Da li boja očiju utiče na vid?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.034
This is the image for the news article titled

Kod ljudi je prisutan širok spektar boje očiju, pri tome što neki ljudi imaju irise toliko tamne da izgledaju skoro crno, dok drugi imaju bledu nijansu plave ili zelene boje.

Ali da li postoji neka funkcionalna razlika izmeрu plavih, braon i zelenookih ljudi? Ili je razlika samo kozmetička?

Prema nekim studijama, postoji mala razlika u sposobnostima vida između ljudi sa svetlom i tamno obojenim očima. Svetlije oči, poput plavih ili zelenih očiju, imaju manje pigmenta u zenici, što iris ostavlja providnijim i pušta više svetlosti u oko. To znači da su svetlooki ljudi skloni da imaju malo bolji noćni vid od tamnookih ljudi. Međutim, tamnije oči deluju kao jači filter za svetlost, što znači da tamnooki ljudi imaju tendenciju da bolje vide na jarkoj sunčevoj svetlosti i manje su podložni odsjaju.

Ove razlike mogu da prevazidju sposobnosti vida. Budući da lakši irisi puštaju više sunčeve svetlosti, oni takođe puštaju opasnije UVA i UVB zrake, što može da ošteti mrežnjaču i druge komponente oka. To može doći do povećanog rizika od razvoja očnih bolesti kao što je makularna degeneracija.

Iako postoje dokazi koji potkrepljuju ove razlike, potrebno je još istraživanja da bi se u potpunosti razumele razlike između svetlih i tamno obojenih očiju. Jedno je ipak sigurno: bez obzira na boju očiju, od kritičnog je značaja da održavate redovne preglede očiju dok starite kako biste proverili da li postoje problemi sa vidom i lečili ih pre nego što bude prekasno.
-Sensei-​

Ja se sa mojim plavim nisam provela dobro, od ranog detinjstva ne vidim dobro na daljinu, a kasno mi se utvrdila dioptrija.
Sad iako imam, ne nosim naočare jer mi je prejaka senzacija za ono što sam navikla. Sviđa mi se ''malo mutno''. :zcepanje:
I ja imam plave i oko sokolovo. Perfektan vid. Mogu da gledam u popodnevno ili rano jutarnje sunce direktno. Ne trebaju mi naočare za sunce, ne mrštim se na svetlost i vidim odlično noću.

Znači, nije do boje.

Čini mi se da boja ne utiče stvarno na to koliko dobro neko vidi.Ženice(to je samo onaj crni deo u sredini oka) su taj deo koji je zadužen za vid a ono obojeno oko zenice je ustvari mišić koji ih siri i skuplja da bi propuštao više ili manje svetla po potrebi.
Inače zanimljiva činjeica oko očiju je to da nebitno koja je boja u pitanju svi ljudi imaju isti pigment samo u drugačijoj koncentraciji isto kao i što je samo jedan pigment u različitim koncentracijama zadužen za sve boje kože i kose.

Poslednja izmena:

Back