Da li glasanje treba da bude mandatorno?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.769
Mnogo ljudi je nezadovoljno zakonima, politikom i političarima ali relativno mali broj ljudi izlazi na glasanje.
Da li bi trebalo glasanje da bude mandatorno za svakoga?

1659205104330.png

(nisam siguran u koji forum bi ovo stavio pa sam otvorio ovde gde ja moderišem)

Da li bi trebalo glasanje da bude mandatorno za svakoga?
Mislim da se u Australiji placa kazna ako ne izadjes.

Moj odgovor je ne, iako sam u vezi toga pomalo "off the fence", sto bi rekli Ameri.
Glupo je ikoga prisiljavati na glasanje, ali kada vidim osobe poput mojih staraca koji 25 godina nisu vidili glasacke kutije, a bitno je da s ustima punim govana kmece kako je ovaj politicar ovakav, stranka onakva, lopovi, razbojnici, kriminalci, blablabla, onda budem tako zlurad sto su ozlojedjeni da bi volio da su politicari jos deset puta gori.
Odakle im pravo uzimati nekoga u svoja usta pogana, a glasacka kutija im je doslovno na 4 minute hoda od kucnog praga?

:eek:

Tako da ne bi uveo obavezu glasanja, ali ovi koji laju protiv politicara a nisu glasali, placali bi prekrsajnu kaznu.
Svoje starce bi prvi cinkao, za primjer drugima.

Glasanje treba ukinuti jer vecina ljudi ne glasa ili glasa zato sto ce da dobije neku licnu korist ili iz obicne gluposti (veruju tabloidima).
Najbolje bi bilo da se napravi sistem sa direktnom demokratijom, odnosno da se glasa za inicijative ili ideje. Tipa da li da se napravi novi auto put ili da se taj novac ulozi u stocni fond. Da narod vodi drzavu, a ne "demokratski" izabrani diktator.

Наравно да не сме да буде обавезно. Нико нема права да другога присиљава да учествује у политичком животу.
Можда је чак и противуставно?
Niko tebi ne brani da dopises miki mausa i zaokruzis ga, ako neces nikome da das glas.
Treba da bude obavezno, ali da se organizuje i KONTROLISE glasanje online.

Миц по миц, стигосмо на ниво развијенох западион демократија - свеједно је за кога гласамо, исто нам се хвата.
Техника самоповређивања је самим тим ирелевантна (обавезно или необавезно гласање).
Ипак бих дао предност слободном изласку на изборе - изласком ми се чини да дајем додатни легитимитет будалаштини. И губим време.

pre no što se tako nešto desi uzmite slučaj da nepokretna ili tesko pokretna osoba mora da izađe na izbore. To se do sada rešavalo tako što su dolazile komisije kod kuće ali iako postoji taj mehanizam ipak je nepouzdan tako da znam osobu koja je želela da glasa ali nije mogla.

Mnogo bolje je da se uvede digitalno glasanje.

Back