Da li biste?

euridika

Ističe se
Poruka
2.608
Da li biste odbili predloženi način lečenja vašeg deteta ukoliko smatrate da je iz bilo kog razloga neadekvatan, ili ne biste? Da li slušate lekare ili ne baš? Da li sami procenjujete okolnosti, terapiju, nus efekte, alternativu? Pretpostavlja se da svi roditelji žele najbolje svom detetu, ali da iz nekog razloga ne mogu da se slože sa tim što lekari preporučuju. U koje roditlje vi spadate?

Konkretan slučaj- bebac od 10 meseci, sitan i lagan, na Institutu za majku i dete prati se njegov rast i razvoj. Alergičan na proteine iz mleka, mama ima poseban režim ishrane zbog dojenja, klopa ok na dva, tri sata uglavnom zato što ga stalno nutkaju i hrane. Pretpostavlja se da ima mali želudac, a kao najbolje rešenje preporučuje su sedmodnevno hranjenje sondom posle koga bi trebao da mu se poveća želudac, Dečak je inače potpuno zdrav, krvna slika je u redu, pokušava da stoji bez oslonca, nasmejan, zadovoljan. Da, oboje roditelja je jako sitno i baš baš mršavo, ali to je stvar genetike.
Oni će naravno učiniti ono što smatraju najboljim i u to se nikada ne bih mešala, ali nisam sigurna da bih pristala na to. Mislim se želudac je ipak mišić koji se rasteže, a svaka živuljka zna kada je gladna i kad joj je dosta jela, pa valjda zna i dete ( mada ja mislim i da dete zna da li mu je hladno il` toplo):think: :think::think:
Sa druge strane, ima slučajeva u kojima se lekarskog mišljenja držim ko pijan plota, naprosto zato što mislim da su posledice ozbiljne i da tu čajevi i travke mirišljavke ne pomažu.... a desi mi se u nekim trećim situacijama i da kuvam čajeve, jurim travke i izbegavam lekove koliko god mogu...
Dok su deca baš mala, nije mi do šale, kad već malo porastu da mogu da prepoznaju i kažu kako se osećaju polako i sigurno okrećem se alternativi, a imam i divnu pedijatricu koja ne misli da samo farmacija sve leči...

Da li biste odbili predloženi način lečenja vašeg deteta ukoliko smatrate da je iz bilo kog razloga neadekvatan, ili ne biste? Da li slušate lekare ili ne baš? Da li sami procenjujete okolnosti, terapiju, nus efekte, alternativu? Pretpostavlja se da svi roditelji žele najbolje svom detetu, ali da iz nekog razloga ne mogu da se slože sa tim što lekari preporučuju. U koje roditlje vi spadate?

za obican grip ne idemo kod lekara, ali ako je nesto drugo - verujem lekarima
lekari su pre dva meseca spasili bukvalno zivot mom svekru i od tada im verujem jos vise

- - - - - - - - - -

tacno tako...
ima ljudi koji sve znaju najbolje
i nicije misljenje ih ne zanima....
i svi su okolo neznalice, glupi nedorasli.....
takve izbegavam na kilometar

ja imam slucaj u familiji osobe koja misli da svaki lek za svaku bolest poznaje bolje od doktora
to je neka vrsta bolesti i nikada se necu sloziti s tim

Не бих ни ја, али није ни да мислим да не постоји алтернатива.
Далеко од тога да мислим да све знам најбоље, али имам главу да размислим о томе што ми се предлаже.
При том другачије је оно што бирамо за нас, другачије оно што бирамо за децу, некако смо ту много одговорнији. И много уплашенији...

Увек можеш да потражиш друго мишљење, на крају крајева сви ми имамо некога ко ради у здравству и ко може да те упути на најбољег стручњака.

Конкретно, мишљење најбољег стручњака ме је и бацило у дубиозу :whistling:
Зато што се све мере болничко лечење, тестирање, ширење желуца предузимају на време, да се мами олакша (препорука је да малца хране на два сата) иако је то:
1. непријатно и за дете и за маму која ће бити изложена (непотребном) стресу
2. није неопходно зато што се желудац може и сам временом проширити, зато што се захвату може приступити и касније
3. зато што је понекад најбоље сачекати, пратити и не предузимати никакве ригорозне методе.
Генетика је моћна ствар, обоје родитеља су ситни и апслолуто најмршавији људи које сам уживо видела, а дете је здраво.
При том, мама нема ништа против да га храни на два сата...

kod njega je islo hiljadu ljudi medju kojima sportisti i pomenuti lekari preko politicara s kojima ima slike..mnogi imaju srece jer vecini prepisu noz kad ne znaju dijagnozu

Знам ја да постоје људи који су помогли многима, ево и мој муж сад каже да зна за једног који лечи све врсте спортских повреда боље од било ког лекара.

