Da li bojler troši više struje kada je stalno uključen ili kada se povremeno pali?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.310
Clip.jpg

Kako više štedim, ako mi je bojler uključen 24 sata ili ako ga uključujem samo dok je jeftina tarifa, pitanje je koje mnogi ovih dana postavljaju u Srbiji.
Internet forumi su prepuni saveta, a neke su davala stručna lica, odnosno majstori pa prenosimo njihove preporuke.

– Ako u domaćinstvu živi samac ili samo bračni par, najbolje je da bojler uključuju po potrebi, dok je struja jeftina.
– Ako je višečalana porodica u pitanju, više ćete uštedeti ako je bojler stalno uključen.
– Takođe zavisi da li se voda iz bojlera koristi samo za tuširanje ili i za kuhinju, dakle, ako sva topla voda u kući ide iz istog aparata, najbolje je da bude uključen stalno.
– Kada je reč o podešavanju i ovde vlada pravilo da je zlatna sredina najbolja opcija, dakle, ili treba da bude na dvojci ili na temperaturi od 55 stepeni.
– Momenat kada bojler treba uvek da bude isključen je kada se kupate.

„Većina nas nije nikad razmišljala o tome da li je kupanje sa uključenim bojlerom bezbedno, sve dok se ne desi da neko strada. Nažalost dešava se udar struje tokom kupanja, to nije česta ali jeste realna pojava. Ako se još pitate da li je udar struje iz bojlera moguć, jeste. Udar struje iz bojlera je česta pojava i vesti na svakih par meseci pišu o novim žrtvama. Redovan servis bojlera osigurava da do strujnog udara ne dođe“..link

Nebitno.
Meni su racuni za struju 2500-3000 u svim godisnjim dobima sem leti kad su 5-6000 zbog klime.
Znaci i stalno upaljen bojler koji daje vodu za kupatilo i kuhinju je u te 2500-3000.
Ajde recimo da moze da se ustedi paljenjem gasenjem - koliko je to - 300 dinara, 500 dinara, to nije ni za pola voznje taksijem.
A gubis vreme i komfor dok cekas da se greje voda.
Gasenje bojlera je potpuno besmislena aktivnost.

Pogledajte prilog 1570654

Kako više štedim, ako mi je bojler uključen 24 sata ili ako ga uključujem samo dok je jeftina tarifa, pitanje je koje mnogi ovih dana postavljaju u Srbiji.
Internet forumi su prepuni saveta, a neke su davala stručna lica, odnosno majstori pa prenosimo njihove preporuke.

– Ako u domaćinstvu živi samac ili samo bračni par, najbolje je da bojler uključuju po potrebi, dok je struja jeftina.
– Ako je višečalana porodica u pitanju, više ćete uštedeti ako je bojler stalno uključen.
– Takođe zavisi da li se voda iz bojlera koristi samo za tuširanje ili i za kuhinju, dakle, ako sva topla voda u kući ide iz istog aparata, najbolje je da bude uključen stalno.
– Kada je reč o podešavanju i ovde vlada pravilo da je zlatna sredina najbolja opcija, dakle, ili treba da bude na dvojci ili na temperaturi od 55 stepeni.
– Momenat kada bojler treba uvek da bude isključen je kada se kupate.

„Većina nas nije nikad razmišljala o tome da li je kupanje sa uključenim bojlerom bezbedno, sve dok se ne desi da neko strada. Nažalost dešava se udar struje tokom kupanja, to nije česta ali jeste realna pojava. Ako se još pitate da li je udar struje iz bojlera moguć, jeste. Udar struje iz bojlera je česta pojava i vesti na svakih par meseci pišu o novim žrtvama. Redovan servis bojlera osigurava da do strujnog udara ne dođe“..link
Bojler uvek treba biti ukljucen izmedju 2-jke i 3-jke,jer tada ne prelazi tih 86-87 stepeni gde pocinje voda da vri i tada pravi vise kamenca u bojleru,nego kada je temperatura ispod 80 stepeni.Inace mi je bojler ikljucen non-stop,jer se preko dana dosta koristi za sudoperu.E sada za to iskljucivanje,vecinom iskljucimo kada se tusiramo,ali nekada u brzini zaboravimo.Medjutim kada se upali iskljucim na regulaciono termostat na bojleru.Mada to nekada moze biti kasno.Ne daj boze nikome.

