Da li biljke razgovaraju?

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lada

Legenda
Poruka
52.167
Možda ne razmišljamo o njima kao o društvenim bićima, ali ispostavlja se da su biljke razvile način da prepoznaju ko raste pored njih…
da_li_biljke_razgovaraju_aps_269370515

Kao i ljudi ili životinje, i neke biljke bolje opstaju u društvu, dok druge preferiraju mirniji privatni život. Za razliku od brojnih čovekolikih rođaka, braće i sestara, čini se da rođaci među biljkama čine sve da se uzajamno pomognu, deleći resurse i zaobilazeći rivalitet. Neke biljke komuniciraju ispuštajući hemikalije kroz svoje pokorice, druge vrste putem bakterija iz zemljišta uspevaju da prepoznaju šta se dešava u njihovom okruženju. Nakon nekoliko decenija posmatranja biljaka kao krajnje pasivnih učesnika u trci za život, naučnici su konačno uspeli da uvide određeno ponašanje kod biljaka koje umnogome podseća na životinjsko.

Navodno kao da.
Imas knjigu Tajni zivot drveca od Petera Volebena.
Mislim da ce da ti promeni misljenje.
Ako te mrzi da citas imas na YT audio knjigu na engleskom.

Ali mislim da su i naucnici dosli do nekih novih saznanja.
Evo jedne situacije, ima jedna biljka (zaboravila sam joj naziv) ili se mislilo na sve biljke, nisam bas sigurna; uglavnom kad krene slon da je jede ona momentalno krene da ispusta odredjene hemikalije koje joj menjaju ukus kako bi se zastitila.

Screenshot_20210717-232700_Chrome.jpg

Mislim.da ne mogu prema pravilima foruma da postavim skrin sa YT plejliste.
Pa samo ukucas Peter Voleben The Hidden Life of Trees.
Imas video od 7 sati ali ja ti preporucujem plejlistu sa poglavljima i videces imas 25 video snimaka, od oko 10 i vise minuta.

Prilozi

• Screenshot_20210717-232756_YouTube.jpg
    Screenshot_20210717-232756_YouTube.jpg
    91,3 KB · Pregleda: 4
Imas knjigu Tajni zivot drveca od Petera Volebena.
Mislim da ce da ti promeni misljenje.
Ako te mrzi da citas imas na YT audio knjigu na engleskom.

Ali mislim da su i naucnici dosli do nekih novih saznanja.
Evo jedne situacije, ima jedna biljka (zaboravila sam joj naziv) ili se mislilo na sve biljke, nisam bas sigurna; uglavnom kad krene slon da je jede ona momentalno krene da ispusta odredjene hemikalije koje joj menjaju ukus kako bi se zastitila.

Pogledajte prilog 969925

Mislim.da ne mogu prema pravilima foruma da postavim skrin sa YT plejliste.
Pa samo ukucas Peter Voleben The Hidden Life of Trees.
Imas video od 7 sati ali ja ti preporucujem plejlistu sa poglavljima i videces imas 25 video snimaka, od oko 10 i vise minuta.
Divna si,hvala...

Back