Да ли би ви уписали трогодишњу школу?

Trogodisnja skola nije losa ako ucenik zeli da upise visu skolu zato sto ne mora da uci predmete iz cetvrte godine i gubi dragoceno vreme i novac.Svojim dobrim ucenicima(retkim) iz trogodisnjih skola uvek preporucujem da ne upisuju cetvrtu godinu jer gube vreme uceci filozofiju ,citajuci lektiru i tome slicno,a za to vreme na visoj mogu da odslusaju dve godine dok sve predmete razlike od prve godine ,a onda i cetvrtu godinu poloze.

Inace,nije lepo potcenjivanje bilo koga.Sto kazu zapadnjaci SVAKA SKOLJKA IMA SVOJ BISER.Ti budi dobar automehanicar i samo pomisli da svi ti koji te potcenjuju ,na kraju svoj auto moraju dovesti tebi,pa imali ko zna koliko diploma fakulteta.Eto,ja sam profesor automehanicarima,a kad vidim kolika je moja mesecna zarada ,a koliko "puknem" za popravku polovnjaka Yuga ,jer drugi auto sa bednom platom ne mogu priustiti,onda taj zanat i nije tako los...Ili,drzava meni za cas daje oko 400 dinara,a ja frizerki za 45 minuta rada na mojoj kosi dam mnogo vise...Pa ti vidi sta ti je fakultetska diploma u ovoj zemljici...

Trogodisnja ili cetvorogodisnja, sve je to ok, bitno je samo da si covek na koga moze poslodavac ozbiljno da racuna. Ali. Za emigraciju bilo gde neophodno je imati zavrsenu najmanje cetvorogodisnju skolu, cak i ako je u pitanju zanimanje koje je u doticnoj zemlji na listi deficitarnih. Ne mislim na emigraciju tipa "haj, uso sam, daj sad nesto na crno, pa da zenimo domoroce radi vize", nego na, kako da kazem, emigraciju "straight" tipa.

Ево ја сам уписао трогодишњу школу и већ сам друга година Аутомеханичар. Пролазим солидно пошто никад узимам књигу. Мислим да је трогодишња боља од све једне четворогодишње без факултета. Да ли би сте и ви исто или сте већ уписали трогодишњу? Ако би образложите зашто, ако не опет образложите..
.. sve zavisi od toga šta želiš biti ..
.. neko reče .. ako želiš biti automehaničar .. budi najbolji ..

.. i mislim da je u tome sažeto sve ..
.. odličan automehaničar vredi više od gomile diplomiranih ekonomista .. ili pravnika .. koji će do tridesete i više biti kod mame i tate na hrani ..

.. i .. ne .. nije stvar sposobnosti ..
.. danas svaki kreten može upisati fakultet .. a natprosečno inteligentna deca su često diskriminisana u školama .. ako imaju nove ideje koje odudaraju od šablona ..
.. znala sam par automehaničara koji su se bavili .. pronalazaštvom ..
(.. možda se i sad bave .. nisam odavno videla ljude ..)
.. dakle .. genijalci ..

.. nekim ljudima je fakultet potreban kako bi im diploma bila jedina potvrda za pamet koju drugačije nisu u stanju dokazati ..

.. tako da .. trogodišnje škole su sasvim ok ..
(.. moje dete hoće u dizajnersku .. pa posle na primenjene umetnosti ..
.. šta ćeš ako ne upišeš ..? .. pitam je ja ..
.. a ona kaže .. trogodišnja .. zlatar juvelir .. pa se svakako mogu baviti dizajnom ..
.. i to je sasvim ok ..)

.. nekim ljudima je fakultet potreban kako bi im diploma bila jedina potvrda za pamet koju drugačije nisu u stanju dokazati ..

Slažem se. :ok:

Dakle, trogodišnju školu ne bih mogla da upišem jer imam veće ambicije, a i zanati me ne interesuju.
Svakako da i kao zanatlija možeš vrlo lepo da živiš. Mnogo automehaničari, kuvari i ostali zarađuju mnogo više nego prosvetni radnici koji imaju završen fakultet. :lol:
Ovo možda deluje tužno, :evil: ali neki od njih ne zaslužuju ni toliko. :roll:

Trogodisnja skola nije losa ako ucenik zeli da upise visu skolu zato sto ne mora da uci predmete iz cetvrte godine i gubi dragoceno vreme i novac.Svojim dobrim ucenicima(retkim) iz trogodisnjih skola uvek preporucujem da ne upisuju cetvrtu godinu jer gube vreme uceci filozofiju ,citajuci lektiru i tome slicno,a za to vreme na visoj mogu da odslusaju dve godine dok sve predmete razlike od prve godine ,a onda i cetvrtu godinu poloze.

Zavrio sam Jovinu u NS, specijalac, i bio sam operisan od svih tih stvari za koje govoris da su gubljenje vremena i cak i to malo sto sam imao da ucim nisam se nesto pretrgao uceci, vise sam radio matematike i programiranja. Medjutim ako planiras jednog dana biti akademski gradjanin, ti predmeti su ti itekako bitni. Nije da neces moci da zivis bez njih i sl. ali bice ti bitni kad razgovaras sa nekim i kad taj neko kaze za neku misao ovog ili onog filozofa da ne izgledas kao seljo jer ti nisi nikad cuo ni za tog filozofa a kamoli za tu misao. . . I ono sto je najbitnije, upravo da ne izgledas kao neki prostak, je da govoris pored engleskog bar jos jedan jezik. Ne moras da ga znas tecno i da sada mozes da se razgovars na tom jeziku o svemu (od strucnih razgovora do onih obicnih, ali da mozes da odgledas recimo film bez prevoda) ali da mozes lepo da pricas sa nekim iz te zemlje koji govoris. Nasi stari su znali bez problema po 3-4 jezika, a mi danas da znamo samo srpski i engleski (u vecini slucajeva) je blago receno sramota. . . I ako sam najveci glupak za jezike i to mi behu najtezi predmeti, opet treba ih znati ako nizasta drugo onda bar cisto kulture radi. . .

Trogodišnja škola je dobra za one koji u svom posedu imaju neku radionicu, pekaru ili sl. U protivnom, knjige u šake pa smoči! Za ljude koji nemaju novca to je jedini izlaz iz bede, sa trogodišnjom školom poslodavci samo eksploatišu radnu snagu i već posle par godina počinješ da se kaješ što si bio lenj kada si bio u punoj snazi i mogao sam sebi da obezbediš svetliju budućnost.

Back