenju nečega....jasno je da se radi o nečemu jako važnom za duboku državu....da je samo Litijum u pitanju ne bi bilo toliko podrške projektu od strane zapadnih političara i vlada....ovo je nešto ključno za njihovu agendu

Back