Da li Hrvatska Srbiji treba da plati ratnu odštetu iz Drugog svetskog rata ?

Na sve strane su bile žrtve nacističkog i fašističkog terora.
Nije to bilo samo u Srbiji.

I to uopće nije predmet razgovora, nego si ostao bez argumenata.
Srbija je imala gerilski pokret koji se borio protiv nacista.
Ali je država Srbija kao i NDH bila kvislinška i pronacistička!

Ali Srbija je bila pod Vojnom okupacijom kao i Banat i imala vojnog komandanta Srbije na celu, "29. Августа 1941. године, неколико месеци после освајања Југославије, немачки војни командант за Србију је одобрио формирање цивилне администрације под руководством генерала Милана Недића. Схватајући да ће ова нова влада требати средства за очување реда и закона, као и за борбу против комунистички вођене побуне која је већ избила у земљи, Немци су 15. септембра 1941. године дали дозволу за формирање Српског помоћног добровољачког корпуса снаге пет батаљона."
Ko poznaje medjunarodno pravo zna ce da je okupaciona vlast nadlezna za formiranje civilne administracije,odrzavanje reda i snabdevanje stanovnistva.
Srbija je bila u ratu sa Nemackom i njenih 300 000 vojnika je bilo u vojnim zarobljenickim logorima dok to nije slucaj sa Hrvatima koji su bili drzavljani zlocinacke NDH.
Nezavisna Drzava Hrvatska ima u svom nazivu Nezavisna i trazila je priznjanje od drugih drzava npr. Spanija,Slovacka,Italija kao i SAD(nisu hteli da je priznaju).

Ali Srbija je bila pod Vojnom okupacijom kao i Banat i imala vojnog komandanta Srbije na celu, "29. Августа 1941. године, неколико месеци после освајања Југославије, немачки војни командант за Србију је одобрио формирање цивилне администрације под руководством генерала Милана Недића. Схватајући да ће ова нова влада требати средства за очување реда и закона, као и за борбу против комунистички вођене побуне која је већ избила у земљи, Немци су 15. септембра 1941. године дали дозволу за формирање Српског помоћног добровољачког корпуса снаге пет батаљона."
Ko poznaje medjunarodno pravo zna ce da je okupaciona vlast nadlezna za formiranje civilne administracije,odrzavanje reda i snabdevanje stanovnistva.
Srbija je bila u ratu sa Nemackom i njenih 300 000 vojnika je bilo u vojnim zarobljenickim logorima dok to nije slucaj sa Hrvatima koji su bili drzavljani zlocinacke NDH.
Nezavisna Drzava Hrvatska ima u svom nazivu Nezavisna i trazila je priznjanje od drugih drzava npr. Spanija,Slovacka,Italija kao i SAD(nisu hteli da je priznaju).

Da je NDH bila zločinačka je istina i o tome uopće neću raspravljati.
Ali vidiš, Nedićeva Srbija je, ničim izazvana, priznala NDH! Jel možeš to objasniti?

Ovo boldovano je to što ti ja cijelo vrijeme govorim, a ti nećeš priznati.
Kojih 300.000 vojnika? :hahaha:
I to zarobljenih! Koliki je onda bio puni srpski korpus? 500.000?
Nemoj biti neozbiljan! :mrgreen:

Pa još nisam vidio da je neko dao neki izvor odakle centru SW takvi podaci!
Ти ниси видео. Јак ти је аргумент. :roll:
Не брини ти за то, имају они своје изворе, праве, за разлику од твојих, измишљених. Ти немаш никакве доказе за то, сем што ти је циљ једнако понављати исту мантру, надајући се да довољно пута поновљена лаж на крају постаје истина. :evil:

Ali vidiš, Nedićeva Srbija je, ničim izazvana, priznala NDH! Jel možeš to objasniti?

Pa posle aprilskog sloma 1941. 300 000 vojnika Kraljevine Jugoslavije koji su iz Srbije ili srbske nacionalnosti je odvedeno u zarobljenistvo.
E koliko te ja meseci ovde obrazujem, ne mogu vise dzabe da te skolujem.
Duzan si mi jedno Ozujsko.
9374.jpg

jel ti misliš da je srbija bila važna njemačkoj. vi ste njima bili slijepo crijevo, i uopće ne interesantni. sa manjim brojem vojnika održavali su red zajedno sa nedićem i dražom i užička republika nije im prestavljala skoro nikakav problem. ni hrvatska njima nije bila interesantna, ali im je trebala zbog pruge kako bi dostavljali logistiku na istočni front. na njihovu sreću, a našu nesreću našli su saveznika pavelića (kao kod vas nedića) koji je počinio najveći zločin nad srbima.
a ko izvrče istinu i igra se sa brojem žrtava ne znam. samo znam da nikad nijedan hrvat nije počeo temu "u jasenovcu je ubijeno 80000 srba", pa bi se na nju nadovezali srbi sa "nije istina, riječ je o 700000 srba", nego uvjek srbin postavi 700000 na koju se mi nadovezujemo sa manjim brojem. ne nadovezujemo se mi da umanjujemo broj žrtava, nego pokušavamo reći da je iz arhiva koji je u zagreb došao preko amerike iz beograda vidljivo da se radi o brojci od oko 80000 poznatih žrtava

Kakve lazi ti ovde baljezgas . Ja nemogu da kazem koliko je Srbija bila vazna nemackoj . Ali to i nije vazno . U Srbiji je bilo masovnih steljanja Srba od strane Nemaca , a u Hrvatskoj nije bilo masivnih streljanja Hrvata , jer su Hrvati bili na strani Nemaca . da ne pricam da je ovo sto si izneo za Drazu krajnje netacno , jer je za Drzaom bila raspisana poternica , na 100 000 nemacki maraka ( u ono vreme .), koja je vazila sve do kraja rata . A na Banjici su bile zajedno u zarobljenistvu mnoge supruge raznih Cetnickih komandanata , ( na primer Pioletica ) , zajedno sa pohvatanim skojevkama .

