Da li će centralizam uništiti Rusiju?

Ludi Bora

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
112
U Rusiji sve što je iole važno ili vredi, nalazi se u Moskvi i Podmoskovlju tek ponešto u Sankt Peterburgu i Sočiju. I sve novo što se gradi u Rusiji gradi se u ta tri grada, koga god da sam pitao od naših građevinaca koji tamo rade svi rade u tim gradovima, još mi niko nije rekao da je gradio nešto u Voronježu, Samari ili Jekaterinburgu. Uprkos što su to milionski gradovi tamo se ne dešava ništa interesantno, jedino što ponekad iz tih gradova dođe vest o nekoj velikoj nesreći ili masovnom ubistvu. Šta mislite hoće li se to ikad promeniti ili će ruska provincija večno ostati siromašna i čemerna?

realno, gradi se tamo gde postoji potreba za tim. ne mozes da gradis kuce i zgrade u severnom Sibiru, ako niko nece da kupi tamo imanje. tamo gde postoji priliv stanovnika i bolji uslovi zivota, postoji i potreba za stambenim prostorom. to je slucaj svuda u svetu. drugo da li je centralizacija ili regionalizacija bolja za neku drzavu, pa siguran sam da Rusi imaju dugorocne urbanisticke i migracione planove i a u tom skladu i prave uslove za razvoj...

Nije Rusija samo Sibir, ima ona desetine gradova u evropskom delu od kojih su mnogi klimatski povoljniji od Moskve, ali ih ruska vlast zanemaruje i drži u pasivnom i zapuštenom stanju.

- - - - - - - - - -

Nije Rusija samo Sibir, ima ona desetine gradova u evropskom delu od kojih su mnogi klimatski povoljniji od Moskve, ali ih ruska vlast zanemaruje i drži u pasivnom i zapuštenom stanju.

U Rusiji sve što je iole važno ili vredi, nalazi se u Moskvi i Podmoskovlju tek ponešto u Sankt Peterburgu i Sočiju. I sve novo što se gradi u Rusiji gradi se u ta tri grada, koga god da sam pitao od naših građevinaca koji tamo rade svi rade u tim gradovima, još mi niko nije rekao da je gradio nešto u Voronježu, Samari ili Jekaterinburgu. Uprkos što su to milionski gradovi tamo se ne dešava ništa interesantno, jedino što ponekad iz tih gradova dođe vest o nekoj velikoj nesreći ili masovnom ubistvu. Šta mislite hoće li se to ikad promeniti ili će ruska provincija večno ostati siromašna i čemerna?

hoće... val separatizma krenuo iz Evrope, preko arapske lige, red je na Rusiji, i Aziji uopšte ...

Дечак ! Пре него што написати такве глупости пажљиво научи jе ОВО: http://www.sdelanounas.ru/

И у теби сва питања ће одмах нестати.

Ostace vecno siromasna....

Rusija nije centralizovana, niti može biti centralizovana... Rusija je federacija i federalne jedinice imaju značajna ovlašćenja...

U poređenju sa Kinom ili Indijom ili Brazilom, Rusija je veoma decentralizovana...

- - - - - - - - - -

hoće... val separatizma krenuo iz Evrope, preko arapske lige, red je na Rusiji, i Aziji uopšte ...

Očigledno ne poznaješ prilike u Rusiji... separatizma je bilo mnogo više 90-ih godina nego danas... Muslimani u Rusiji u velikoj većini podržavaju Putina i lojalni su građani Rusije...

Indija je unitarna država... Pokrajine nemaju vlast ni kao pokrajine u Španiji...

Svasta Boze, od kud ti to?

Indija je federalna drzava, koliko je to u Aziji uopste i moguce.

- - - - - - - - - -

Rusija nije centralizovana, niti može biti centralizovana... Rusija je federacija i federalne jedinice imaju značajna ovlašćenja...

U poređenju sa Kinom ili Indijom ili Brazilom, Rusija je veoma decentralizovana...