Više struje troši kada se stalno gasi i pali. Kada je ugašen treba mu vrijeme da se grijači zagriju i da se voda ugrije, dok kod stalno upaljenog bojlera grijači odmah kreću radit i grijat vodu. Radi po automatizmu, sam se gasi i pali po potrebi, zavisno koliko se vruće vode potroši. Stvarno nema nikakvog smisla isključivat bojler

Zavisi od potreba i navika, recimo, 4tvoro članoj porodici pri bojleru od 80 litara bolje je da je stalno uključen, navika, ako uvek koristimo mlaku vodu za pranje ruku a nije nam problem 100 dinara mesečno, opet je oprevdano da je stalno uključen.
Medjutim, nema svrhe držati bojler uključen 24 sata ako imaš sve druge uredjaje za grejanje vode, znači kuvalo, mašinu za sudove, el džezvu itd. a nemaš više od dva člana u kući onda je opravsdano da se pali samo noću.
Ili ako imaš bojler od 120 litara, što bi ga držao uključen ceo dan?
Svima treba da bude navika da gase bojler kada se kupaju, čak i noge kada peru....:) jer se ne radi o bojleru, nego o tome kako je uradjena instalacija, a to niko ne može da vam kaže pre nego zginete.

Nažalost dešava se udar struje tokom kupanja, to nije česta ali jeste realna pojava. Ako se još pitate da li je udar struje iz bojlera moguć, jeste. Udar struje iz bojlera je česta pojava i vesti na svakih par meseci pišu o novim žrtvama. Redovan servis bojlera osigurava da do strujnog udara ne dođe“..link
Retardiranog li teksta i novinara

Bojler je sud sa vodom koji ima neku izolaciju koja nije idealna. Zbog toga ukoliko je stalno uključen na nekoj podešenoj temperaturi on stalno odaje tu toplotu okolini, to su gubici. Brže je odavanje toplote kada je veća razlika između temperature vode i temperature vazduha u prostoriji u kojoj je bojler. E sad u zavisnosti od kapaciteta bojlera broja ukućana odnosno potrošnje nekad je jedini način da se ima potrebna količina tople vode je da bude stalno uključen na eko temperaturu. Na eko temperaturi je manje taloženje kamenca na grejaču. Ja sam kod mene ugradio tajmer koji svakog jutra u 4h ujutro uključuje bojler a isključuje ga u 08h, ukoliko je potrebno više tople vode nego što je kapacitet bojlera može se uključiti i tokom dana. I imam uvek dovoljno tople vode. Napomena je da je dobra praksa da se bojler isključi tokom tuširanja.

Nebitno.
Meni su racuni za struju 2500-3000 u svim godisnjim dobima sem leti kad su 5-6000 zbog klime.
Znaci i stalno upaljen bojler koji daje vodu za kupatilo i kuhinju je u te 2500-3000.
Ajde recimo da moze da se ustedi paljenjem gasenjem - koliko je to - 300 dinara, 500 dinara, to nije ni za pola voznje taksijem.
A gubis vreme i komfor dok cekas da se greje voda.
Gasenje bojlera je potpuno besmislena aktivnost.
Slažem se..mala ušteda ništa ne znaci u poredjenju sa komforom u smislu da uvek imaš toplu vodu

Retardiranog li teksta i novinara
Ne znam da li je retardiran ali na to svi upozoravaju i ne jednom sam procitala ..sa tim da meni nije jasno to.ok kada su bile metalne cevi ali sada su skoros vud aplasticne vodovodne cevi pa ne znam kako moze udar struje iz bojlera.
Volela bih kada bi neko objasnio kako dolazi do udara struje tokom kupanje..osim u scenama horora kada neko nekome ubaci ukljucen fen za kosu u kadu sa vodom..zato što ja ne iskljucujem bojler ni kada se tuširam..a možda bih trebala :(