Ja mislim da vi jednostavno provocirate .. Sve sto su vas ucili , jednostavno je pokvarena laz . doduuse , takva vam je i cela drzava .

Kioliko je Hrvata , oficira bilo u zarobljenistvu u Nemackoj ?

Ти ниси видео. Јак ти је аргумент. :roll:
Не брини ти за то, имају они своје изворе, праве, за разлику од твојих, измишљених. Ти немаш никакве доказе за то, сем што ти је циљ једнако понављати исту мантру, надајући се да довољно пута поновљена лаж на крају постаје истина. :evil:

Meni uopće nije u interesu da bilo kakva laž postane istina.
Nego, jel ti možda znaš nešto više o tome?

Ne znam. Nisam nikad to istraživao.
No reci mi otkud brojka od 300.000, ako je Draža imao svega 18.000 četnika na početku. Jel to znači da su Švabe zarobile cca 90% te vojske, ili da je odaziv u četnike bio izrazito slab?

Draza je samo u pocetku imao toliko , a onda su mu se prikljucili mnogobrojni . Specijalno kad su partizani po selima poceli da ubijaju vidjenije ljude i bolje domacine .

A sto se tice 300 000 , mislim da je u pitanju nemacka arhiva .

U tih 300 000 su otisli i svi oni , koji su bili u ww2 , pa su bili rezervni oficiri . Kompletno svako kog su mogli da uhvate , a da je imao bilo kakva vojnicka znanja .
E vidis , Hrvata u tom zarobljenistvu nije bilo . Zasto . Pa zato sto su Hrvati bili saveznici Nemaca , za razkliku od Srba .

Vi vampiri ..znate vi to . Samo se pravite blesavi .

Spremajte pare za ratnu odstetu okanite se praznih prica.
I lepo i civilizovanao da vratite postavku Memorijalnom centru Jasenovac koja je bila ranije.

A mislim, stvarno ste neki od vas čudni ljudi.
Srbiji ni na pamet ne pada da tuži Hrvatsku za nekakvu ratnu odštetu, jer zna da nema nikakve osnove za to.
S druge strane, Hrvatska tuži Srbiju jer ima itekako jake argumente.

Pa ti sad vidi ko će spremati pare! :mrgreen:

Nego, kasno je. Treba ujutro ranije malo ustati.
Laku noć dobri ljudi. Vidimo se opet sutra! :bye:

A mislim, stvarno ste neki od vas čudni ljudi.
Srbiji ni na pamet ne pada da tuži Hrvatsku za nekakvu ratnu odštetu, jer zna da nema nikakve osnove za to.
S druge strane, Hrvatska tuži Srbiju jer ima itekako jake argumente.

Pa ti sad vidi ko će spremati pare! :mrgreen:

Nego, kasno je. Treba ujutro ranije malo ustati.
Laku noć dobri ljudi. Vidimo se opet sutra! :bye:

To je zato jer nasa vlast ovog casa radi za Hrvatsku , a protiv Srbije . No ne zaboravi da je ovo ipak Srbija , sve se moze lako promeniti za tilio cas .

***** otsetu ... zub za zub ...

NDH je bila u trojnom paktu,i do zadnjeg dana rata bila uz nacisticku Nemacku .Za vreme NDH-a su izvrseni mnogi zlocini nad Srpskim stanovnistvom,a imovina opljackana ili unistena.(The Holocaust Chronicle 232.str imamo podatak da je u Jasenovcu ubijeno 600.000 Srba,Jevreja,Roma...)Nemacka je platila ratnu stetu.
Da li postoji mogucnost sa recimo pravnog aspekta da Srbija trazi odstetu za ubijene Srbe i njihovu opljackanu ili unistenu imovinu za vreme NDH-a ?

Проблем је у дисконтинуитету хрватске државе и што модерна хрватска држава није настала на основама НДХ, него на основама СР Хрватске, за коју су се, свесни тога или несвесни, борили српски и хрватски партизани у Хрватској. А што се правног аспекта тиче, овде ствар жестоко компликује реуспостављање Југославије и подела некадашње територије НДХ на две републике. Теоретски, да постоји, и хрватски ентитет у БиХ би на једнак начин био одговоран као и Хрватска.

А Немачка није платила ратну штету. Споразумима између СФРЈ и СР Немачке, проблем ратне одштете, имовине прогнаних Немаца и других питања је решен на други начин. Споменимо и само то да би, у случају овакве мапе Балкана, Немачка данас била дужна једино Србији.

Back