- - - - - - - - - -

Očigledno ne poznaješ prilike u Rusiji... separatizma je bilo mnogo više 90-ih godina nego danas... Muslimani u Rusiji u velikoj većini podržavaju Putina i lojalni su građani Rusije...
Da, u Brazilu je naravno glavni grad Rio a ne neka Brazilia.

Brazil jeste vrlo decentralizovan, nego veliki kapital to sve ne priznaje.

Indija je unitarna država... Pokrajine nemaju vlast ni kao pokrajine u Španiji...

Indija je jako federalizovana drzava cak ima carina izmedju razlicith delova Indije (sta vodi indiske biznismene do ludila). A i svaka ta provinca ima svoj sopstveni zvanicni jezik, kojih u Indiji ima vise nego u evropi.

- - - - - - - - - -

Centralizovanje jedne drzave nema veze gde ide kapital.

I Turska je centralizvana drzava a kapital ide Istanbulu a ne Ankari.

Svasta Boze, od kud ti to?

Indija je federalna drzava, koliko je to u Aziji uopste i moguce.

U pravu si, malo sam zezn'o... jeste federalna država sa federalnim jedinicama koje imaju različita ovlašćenja (dakle nesimetrična država)... ali generalno, ruske republike imaju veća ovlašćenja...

- - - - - - - - - -

Indija je jako federalizovana drzava cak ima carina izmedju razlicith delova Indije (sta vodi indiske biznismene do ludila). A i svaka ta provinca ima svoj sopstveni zvanicni jezik, kojih u Indiji ima vise nego u evropi.

- - - - - - - - - -

Centralizovanje jedne drzave nema veze gde ide kapital.

I Turska je centralizvana drzava a kapital ide Istanbulu a ne Ankari.

To što se govore različiti jezici ne govori ništa u vezi uređenja države...

Berlin je svakako jedan fenomen medju evropskim gradovima jer je siromasan ali je glavni grad.

Za vreme hladnog rata sva industrija kao sto je Siemens je otisla iz grada, tako da danas u Berlinu ili zivis od dzrave ili od onih koji zive od drzave. Da nije toga Berlin bi bila zadnja rupa. Jake su regionalne promene pre je Pruska kao i teretorija oko Rajna bili najbogatiji. Teretoriju Brandenburga je sjebao komunizam a Rajn kriza u zeljezarama i rudnicima. Danas su bivsi katolicki bedni seljaci najbogatiji. Bavarska i Baden Vietenberg tu su velike kompanije kao Siemens BMW, Audi, Mercedes, Bosch i.t.d.

Poslednja izmena:
Centralizam sam po sebi nije nikakva katastrofa.
Uostalom, osim Nemacke i nema mnogo drzava i naprednih drustva koja zive u nekakvim decentralizovanim drzavama.

I Švedska je decentralizovana država, Pesma Evrovizije će biti održana u Malmeu a ne Štokholmu, dok su blesavi Rusi morali i to da održavaju u Moskvi. Šta bi im falilo da su to održali u Ufi ili Permu?

Što je rekao Nikita Mihalkov, kuda može da prođe automobil ne može uvek i kamion. Rusija mora da se ugleda na SAD i da ih kopira u što većoj meri, eventualno da se ugleda na Kanadu i Australiju. Te tri države su uređene policentrično i takva bi i Rusija trebala da bude. Ona ima već određenu regionalizaciju ali su svi gradovi u dubokoj senci Moskve.

- - - - - - - - - -

Što je rekao Nikita Mihalkov, kuda može da prođe automobil ne može uvek i kamion. Rusija mora da se ugleda na SAD i da ih kopira u što većoj meri, eventualno da se ugleda na Kanadu i Australiju. Te tri države su uređene policentrično i takva bi i Rusija trebala da bude. Ona ima već određenu regionalizaciju ali su svi gradovi u dubokoj senci Moskve.

Back