Da li clan porodice mora biti prijavljen u str

Po zakonu imas pravo kao clan porodice da radis,a da ne budes prijavljen.Imam SZR i kada mi je bila Inspekcija Rada,rekli su mi da moze clan porodice da radi neprijavljen.Kada radi neprijavljen tada mu nisi duzan davati platu,a PIO moze sam da uplacuje na kvotu na koju se dogovori sa ovima iz Penzionog.Socijalno imas peko Biroa ,ako se redovno javljas.

Zakon o privatnim preduzetnicima je dozvoljavao da članovi porodice rade u radnji koju otvori jedan od njih međutim taj zakon je prestao da važi 2011 godine.
Nasledio ga je Zakon o privrednim društvima koji takođe dozvoljava to isto ali uz određene uslove:

Lica koja rade za preduzetnika moraju biti u radnom odnosu kod preduzetnika ili angaţovana od strane preduzetnika po drugom osnovu u skladu sa zakonom.
Izuzetno od stava 8. ovog člana, član porodičnog domaćinstva preduzetnika moţe raditi kod tog preduzetnika bez zasnivanja radnog odnosa:
1) povremeno tokom dana i to isključivo u sedištu, ako je njegovo prisustvo neophodno zbog prirode delatnosti preduzetnika (da se trgovačka radnja preduzetnika ne bi zatvarala tokom radnog vremena, da bi se utovarila roba, da bi se očistio poslovni prostor i sl.);
2) privremeno tokom osposobljavanja za obavljanje delatnosti starih i umetničkih zanata, odnosno poslova domaće radinosti, ako preduzetnik obavlja tu delatnost;
3) u vreme kada preduzetnik koristi godišnji odmor u skladu sa zakonom.

Mora da te prijavi, makar na određeno vreme,
ukoliko te inspekcija zatekne da radiš a nisi prijavljen sleduje prijava, a kazne nisu bezazlene.

Друже, ај' боље ћути.

- - - - - - - - - -

Tako je!Mislim da je najbolje da sam otvori,a penziju neka mu prima otac i dalje.To su onda najmanji izdaci.

Ако отвори сам, мораће себи да плаћа доприносе за ПИО, за здравствено и за незапосленост. А ако отац отвори, мораће да плаћа само доприносе за ПИО а књижицу већ има као пензионер па то не плаћа. Исто не плаћа доприносе за незапосленост јер не може да буде незапослен кад већ има статус пензионера.

Back