Кума и најбоља пријатељица дечаковој мами, која се ни на који начин не меша у одлуку, нити ишта слично себи даје за право. Само преиспитујем свој однос према лекарима и лечењу деце....

Конкретно, мишљење најбољег стручњака ме је и бацило у дубиозу :whistling:
Зато што се све мере болничко лечење, тестирање, ширење желуца предузимају на време, да се мами олакша (препорука је да малца хране на два сата) иако је то:
1. непријатно и за дете и за маму која ће бити изложена (непотребном) стресу
2. није неопходно зато што се желудац може и сам временом проширити, зато што се захвату може приступити и касније
3. зато што је понекад најбоље сачекати, пратити и не предузимати никакве ригорозне методе.
Генетика је моћна ствар, обоје родитеља су ситни и апслолуто најмршавији људи које сам уживо видела, а дете је здраво.
При том, мама нема ништа против да га храни на два сата...

..zdrava-prava deca od 10 meseci, bez alergija i bilo kakvih problema jedu na dva-tri sata.. (sedam obroka na dan, do drugog rodjendana, to mu dodje skoro toliko)..
..dok je moje dete objektivno zdravo, ne bih pristala ni na kakve invazivne ili bolne/neprijatne/alternativne postupke zarad uterivanja u prosek ili sopstvenog komoditeta..

..ovo bih odbila, makar bilo i najbrze i najsigurnije reshenje, sama si opisala zashto.. :neutral:
..oko ostalog, sve sumnjivo bih proverila kod drugog lekara..i treceg, ako dobijem oprechna mishljenja..
..ne mozesh znati sve, ali instikt roditelja je retko u krivu..

лекаре мало слушам мало радим по свом
после неког времена научла сам ког лекара треба да слушам

Ako jedan lekar nije pomogao obraticu se drugom. Sama ne preduzimam nista osim caja i paracetamola. Jako sam se obradovala kad je uvedena stroga zabrana prodaje antibiotika bez recepta. Poznajem mnoge mame koje su direktno iz frizerske skole saznale sve o virusima, bakterijama i delovanju raznih lekova pa nemilice kljukaju decu istim bez ikakvog savetovanja sa lekarom. Kazu, ustede na vremenu a i parama i izlece dete- :roll:

Катарина, проблем је у томе што и лекари дају антибиотике олако
за најобинију кијавицу
за неко вирусно обољење

Vađenje krvi, antibiogram pa tek onda antibiotici... ali i do toga smo došli težim putem... Obožavam kad klincima za virus prepišu i antibiotik da se ne zakači bakterija, pa kad se zakači bakterija rezistentna na taj antibiotik, onda drugi, pa treći...A i sad svuda možeš da kupiš antibiotike sem u državnim...

Moje dete je kao sedmogodišnjak imao kamen u ureteru, veličine 7 - 8mm. Nisam dozvolila dr da mu uključi infuziju, da bi on izmokrio taj kamen, jer je moje mišljenje bilo da je to prevelik kamen za njegov mokraćni kanal. Ona se uvredila, (bila je nefrolog, nečelnica nefrologije u Tiršovoj), pozvala urologa koji je predložio drugo rešenje, na koje sam ja pristala, i kada je dete trebalo da krene na intervenciju, rekla je tom urologu:"Vodi ga u salu, i ne vraćaj mi ih više na odelenje, (dete i mene, jer sam ja bila sa njim u bolnici), vodi ih kod sebe, i radi s njima šta znaš. Ona (ja) ima previše pitanja i podpitanja." Čovek nas je posle prebacio na svoje odelenje, odande smo otpušteni, postupak je bio manje bolan i stresan od onog što ej ona predlagala.

Катарина, проблем је у томе што и лекари дају антибиотике олако
за најобинију кијавицу
за неко вирусно обољење

Kako koji. Imam troje dece i nisam imala takvo iskustvo ni sa jednim lekarom, prvo pedijatrima a posle porodicnim. A uostalom i ne vodim dete odmah po smetnji lekaru. Cekam par dana da se organizam sam izbori sa virusom ili upalom uz pomoc obloga, cajeva, meda, belog luka ili sta vec. Obicno intervencija lekara i ne bude potrebna ali kad bude svi su bas izbegavali antibiotike dok se ne uvere da je zaista neophodan.

Back