Da li biste probali kavijar i suši?

Ili ako jeste, da li biste ih jeli ponovo?

Suši = živa riba sa pirinčem i povrćem, često umotana u posebnu vrstu algi a u većini slučajeva i bez, imate sašimi,makizuši i svašta još....
Kavijar = riblja ikra tj. neoplođena riblja jajašca...
Ne.
Mada sam se oduševila ribljom ikrom u fišu, ni ne znajući šta je. Sad kažem da mi i ne treba riba u fišu ako imam ikre

Jeo suši mnogo puta i OK je ali ne sviđa mi se svaki. Kupovao u malo luksuznijim marketima i nemam pojma kako se zovu..biram ih po izgledu..u restoranima dobiješ šta ti donesu i zato nikad u restoranu.
Bio ceo namazan kavijarom a nisam ni probao, sve olizala jedna opuštena Ruskinja..To je bio njen uslov za druženje te noći😄 Nikad svežu ikru nisam probao..ali..
Ribolovac sam i često sam lovio ribe pune ikre i iz slatkih i iz slanih voda..Znalo je tu biti i po kilo-dva ikre u jednoj npr. štuki od 8-9kila..ceo stomak samo ikra.. U početku sam to bacao dok me jedan prijatelj nije pozvao na supu od te ikre. Ma odlična. Od tada svu ikru koju očistim, kuvam zajedno sa raznim supama i čorbama.

kavijar se pravi od riblje ikre ali ne od svake.moruna,jesetra ,sim,pastruga.posle prvog WW u kladovu neki carski rus je doneo tehnologiju za kavijar.od tada je kladovski kavijar bio medju najboljima na svetu.sluzio se i na "titaniku".u kladovu su ga zvali i ajvar -ajvarita moruna.ta ikra se ocisti od opne na sitima, usoli i ostavlja se u buricima da "sazri"- verovatno neka vrsta fermentacije.jeo sam tu kladovsku i neke ruske,ima ih raznih,po ceni,velicini zrna,boji,itd..mislim da se dobja i od lososa i td...Znaci nije svaka riblja ikra kavijar.eto neko je naveo ikru od stuke.ja takvu ikru u sud,so,limun,malo ulja i mikser.na prepecen leba ko moze...susi od dunavske ribe izbegavajte,jedino jak rastvor kiseline ili mora neka termicka obrada - ima parazita u ribama,riskantno je-provereno.ima onaj jedinstven nacin pripreme ribe:bela riba se ocisti,glave odseku,dobro usoli,jedan dan kasnije se so ispere.marinada se pravi od secera,sirceta,soli,bibera,ko sta oce.sve se to kuva 20 minuta.ona isprana riba u teglu,nalije se marinada i dobro nabije da izadje vazduh.tegle se zatvore i u mrak na ladno.posle 15 dana jedes.dodas ulje ,zacin itd,,, ja belu ribu prvo isprzim pa isto to samo jos dodam i crna luka na tanka rebarca.dodam malo vise sirceta da bude kiselo.posle 15 dana skoro sve kosti se istope i uz pecurke na isti nacin i prepecen leba..lepota. rakija sljiva - rankovaca .zamena madzarica ili pozegaca.moze iz pozege rankoviceva madzarica...nismo stigli do penusavca.a voleli bi..znam da u ceskoj i poljskoj i rusiji ima da se kupi jeftina skusa marinirana- kratkotrajna pa uz votku.prvo ti gadno ali posle prve flase ide ko sasava.posle ti i poljak lep ...

Pre no sto procitam komentare drugih....

Kavijar, Susi i Sashimi

ja mogu da se udavim u sva tri. takoreci mogao bih ladno da mi jedan obrok dnevno bude nesto od toga.

Nazalost sushi je postao sve vise ocajan svuda (svuda su ga sto bi rekli prozapadnjacili a to nije to) a kod nas je posebno ocajan, svaki koji sam probao, osim sto je papreno skup. Muka mi je kad vidim neke sastojke koji se stavljaju od skoro. To nije sushi to je ne znam ni sam kojom vrstom djubreta da ga nazovem.

Sashimi samo u dobrom originalno japanskom restoranu - dozivljaj. Toga malo i retko gde ima. Ne znam gde bi to mogao u Beogradu da nadjem ????

Kavijar obicno dolazi u malim teglicama i konzervama i on je ok - i veliki i mali i crveni i crni.

Ukratko MEGA MLJAC na sve to.

Ili ako jeste, da li biste ih jeli ponovo?

Suši = živa riba sa pirinčem i povrćem, često umotana u posebnu vrstu algi a u većini slučajeva i bez, imate sašimi,makizuši i svašta još....
Kavijar = riblja ikra tj. neoplođena riblja jajašca...
kavijar sam jeo i crni i crveni i mali i veliki i svidja mi se..

susi nisam niti cu ikad.. zivo meso da jedem mi ne pada na pamet zbog parazita u mesu koji se mogu pokupti.

hrana mora da prodje termicku obradu.

Back