Ne znam da li je retardiran ali na to svi upozoravaju i ne jednom sam procitala ..sa tim da meni nije jasno to.ok kada su bile metalne cevi ali sada su skoros vud aplasticne vodovodne cevi pa ne znam kako moze udar struje iz bojlera.
Volela bih kada bi neko objasnio kako dolazi do udara struje tokom kupanje..osim u scenama horora kada neko nekome ubaci ukljucen fen za kosu u kadu sa vodom..zato što ja ne iskljucujem bojler ni kada se tuširam..a možda bih trebala :(
Ovako, ukoliko je sve ispravno u stanu, uzemljenje, fid sklopka i osigurači onda nema problema. Kako biti sto posto siguran da je sve to ispravno. Postoje dva moguća neželjena scenarija. Ukoliko dođe do kvara u samom bojleru instalacija se istopi i faza dođe u kontakt sa metalnim delovima bojlera može doći do strujnog udara ako se dodirne kućište bojlera ili se pusti voda. Drugi češći scenario je da se grejač usled slojeva kamenca jednostavno rascveta i onda ukoliko zaštite ne odrade svoj posao faza dođe u kontakt sa vodom. Voda je veoma dobar provodnik elektriciteta kao i metalne cevi. Vatrogasci na primer ne gase požar ukoliko pre toga nije isključena struja u objektu.

Pusti te horor priče, bojler je praktično bezopasan, bar što se tiče tuširanja ili kupanja.

Ma, ne može da te udari struja dok se tuširaš, pre tebe su tu osigurači
i uzemljenje - ako je sve urađeno po propisu, nema zime.
A kao što si i sama napisala, nema više metalnih cevi, metalnih kada, pločice
u kupatilu su izolatori, ručka tuša i crevo su takođe od plastike...

E sad, za isključivanje ili ne:
Svi bojleri imaju izolacione materijale oko kazana, baš zbog toga da se voda
ne bi suviše brzo hladila.
A fizika kaže da je mnogo manje energije potrebno da se voda zagreje sa 70 stepeni
na 80 stepeni, nego sa 30 stepeni na tu istu temperaturu.

Tih 10 stepeni razlike između 70 i 80 stepeni su histereza termostata, to je podešeno
tako da se bojler ne bi uključivao svaki čas.

Tako da ... zaboravi te savete o isključivanju bojlera, ostavi ga uključenog, samo nemoj
da preteraš sa podešenom temperaturom, kao što je neko već napisao.

Pusti te horor priče, bojler je praktično bezopasan, bar što se tiče tuširanja ili kupanja.

A fizika kaže da je mnogo manje energije potrebno da se voda zagreje sa 70 stepeni

Tih 10 stepeni razlike između 70 i 80 stepeni su histereza termostata, to je podešeno

Tako da ... zaboravi te savete o isključivanju bojlera, ostavi ga uključenog, samo nemoj
Ne slusajte gluposti ljudi koji ni sijalicu ne umeju da zamene. Od udara struje prilikom tusiranja vas ne cuvaju osiguraci i uzemljenje vec FID sklopka, ko je nema ne bi trebalo ni slucajno da se kupa sa ukljucenim bojlerom, ma ni ako ima jer ne zna se kad ce da zakaze.

Slusaj ti neobrazovanog, plocice su izolatori, rucka i crevo je od plastike? Pa ovo treba skrinsotovati i poslati na neki konkurs za najgluplju poruku ikada.

@Nina, ne lajkuj ove gluposti, neki specijalac sa krste ce skoncati pod tusem (mada se ovde ne kupaju cesto).
Nemoj da ti je palo na pamet da mi obrises poruku.

U momentu pregorevanja grejaca u bojleru i probijanja kosuljice istog.Struja ide direktno u vodu,a voda ide na telo i bos si u kadi.Znaci da nema spasa ni od izbijanja osiguraca,niti od uzemljenja,jer se pre provuce kroz telo do tucane kade,Tako da ne bih nikome predlozio da se tusira sa upaljenim bojlerom.Nikada se ne zna kada grejac moze da probije.

U momentu pregorevanja grejaca u bojleru i probijanja kosuljice istog.Struja ide direktno u vodu,a voda ide na telo i bos si u kadi.Znaci da nema spasa ni od izbijanja osiguraca,niti od uzemljenja,jer se pre provuce kroz telo do tucane kade,Tako da ne bih nikome predlozio da se tusira sa upaljenim bojlerom.Nikada se ne zna kada grejac moze da probije.
Svaka neuka budala na internetu umislja da je strucnjak.

Back